Macron: Düzeni sağlamak için her şeyi yapın

Macron: Düzeni sağlamak için her şeyi yapın

Fransa’da öfke dinmiyor. Yaklaşık bir haftadır birçok kentte olayların sürdüğü Fransa’nın lideri Macron, hükümete, düzenin yeniden sağlanması için her şeyi yapma talimatı verdi. Öte yandan aşırı sağcılar da “Fransa, Fransızlara ait” sloganları ile sokağa indi.

Nanterre kentinde polisin 17 yaşındaki Nael M’yi öldürmesine tepki gösteren gençler her gece sokağa iniyor.

Fransız basınındaki habere göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki durumu görüşmek üzere Başbakan Elisabeth Borne, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de aralarında olduğu bakanlarla Elysee Sarayı’nda bir araya geldi.

Macron, toplantıda bakanlara, ülkede düzenin ve sükunetin yeniden tesis edilmesi için her şeyi yapma talimatı verirken, Fransa’da neler olduğunu anlamak için uzun vadeli bir çalışma başlatmalarını istedi.

Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet ve Senato Başkanı Gerard Larcher ile yarın görüşecek olan Macron, 4 Temmuz’da gösterilerden etkilenen 220 belediye başkanıyla Elysee Sarayı’nda toplanacak.

Marsilya’da zırhlı araçlar sahada

Kolluk kuvvetleri, protestoların yeniden alevlenmesi ihtimaline karşı Marsilya kent merkezinde zırhlı araçlar konuşlandırdı. Protestoların bir önceki gecelerde gergin geçtiği Lyon kentinde bu akşam da özel polis timleri görev yapıyor.

Fransa İçişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ülke genelinde devam eden protestolarda dün 719 kişi gözaltına alındı, 45 polis ve jandarma yaralandı. Fransız basınındaki habere göre protestocular, L’Hay-les-Rose Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun’ın evini, yanan bir araçla hedef aldı. Saldırıda aile üyeleri yaralanırken, savcılık “cinayete teşebbüs” suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Aşırı sağcılar da sokağa indi

Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre, aşırı sağcı bir grup eylemci Lyon sokaklarında, “Fransa, Fransızlara ait” sloganları attı.

Öldürülen gencin ailesinden sükunet çağrısı

Ülkede şiddetli protestolar sürerken polis kurşunuyla ölen gencin ailesinden sükunet çağrısı geldi. Nael M.’nin büyükannesi, “Torunumu öldüren polis memurunu suçluyorum, tüm kızgınlığım bu. Polisimiz var ve şanslıyız ki polisimiz var. Bir şeyleri kıran insanlara, onlara şunu söylüyorum: Durun. Nael’i bahane ederek yapıyorlar bunu. Hayır, insanlar dursun! Dursunlar, dükkanların camlarını kırmasınlar, okulları yağmalamasınlar.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *