Avrupa’nın yaşadığı göç sorununa çözüm arama maksadıyla G7 üyesi İtalya’nın ev sahipliğinde Roma’da Uluslararası Kalkınma ve Göç Konferansı düzenlendi. Konferansta “Roma Süreci” başlatılması kararı alınırken BAE 100 milyon dolar vereceğini duyurdu.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin, İtalya Dışişleri Bakanlığında ev sahipliği yaptığı konferansa, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 21 devlet ile Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği (AfB) gibi uluslararası kuruluşlardan temsilciler katıldı.
Meloni, konferansı Roma Süreci olarak anmak istiyor
Konferansın açılış konuşmasını yapan Meloni, bu konferansı düzenlemenin kendisi için büyük onur olduğunu belirterek, bugünkü konferansın beraber çalışabilme kapasitesini gösterdiğini dile getirdi. Konferansı, “Roma süreci” olarak anmak istediğini ve bu sürece inandığını kaydeden Meloni, “Bugün başlattığımız bu süreç, her şeyden önce eşitler arasında karşılıklı saygıya dayanan bir diyalogdur. Çünkü Avrupa ile geniş Akdeniz arasında rekabetçi ya da çatışmalı bir ilişki olamaz, aslında çıkarlarımız bizim bildiğimizden de yakındır” dedi.
Konferansın ana amacı
Meloni, konferansta büyük fırsat gördüğünü ifade ederek, “Bu konferansın ilk amacı, 6 ana sektörde projeler başlatmak. Bu sektörler, tarım, enerji, altyapı, eğitim, su ve hijyen. Bu konuda sizden gelecek önerilere de açığım” diye konuştu.
Giorgia Meloni, insan kaçakçılarıyla mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, “İtalya ve Avrupa’nın göçe ihtiyacı var, ama yasa dışı yollardan girenlerin ödüllendirileceğine dair bir sinyal veremeyiz. Kitlesel yasa dışı göç, herkese zarar veriyor. Başkalarının canları üstünden kaçakçılar kazanıyor. Göçün merkezinde insanlar, yaşamlar, umutlar, korkular var. Bunlar, suç örgütlerince kullanılıyor. Bizim ve devletlerimizin görevi bunlarla ilgilenmek” değerlendirmesinde bulundu.
‘Düzensiz göç ekonomilerimize yük getiriyor’
Meloni, düzensiz göçün, transit ülkelerden varış ülkelerine kadar herkesi etkilediğini ve ekonomilere yük oluşturduğunu dile getirerek, “Yasa dışı göçü yöneten insan tacirleri ağıyla mücadele etmek için ortak bir kararlılığa ve daha fazla işbirliğine ihtiyacımız var” ifadesini kullandı. Başbakan Meloni, göçün en çok komşu ülkeleri etkilediğine işaret ederek, şunları anlattı:
“Bu konuda en büyük yük kaçınılmaz olarak komşu ülkelere düşme eğilimindedir. Topraklarında kabul ettiği sığınmacı sayısı bakımından dünyada ilk sırada yer alan Türkiye’nin başına gelenle, bugün örneğin Ukrayna çatışmasından kaçanlara yardım konusunda Polonya’nın başına gelen aynıdır. Büyük akınlarla karşı karşıya kalan devletlere yönelik ekonomik desteği güçlendirmek, kesinlikle bir dayanışma görevidir.”
Açılış konuşması yapmak üzere Kays Said’e de söz verildi
Konferansın açılışında Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said de bir konuşma yaparak, geçmiş yıllarda kuzeyden güneye olan göçün aslında “sömürgecilik” olduğunu anımsatarak, “Bugün son birkaç yıldır kuzeye yönelik bir göç görüyoruz. Bu göç, sömürgecilik döneminde gerçekleşen göçün sonucu değil mi?” görüşünü paylaştı.
AB, insan kaçakçılarına baskı istedi
Konferansa katılan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise insan kaçakçılarına baskı yapmaları ve onların yasa dışı iş modellerini sonlandırmaları gerektiğini ifade ederek, “Kıtalarımız arasında yeni yasal yollar açmak, tehlikeli deniz yolculuklarına gerçek ve güvenli bir alternatif yaratabilir. AB’de yeniden yerleştirme ve insani kabulü teşvik etmek için çalışıyoruz” yorumunu yaptı.
Von der Leyen, “Roma Süreci”nin, herkesin yararına güçleri birleştirmeye dair iyi bir işbirliği fırsatı sunduğunu savundu.
İtalya Dışişleri Bakanı da konferansa övgüde bulundu
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de bugünkü konferansla yeni bir dönemin başladığına dikkati çekerek, Akdeniz’in daha iyi bir yaşam arayan insanlar için bir mezar yeri olmasındansa bir barış ve ilerleme yeri olması gerektiğini, Roma’nın bu konuda halklar arasında diyalog ve yüzleşme için bir kavşak noktası olmak istediğini belirtti.
Konferans sonuç bildirisi ile sona erdi
Akdeniz ve Afrika’da düzensiz göçün önlenmesi konusu ile kalkınmanın ele alındığı Roma’daki uluslararası konferans sona erdi. Konferansa ev sahipliği yapan Meloni, toplantıdaki ikinci ve son oturumun ardından bir basın toplantısı düzenledi.
İtalya başrol oynamak istiyor!
Meloni, konferansın beklentilerinin üzerinde bir katılımla gerçekleştiğini söyledi. Meloni, coğrafi konumu sebebiyle Avrupa Birliği (AB), Afrika ve Orta Doğu arasında “kaçınılmaz” biçimde köprü konumunda yer aldıklarını belirterek, İtalya’nın Akdeniz’de ve Afrika’da başrol oynamak için gerekli kartlara sahip olduğunu iddia etti.
Meloni, düzenledikleri konferansın önemine değinerek, “Bugünkü girişim sadece konuşmaktan ibaret değildi. Bu, Roma Süreci olarak adlandırdığımız bir girişim. Şu ana dek işbirliği yapmamış olan milletler artık çıkarların birleştiğini ve işbirliği yapılması gerektiğini anlıyorlar. Bir süreç olarak söz ediyorum çünkü geniş bir yol olarak tanımlıyoruz. Bu stratejik bir yolun başlangıcı. Başka ülkeler de dahil olacak ve çalışma uzun yıllar alacak. Harika bir gün ama uzun sürecek bir işin başlangıcı olarak kabul edilmelidir.” diye konuştu.
Toplantıdaki tek somut sonuç, BAE’nin vereceği 100 milyon dolar oldu
Yasa dışı göçe karşı işbirliği yapmaları gerekliliğinin altını çizen Meloni, Akdeniz’i merkeze koyan bir işbirliğinin çözüm üretebileceğini savundu. Meloni, ülkelerin bazen yaptıkları işleri birleştirmek için polis güçlerini ve yargı makamlarını güçlendirmenin doğru olduğunu düşündüklerini anlattı.
Konferansın somut çıkarımının ne olduğu sorusuna Meloni, “Birleşik Arap Emirlikleri, bu işbirliği girişimlerini başlatmak için 100 milyon euroluk desteği şimdiden duyurdu. Somutluk açısından önemli bir sinyal.” yanıtını verdi.
Meloni, sınırlar olduğunu ve göçün yönetilmesi gerektiğini dile getirerek, “İnsan kaçakçılığı ağlarını durdurmak gerekiyor. Bu hepimizin paylaştığı bir amaç. Bununla beraber savaştan ve terörden kaçanlara ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesine ihtiyaç duyanlara da yardım etmek gerekiyor.” dedi.
İtalya G7’de de göçü öne çıkaracak
Ukrayna’daki savaşın sonuçlarının Afrika’da etkisini gösterdiğini ve bugün özellikle dikkatleri Afrika’ya çevirmeye çalıştığını belirterek, İtalya olarak gelecek yıl üstlenecekleri G7 Dönem Başkanlığı’nda düzensiz göç konusunun önemli bir konu başlığı olacağını kaydetti.
Tahıl koridoru için Afrika’yı öne sürdü
Meloni, ayrıca Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Afrika ülkeleri üzerindeki etkisine de değinerek, “Tahıl konusundaki anlaşmanın yenilenmemesini şiddetle kınıyorum. Dünyayı besleyen bir gıdayı, savaşı aracı olarak kullanmak daha önce de söylediğim gibi insanlığa karşı bir suçtur. Anlaşma için diplomatik bir yol üzerinde çalışmalıyız ama uluslararası toplum Afrika üzerine azami desteği vermelidir.” ifadelerini kullandı.
Sonuç bildirisi
Konferansın ardından paylaşılan 22 maddelik sonuç bildirisinde de Uluslararası Kalkınma ve Göç Konferansı’nın katılımcılarının, insan kaçakçılığıyla mücadele ve yasal göçü teşvik etmenin yollarını ele aldığı ve ayrıca kolektif eylem için stratejik, kapsamlı ve çok yıllı bir platform olan “Roma Süreci”nin başlatılması konusunda anlaştığı aktarıldı.
Katılımcılar, geniş Akdeniz coğrafyasında, Orta Doğu’da ve Afrika’daki düzensiz göç akışlarıyla ilgili zorlukları aşma konusunda ortak ve farklı yaklaşımlarla ama tutarlı biçimde birlikte çalışmayı taahhüt etti; buna ek olarak sosyoekonomik kalkınma, yoksullukla mücadele, sosyal koruma, enerji, sağlık, su, barınma gibi temel hizmetlerin, yasal göç yollarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesini amaçlayacaklar.
Ayrıca konferans katılımcıları, karadan veya denizden insan kaçakçılığıyla etkili şekilde mücadele etmek için ikili veya çok taraflı anlaşmalar vasıtasıyla can kayıplarını önleyecek tedbirlerin güçlendirilmesini, insan kaçakçılığı yapan suç örgütlerinin ortadan kaldırılmasını, insan kaçakçılığından elde edilen yasa dışı kazançların tespit edilip izlenmesini ve dondurulması için önlemler alınmasını amaçlayacak.
İtalya’nın ev sahibi olduğu konferansa; Türkiye, Tunus, BAE, Moritanya, Libya, Etiyopya, Mısır, Malta, Ürdün, Nijerya, Cezayir, Lübnan, Suudi Arabistan, Fas, Umman, Kuveyt, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Bahreyn, Katar’ın yanı sıra Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletlerin ilgili kuruluşları katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti adına Hakan Fidan katıldı
Basına kapalı gerçekleşen konferansta Bakan Fidan’ın da bir konuşma yaptığı bildirildi. AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, düzensiz göçün Akdeniz ülkelerinin yaşadığı ortak bir sınama olduğunu belirten Fidan, düzensiz göçle mücadelede bölgesel işbirliğinin önemine dikkati çekti.
Göçün kaynakta durdurulmasının önemini vurgulayan Bakan Fidan, bunun için yaşanan çatışmaların ve ekonomik sorunların giderilmesi gerektiğini ifade etti.
Dışişleri Bakanı Fidan, ülkeler arasında yük paylaşımının önemine değinirken, tüm ülkeleri insan onurunun korunması için yabancı düşmanlığı ve nefret suçlarını önlemeye ve hoşgörü kültürünü geliştirmeye çağırdı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *