Dünya İslam Birliği (Râbıta) Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa, Hindistan’ı ziyaret etti, Başbakan Modi ile bir araya geldi. Hindistan’da Müslümanlara yönelik yıllardır süren baskı ve şiddet konusuna ise hiç değinilmedi!
Dünya İslam Birliği (Râbıta) Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa, Hindistan İslâm Kültür Merkezi’nin Râbıta heyetinin, ülkelerine yaptığı ziyaret şerefine düzenlediği davette İslami değerlere vurgu yaparak “Hindistan’ın medeniyetler arasında anlayış ve barış köprüleri kurma konusunda ilham verici bir model sağladığını” belirtti.
Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Dr. İsa’nın Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye yaptığı ziyaret, iş birliğini geliştirmeye yönelik birçok konu ve olasılığın tartışıldığı bir dizi toplantıya tanık oldu.
Başbakanla görüştü
Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Dünya İslam Birliği Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa başkent Yeni Delhi’deki başkanlık konutunda bir araya geldi.
Toplantıda ülkenin ‘medeni ilkeler’e sahip ulusal anayasası çerçevesindeki dini çeşitlilik de dahil olmak üzere bir dizi konu ele alındı.
Dr. İsâ, Hindistan İslam Kültür Merkezi’nde üst düzey Müslüman ve diğer dinlerden alimlerin, bir dizi düşünür ve siyasetçinin huzurunda yaptığı konuşmada Hindistan Başbakanı ile yaptığı görüşmenin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hindistan’daki çeşitli dini ve entelektüel çevrelerden müftüler, alimler ve dini liderler de dahil olmak üzere Hindistan’daki üst düzey İslami dini liderlerin katıldığı konferansta Dr. el-İsa, “Karşılıklı takdir ve sevgi ile anlayışı, birlikte yaşamayı ve iş birliğini teşvik etmek için bir araç olarak dini farkındalığın gerekliliğini” vurguladı. İsa, “Hindistan’daki İslami unsur, vatanseverliği, devlet kurumları ve Hint ulusuna ait olmasıyla gurur duyuyor” dedi.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsa konuşmasında, İslami değerlerdeki önemli dönüm noktalarını ele alan el-İsa, medeniyet ilerlemelerine ilişkin birçok modeli gözden geçirdi ve milletler ve halklar arasındaki dostluğu ve iş birliğini geliştirmek için medeniyetler arasında anlayış ve barış köprüleri kurma çağrısında bulunduklarını vurguladı. Müslümanın imanının, onu yüce yaratıcının insan çeşitliliğindeki hikmetini kavramaya sevk ettiğini vurgulayan el-İsa, bu çeşitliliğin cehalet, karamsarlık ve radikalizm kavramları gibi ötekinden korkmak, ondan uzaklaşmak ya da nefret etmek, onu aşağılamak anlamına gelmediğini belirtti.
Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval ise el-İsa’nın söylemlerini memnuniyetle karşıladı. Farklılıklarla başa çıkmanın tek yolunun bir arada yaşama ve ortak çıkarlar çatısı altında diyalogdan geçtiğini vurgulayan Doval, Hindistan’ın el-İsa’nın önerilerine yanıt vermeye hazır olduğunu ifade etti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *