Fransa, Almanya ve Nijerya büyükelçilerine 48 saat süre

Fransa, Almanya ve Nijerya büyükelçilerine 48 saat süre

Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Itte, Almanya’nın Niamey Büyükelçisi Schnakenberg ve Nijerya’nın Niamey Büyükelçisi Usman’a ülkeden ayrılmaları için 48 saat süre verildi.

Nijer, Almanya’nın Niamey Büyükelçisi Oliver Schnakenberg’den 48 saat içinde ülkeden ayrılmasını istedi.

Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından Almanya Dışişleri Bakanlığına gönderilen belgede, Almanya’nın Niamey Büyükelçisi Schnakenberg’in bakanlığa çağrıldığı ancak büyükelçinin bu davete icabet etmediği belirtildi.

Bu gerekçeyle Büyükelçi Schnakenberg’in agremanının iptal edildiği bildirilen belgede, Schnakenberg’in 48 saat içinde ülkeden ayrılması istendi.

Nijer Dışişleri Bakanlığı, gün içinde Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Slyvain Itte’ye de ülkeden ayrılması için 48 saat süre vermişti.

Fransa büyükelçisi de kovuldu

Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderilen belgede, Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Slyvain Itte’nin agremanının iptal edilmesine karar verildiği kaydedildi. Belgede, Büyükelçi Itte’nin 48 saat içinde ülkeden ayrılması istendi.

Nijer’de 26 Temmuz’da başa gelen askeri yönetim, daha önce de Fransa ile imzalanan 5 askeri işbirliği anlaşmasının iptal edildiğini duyurmuştu.

Fransa ve Almanya da 26 Temmuz’da başa geçen askeri yönetimi tanımadıklarını belirterek, ECOWAS’ın müdahale planına açıktan destek vermişti.

Nijerya müdahaleye en çok destek veren ülke

Nijer, Nijerya’nın Niamey Büyükelçisi Mohamed Usman’dan 48 saat içinde ülkeden ayrılmasını istedi.

Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından Nijerya Dışişleri Bakanlığına gönderilen belgede, Nijerya’nın Niamey Büyükelçisi Usman’ın bakanlığa çağrıldığı ancak büyükelçinin bu davete icabet etmediği belirtildi.

Bu gerekçeyle Büyükelçi Usman’ın agremanının iptal edildiği bildirilen belgede, Usman’dan 48 saat içinde ülkeden ayrılması istendi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) dönem başkanlığını da yürüten Nijerya, askerleri yönetimden uzaklaştırmak için Nijer’e askeri müdahale planını destekleyen ülkelerinde başında geliyordu.

 

ECOWAS: Nijer halkına savaş ilan etmedik

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Komisyonu Başkanı Omar Touray, Nijer halkına savaş açmadıklarını ve ülkeyi işgal etme gibi bir planlarının olmadığını söyledi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Komisyonu Başkanı Omar Touray, Nijer’deki siyasi krize ilişkin Nijerya’nın başkenti Abuja’da düzenlediği basın toplantısında, ECOWAS’ın Nijer için aldığı kararları değerlendirdi.

ECOWAS’ın Nijer halkına savaş ilan etmediğini ve ülkeyi işgal gibi bir planının bulunmadığını dile getiren Touray ancak meşru güç de dahil olmak üzere yaptırım ölçeklerinin etkinleştirildiğini belirtti.

Touray, güç kullanımının zorunlu hale gelmesi durumunda ECOWAS’ın ihtiyat kuvvetinin konuşlandırılmaya hazır bulunduğunu ancak diplomatik çabalar sonucu cunta yönetiminin olumlu adımlar atmasından umutlu olduğunu vurguladı.

Nijer’de yönetime el koyan askerlerin yeniden düşünmeleri için çok geç olmadığını çünkü toplumun darbeye göz yummayacağını kaydeden Touray, 3 yıllık geçiş sürecinin kabul edilemez olduğunu belirtti ve orduyu bir an önce sivil yönetime dönmeye çağırdı.

Nijer’deki darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos’ta Lamine Zeine’yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos’ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *