İsveç’te Adalet Komitesi Başkanından Hz. Muhammed’e hakaret

İsveç’te Adalet Komitesi Başkanından Hz. Muhammed’e hakaret

Meclis Adalet Komite Başkanı ve İsveç Demokratları’ndan Richard Jomshof sosyal medya hesabından Hz. Muhammed (sav) hakkında hakaret içeren paylaşımlar yaptı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise, “Bizi bölmek amacıyla Kur’an karşıtı eylem gerçekleştiriliyor.” iddiasında bulundu.

İsveç Meclis Adalet Komite Başkanı ve aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi (SD) Milletvekili Richard Jomshof, Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonlarını önlemek için İsveç’te yaşayan Müslümanlardan gelen diyalog çağrılarına sosyal medya hesabından verdiği yanıtta Hz. Muhammed’e yönelik hakaret içeren ifadelere yer verdi.

Jomshof’a muhalefetten tepki

Ülkede ana muhalefet Sosyal Demokrat Partisi Başkanı Magdalena Andersson, bu paylaşıma tepki göstererek, Jomshof’un derhal Meclis Adalet Komite Başkanlığından istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Andersson, “Jomshof birçok kez kitap yakma olaylarını kışkırttı ve İslam dünyasıyla doğrudan çeşitli polemiklere girdi. İsveç’in güvenliği için Richard Jomshof, Adalet Komitesi Başkanı görevini derhal bırakmalı.” ifadelerini kullandı.

Sosyal Demokrat Parti Dış Politika Sözcüsü Morgan Johansson da Aftonbladet gazetesine yaptığı açıklamada, Jomshof’un görevinde kalamayacağını ve istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

İslam dünyası ile İsveç arasında yaşanan kutsal kitap yakma krizine dikkati çeken Johansson, Jomshof’un krizi derinleştirdiğini ve görevinden istifa etmesi gerektiğini vurguladı.

Daha önce de İslam’a hakaret etmişti

2021 yılında İsveç’in devlet televizyonu SVT’de “Çok kültürlülük” konulu tartışma programına katılan İsveç Demokratlar Partisi Milletvekili Richard Jomshof, Müslüman ülkelerde yaşayanları “şansız” olarak nitelendirmiş, “Bu ülkelerde doğmak zorunda kalan tüm insanlarla beraber acı çekiyorum. Çünkü İslam iğrenç bir ideoloji ve dindir.” diye konuşmuştu.

İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer ise Jomshof’un paylaşımına yorum yapmayacağını ve kendisinden başkasının sorumluluğunu almayacağını dile getirdi.

Öte yandan Jomshof dün de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türk asıllı siyasetçi İsveç Farklı Renkler Partisi (Nüans) Başkanı Mikail Yüksel’e ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunmuştu.

Yüksel, Kur’an-ı Kerim yakılma olayları yasaklanana kadar Müslüman ülkelerin İsveç mallarını boykot etmesini sosyal medya hesabından duyurmuştu. Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Jomshof’un kendisini daha önce de görüşlerinden dolayı “vatan haini” ilan ettiğini belirterek, Jomshof hakkında suç duyurusunda bulunduğunu aktardı.

Kristersson: Bizi bölmek amacıyla Kur’an karşıtı eylem gerçekleştiriliyor

İsveç Başbakanı Ulf ​​​​​​​Kristersson, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülkede son günlerde artan Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıları değerlendirdi.

İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakılmasına yönelik eylemleri “devlet eliyle yapılmış gibi gösteren yanlış bilgilerin yayıldığını” kaydeden Kristersson, “Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılarla ilgili sorumlu makamlarla diyalog içinde gelişmeleri yakından takip diyoruz. İsveç’e zarar vermek amacıyla devletler tarafından desteklenen çeşitli dezenformasyon kampanyalarına maruz kalıyoruz.” ifadesinde kullanıldı.

Kristersson, İsveç’in uluslararası konumunu kötüleştirmek için ülkesinde Kur’an-ı Kerim yakıldığını savunarak, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Bizi bölmek amacıyla Kur’an karşıtı eylem gerçekleştiriliyor. Kutsal metinlerin son zamanlarda yakılması, güvenlik politikamızı zorlaştıran etkenlerle çakışıyor. Bu olaylar doğrudan ülkemize zarar vermeye yönelik çağrılarla birlikte ülkemiz yanlış tanıtılıyor. Dezenformasyon kampanyaları, İsveç vatandaşlarının ve yurtdışındaki şirketlerin durumunu daha da kötüleştiriyor ve ülke içindeki güvenliği zayıflatıyor ve böylece terör saldırısı riski artıyor.”

İsveç İstihbarat Teşkilatı (SEPO) tarafından dün yapılan açıklamada da, son Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonlarının ve Müslüman dünyasındaki protestoların, İskandinav ulusunun imajını olumsuz etkilediği ve ülkede “terör saldırısı alarm seviyesinin” yükseltildiği belirtildi.

Stockholm’de İsrail Büyükelçiliği önünde Tevrat, İsveç Parlamentosu önünde Kur’an-ı Kerim yakma izni

Öte yandan İsveç devlet televizyonu SVT, 50’li yaşlarda bir kadının, cuma günü Stockholm’deki İsrail Büyükelçiliği önünde Tevrat yakmak için polisten izin aldığını duyurdu. Polis, kadının yanı sıra üç kişinin de gösteride yer alacağını belirtti.

AA muhabirinin emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, ülkede daha önce de Kur’an-ı Kerim yakan Irak asıllı Salwan Momika’ya da 31 Temmuz’da İsveç Parlamentosu’nun önünde Kur’an-ı Kerim yakma izni verildi.

İsveç’te son olarak 20 Temmuz’da Momika, Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim’i ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • Isa Musa Ibrahim
    28 Temmuz 2023, 21:15

    Iktibas, birazda igneyi kendimize batirsak olmazmi? Hani nerede Muhammed peygambere sovgu laflari? Nicin yayinlamadin?

    Ikincisi, esasi itibariyle kurana ve Allahin elcilerine yani Islama soven sozde muslumanlarmi (sirk kosarak) yoksa zaten musluman olmadigini acik acik soyleyen batimi?

    REPLY