Kamboçya başbakanı, oğlunu yeni başbakan olarak atadı

Kamboçya başbakanı, oğlunu yeni başbakan olarak atadı

Kamboçya’nın yeni başbakanı ülkeyi 38 yıldır yöneten Hun Sen’in oğlu Hun Manet oldu. Manet’in ataması, Kral tarafından resmi olarak yapıldı. Son seçimleri yeniden kazanan Hun Sen, oğlu lehine başbakanlıktan çekildi. Hükümet kabinesinde de bazı bakanların yerine oğulları geçecek.

Kamboçya Kralı, ülkeyi 38 yıldır demir yumrukla yöneten Başbakan Hun Sen’in oğlu Hun Manet’i resmen yeni Başbakan olarak atadı.

70 yaşındaki Hun Sen, geçtiğimiz ay yapılan tartışmalı seçimlerde kazandığı zafer sonrası, oğlu Hun Manet lehine başbakanlıktan istifa ettiğini açıklamıştı.

Pazartesi günü yayımlanan kararnamede Kral Norodom Sihamoni’nin, Hun Sen’in talebi üzerine oğlu Hun Manet’i parlamentonun 7. dönemi için Kamboçya Krallığı Başbakanı olarak atadığı bildirildi.

Hun Manet ise Kral’a yazdığı mektupta “ulusa hizmet etme fırsatı verdiği” için teşekkür etti.

Hun Manet ve hükümetinin 22 Ağustos’ta Parlamentodan güvenoyu alması gerekiyor.

Ana muhalefet partisi seçimlere giremedi

Temmuz ayında düzenlenen genel seçimlerde Başbakan Hun Sen’in iktidardaki Kamboçya Halk Partisi (CPP) alt meclisteki 125 sandalyenin 120’sini kazanmıştı.

Ana muhalefetteki Mum Işığı Partisi (CP) seçimlerden birkaç hafta önce, seçim komisyonuna düzgün bir şekilde kayıt yaptırmadığı gerekçesiyle seçim dışı bırakılmıştı.

Hun Sen bir yıldan uzun bir süredir, iktidarı seçim kampanyasında başrol oynayan en büyük oğluna devredeceğinin sinyallerini veriyordu.

Eski Başbakan oğlunun atanmasının ardından pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Henüz son değil.” diyerek en az 2033 yılına kadar başka görevlerde hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.

Yeni hükümetin genç bakanlarından bazıları da Hun Manet gibi babalarından boşalan koltuklara oturacak.

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *