Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum, askeri darbeyle devrilmesinden saatler sonra sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ‘zor elde edilmiş demokratik kazanımları koruma’ sözü verdi. Eski Fransız sömürgesi Nijer’in bağımsızlığını kazandığı 1960’tan bu yana 4 darbe ve sayısız darbe girişimi gerçekleşti.
Cumhurbaşkanının mesajı, devlet başkanlığı saray muhafızları tarafından tutulması ve sesini duyuramamasının akabinde gelen ve darbeyi kabul etmediğini ilan eden bir meydan okuma olarak yorumlandı.
Dışişleri Bakanı Hassoumi Massoudou da eski adıyla Twitter olan X platformundan yaptığı paylaşımda, “tüm demokratlara ve vatanseverlere darbeyi başarısız kılmak için mücadele” çağrısında bulundu.
Üniformalı askerler, çarşamba geç saatlerde devlet televizyonuna çıkarak bildiri okumuş, Bazoum’un iktidardan uzaklaştırıldığını ve cumhuriyetin tüm kurumlarının askıya alındığını ilan etmişti.
Massoudou, Fransız medyasına verdiği mülakatta, Bazoum’un perşembe sabahı itibariyle hala başkanlık sarayında tutulduğunu söyledi. Ancak bakan, kendisinin nerede olduğuna dair bilgi vermedi.
Vatandaşlar, güne (27 Temmuz) kapalı sınırlar ve ordu tarafından ülke çapında uygulanan sokağa çıkma yasağı ile uyanırken başkent Niamey’de sessizlik hakim.
Askerin yönetime el koyması sonrası komutayı kimin aldığı henüz belli değil.
Başkanlık muhafızlarının başında General Omar Tchiani bulunuyor ancak televizyonda yayınlanan bildiri, Albay Amadou Abdramane isimli bir hava kuvvetleri mensubu subay tarafından okundu.
Televizyon stüdyosu yerine bir ofiste oturan ve arkasında diğer dokuz subay bulunan Abdramane, savunma ve güvenlik güçlerinin, ülkenin kötüleşen güvenlik ve kötü yönetim sistemi karşısında harekete geçtiklerini iddia etti.
Darbe, kendini “Vatanı Koruma Ulusal Konseyi” olarak adlandıran grup tarafından yapıldı.
Cunta, ulusal ve uluslararası toplumla ilişkilerini sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti.
Reuters muhabiri, kent merkezinde toplanarak sivil yönetime el konmasına tepki gösteren az sayıdaki Bazum destekçisinin, daha sonra güvenlik güçlerince dağıtıldığını aktardı.
Uluslararası toplumdan kınama
Eski bir Fransız sömürgesi olan Nijer, son on yıldır bölgede kanlı isyan dalgası başlatan cihatçı militanlarla mücadele eden birkaç Batı Afrika ülkesinden biri.
Uluslararası toplum yönetimin darbe ile ele geçirilmesi girişimini şiddetle kınadı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, askerler tarafından alıkonulan Bazoum ile görüşerek kendisine “tam destek ve dayanışma” mesajı verdi. Ayrıca Guterres, isyancılara yönelik güçlü kınama mesajı yayınladı.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Guterres’in, Bazoum’un herhangi bir koşul olmaksızın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu ve ülkedeki demokratik ilkelerin altını oyan tüm eylemlere derhal son verilmesi” çağrısında bulunduğunu aktrdı.
Fransa ve ABD’den de darbeyi kınayan açıklamalar geldi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Başkan Bazoum liderliğindeki Nijer’in demokratik yollarla seçilmiş hükümetini alıkoymaya ya da işleyişini bozmaya yönelik her türlü çabayı şiddetle kınıyoruz. Başkanlık muhafızları unsurlarını Başkan Bazoum’u derhal serbest bırakmaya ve özellikle de şiddetten kaçınmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Dönem Başkanı ve Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu da bloğun, Nijer hükümetini devirmeye yönelik her türlü girişime karşı koyacağını dile getirdi.
Tinubu, Abuja’da yaptığı açıklamada, “ECOWAS liderliğinin ve dünyadaki tüm demokrasi yandaşlarının, Nijer’in demokratik olarak seçilmiş hükümetini etkisiz hale getirecek herhangi bir duruma müsamaha göstermeyeceği oldukça açık olmalı. Bölgemizde demokrasinin sağlam temeller üzerine yerleşmesi, kök salması ve gelişmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” sözleriyle cunta yönetimini tanımayacaklarını ilan etti.
Öte yandan ECOWAS nezdinde darbe hükümetlerinde arabuluculuk görevi üstlenen Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon’un da Niamey’e gittiği kaydedildi.
Fransa’dan bağımsızlığını 1960’ta alan Nijer’de bugüne kadar 4 darbe ve sayısız darbe girişimi yaşandı.
Ülkedeki son darbe 2010 yılında Mamadou Tandja’ya karşı gerçekleştirildi.
(euronews)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *