Fas kralı Fransa ziyaretini yarıda kesti

Fas kralı Fransa ziyaretini yarıda kesti

Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Fransız kanalı BFMTV’ye yaptığı açıklamada, depremin yaşandığı gün Fas Kralı’nın Fransa’da olduğunu, daha sonra kriz masasını yönetmek için ülkesine geçtiği bilgisini paylaştı. Kendilerinden yardımın Fas tarafından henüz kabul edilmediğini bildiren bakan, 5 milyon euro yardım göndereceklerini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Bakanlık bütçesinde acil durumlar için hazır tutulan fondan 5 milyon euroyu Fas’a yardım için göndereceklerini söyledi. Colonna, bu yardımın ülkede faaliyet yürüten Fransız derneklerin yanı sıra yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarına dağıtılacağını ifade etti.

Fransız Bakan, birçok Fransız yardım kuruluşunun Fas’ta sahada çalışmalara başladığını, bir kısmının da bu ülkeye hareket ettiğini aktardı.

Fransa’nın hazır olduğunu belirtmesine rağmen Fas makamlarının yardım tekliflerine henüz olumlu dönüş yapmamasına ilişkin Colonna, Fas’ın egemen devlet olduğunu, kararlarına saygı duyduklarını belirtti.

Ülkesinin kurtarma ekibi ile deprem yardımı tekliflerini Rabat makamlarına ilettiklerini belirten Colonna “söz konusu yardımların belki de Fas’ın halihazırdaki ihtiyaçlarına cevap vermediği için” henüz geri dönüş olmadığını söyledi.

Fransız Bakan, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fas Kralı 6. Muhammed ile irtibatta olduğunu, kendisinin de Faslı mevkidaşıyla deprem sonrası telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktardı.

Fas Kralı’nın depremin yaşandığı gün Fransa’da olduğu, daha sonra kriz masasını yönetmek için ülkesine geçtiği bilgisini paylaşan Colonna, Fas’ın Fransa’dan gelen yardım teklifini reddetme gibi bir durumun yaşanmadığına ancak bu tekliflerine henüz geri dönüş olmadığına işaret etti.

Colonna, Fas depreminde 4 Fransız vatandaşının hayatını kaybettiğini, 15’inin yaralandığını aktardı.

Fas’ta 8 Eylül 2023 gecesi, yerel saatle 23.10 sularında deprem meydana gelmişti. Şu ana kadar iki binden fazla kişinin depremde hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Fas Kralının Fransa ziyareti sırasında Fransa Cumhurbaşkanı ise G20 zirvesi için Hindistan’da bulunuyordu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *