Seçimin mağluplarından İYİ Parti’de tasfiye

Seçimin mağluplarından İYİ Parti’de tasfiye

İYİ Parti kongresinde “Artık bu partide şımarıklık bitmiştir. Herkes haddini bilecek” diyen Meral Akşener, parti içi muhalefeti tasfiyeye başladı. 50 kişilik Genel İdare Kurulu’nda 35 ismin üstünü çizen Akşener, Koray Aydın ve Ethem Baykal gibi isimleri yönetim dışında tuttu. Eski İYİ Partili Ümit Özdağ ise Akşener’i yalan söylemekle suçladı.

İYİ Parti Genel Başkanlığı’na yeniden seçilirken 6’lı Masa ile yollarını ayıran Meral Akşener, parti içi muhalefeti de tasfiye etti.

Yeni Şafak’ın aktardığına göre, Akşener’in, güven tazelediği 3. Olağan Kongre’de 50 kişilik Genel İdare Kurulu (GİK) ve 11 kişilik Merkez Disiplin Kurulu (MDK) da belirlendi. Kongredeki konuşmasında “Artık bu partide şımarıklık bitmiştir. Herkes haddini bilecek” diyen Akşener, partinin tanınmış ve milliyetçi kökenli isimlerini GİK’e almadı. Kongrede 35 kişi GİK dışında kaldı.

GİK’e alınmayanlar arasında Koray Aydın, Cihan Paçacı, Ahmet Kamil Erozan, Şenol Sunat, Rıdvan Uz, Koray Aydın’a yakınlığı ile bilinen eski MHP milletvekili Mehmet Arslan’ın olması dikkat çekti. Akşener’e karşı aday olacağı iddia edilen GİK yedek üyesi Günay Kodaz da GİK’te yer bulamadı.

Akşener’in yeni A takımını ise Kurban Bayramı’ndan sonra belirlemesi bekleniyor. GİK’te koltuğunu koruyan isimlere Başkanlık Divanı’nda şans tanınıyor. Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Ümit Özlale, Bahadır Erdem, Ünzile Yüksel, Metin Ergun, Dursun Çolak, Mehmet Tolga Akalın, Naci Cinisli, Burak Akburak, Taha Orhun Ertürkmen, Şükrü Küleyin, Cumali Durmuş, Sevin Çağlayan, oyuncu Mehmet Aslan GİK’te yerini koruyan isimler.

MHP’nin kurucu Genel Başkanı Alpaslan Türkeş’in kızı Adana milletvekili Ayyüce Türkeş, eski bakanlardan Oktay Vural ve Ayfer Yılmaz, milli tekvandocu İrem Yaman, eski DEVA Partili Birol Aydemir önceki dönem genel başkan yardımcılığı yapan Bilge Yılmaz, Sevinç Atabay kendilerine GİK’te yer buldu.

Parti sözcüsü Kürşat Zorlu, eski MHP Genel Başkan Özel Kalem Müdürü Ömer Karakaş ve Turhan Çömez de GİK’e girenler arasında.

Parti içinde muhalif olan Ortak Akıl Platformu’nun içinde yer alan ve Akşener’in istifasını ilk isteyen eski Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ethem Baykal çizik yedi.

Yeniden İYİ Parti Genel Başkanlığı’na seçilen Akşener, yerel seçim için çalışmaya hemen başlıyor. Millet İttifakı ile arasındaki köprüleri atan Akşener, bayram tatili sonrasında Anadolu’yu gezme kararı aldı. Akşener’in gelecek ayla birlikte her hafta en az bir ili ziyaret edecek.

‘Hayatımın en büyük pişmanlığı 15 vekil’

24 Haziran cumartesi günü yapılan İYİ Parti 3. Olağan Kurultayı’na tek aday olarak giren Meral Akşener, kongrede 1151 delegenin 1127’sinin oyunu alarak yeniden Genel Başkan olarak seçildi. Akşener yaptığı konuşmada ise zehir zemberek ifadeler kullanarak, Millet İttifakı’ndaki ortağı CHP’ye verdi veriştirdi. Kongreye sadece 3 çelenk gönderildi. Çelenklerden birinin sahibi CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a aitti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin 3. Olağan Kurultayı’nda yaptığı konuşmada CHP başta, eski ortaklarını yerden yere vurdu. Parti teşkilatlarına ve kendisine muhalif isimlere “Saygısızlar” ve “Kahrolun, kahrolun, kahrolun” ifadeleriyle seslenen Akşener, konuşma süresince öfkesini gizleyemedi. 6’lı Masa’dan bir kez kalkan ve daha sonra geri oturmak zorunda kalan Akşener, sözleriyle masayı bir kez daha dağıttı. HDP üzerinden CHP’ye gönderme yapan Akşener, İstanbul seçimlerine de değindi.

CHP’den 15 milletvekili istemenin hayatının en büyük hatası olduğunu söyleyen Akşener, “Biz çalışmamışız, onun için seçim kaybedilmiş. İnsafınız kurusun, anlıyorum korktunuz. Neymiş İstanbul HDP sayesinde kazanılmış. Haydi o zaman bundan sonra size hayatta başarılar” dedi. Akşener, “Savaşmalıydık. Bileğimizin gücüyle o seçime girmeliydik. Savaşmadık. 15 milletvekili istedik bu bize kuyruk siyasetine mal oldu. Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum ama o 15 milletvekilinin bedelini bir türlü ödeyemedik. Ömer Seyfettin’in diyetine döndü bu iş” ifadelerini kullandı.

Akşener’in hedefinde parti içi muhalefet de vardı. Kurultayda tek aday olan Akşener özetle şunları söyledi: Hiçbir düşmanım, hiçbir rakibim beni hapse atmayı isteyenler dahil benimle ilgili asla iddia etmedikleri, söylemedikleri pis iftiralara şahit oldum. Kahrolun, kahrolun, kahrolun. Vallahi affetmeyeceğim! Bana iki şey bu ülkede söylenemedi. Kendi arkadaşlarım söyledi. Affetmeyeceğim, hesaplaşacağız. 20 Eylül 2020’de döndüm, 100 kişilik başka insanların da aday olabileceği bir yarı çarşaf yaptım, onda da kimseyi mutlu edemedim. Ağır çirkinlikler yaşadım. Kurultaylar hesaplaşma yeridir. Ben hesap vereceğim, siz de hesap vereceksiniz. Artık bu partide şımarıklık bitmiştir. Hadsizlik, saygısızlık bitmiştir! Herkes haddini bilecek. Bundan sonra partimize saygısızlık eden, zarar vermeye kalkışan herkes hakkında bizzat gereğini ben yapacağım ben.

Bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik, hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Savaşmalıydık, bileğimizin gücüyle o seçime girmeliydik, girmiyorsak da gereğini yapmalıydık. Savaşmadık! 15 vekil istedik, Kılıçdaroğlu’na bir kez daha teşekkür ediyorum. Ama o gün bugün 15 milletvekilinin bedelini ödeyemedik. Ömer Seyfettin’in diyetine döndü bu iş. Biz, psikolojik olarak kendimizi çok kötü hissettik. Ben kendimi çok aşağılanmış hissettim. Çok çaresiz hissettim. Savaşmadık, ben savaşı severim. Ben canımla, kafamla, kellemle top oynamayı severim. Yapamadık. 15 milletvekili almak bize kuyruk siyasetine mal oldu! Ama eğriye eğri, doğruya doğru.

Kılıçdaroğlu’ndan randevu aldım gittik. İki parti yerel seçimlere birlikte gitmeyi teklif ettik, sonuçta bir başarı çıktı. Beni en çok etkileyen, üzen ne oldu biliyor musunuz? İstanbul’un seçimini biz değil HDP kazandırdı. Bilmem nereyi biz değil HDP kazandırdı. Bugün hesaplaşıyoruz, hesap veriyorum, hesap soracağım sonra. Birdenbire olağan şüpheli Meral Akşener ve İYİ Parti gündeme geldi. Biz çalışmamışız, onun için seçim kaybedilmiş. Yani 45 ilde Sayın Mansur Yavaş’la büyük çoğunluğu olan, CHP’den bir kişinin çağrılmadığı, sadece kendi seçmenimizin yer aldığı mitingler yaptık. 54 noktada bizzat çalıştık. Biz çalışmamışız o yüzden kaybedilmiş seçim. Şehirlerde vekil adaylarımız 1 oy Meral’e 1 oy Kemal’e diye oy istediler. Bütün bunlara bakınca ‘insafınız kurusun’ derler! Anlıyorum, eşitlemeye çalışıyorsunuz, korktunuz dengeliyorsunuz. Aynı “İstanbul’un kazanılmasının sebebi HDP’dir” dediğiniz gibi, iyi, bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.

Bizim medyamız yoktur. Muhalif medya da bizim değildir. Muhalif medyanın mensupları da bizim değildir. Youtuber konumunda olan hiç kimse bizimle beraber, bize insaflı değildir. Önemli olan reytingdir, tıklamadır. Bize hakaret edilmenin, bize insafsızlık edilmenin, bize yanlış yapmanın hiçbir yaptırımı yoktur. Dolayısıyla biz yapayalnız sadece milletiyle el sıkışmış, milletinin dışında yanında yöresinde hiç kimsenin bulunmadığı Türkiye’de tek siyasi organizasyonuz. Eğer memnun olacaksa bu muhteremler, ağızlarından tükürükler saçarak konuşan bu insanlar evet kardeşim sorumluluğu alıyorum. Ne kadar büyük bir insanmışım ki Cumhurbaşkanlığı’nın kazandırılması da kazandırılmaması da benimmiş. Aldım kabul ettim başıma koydum. Evet bir dahaki sefere söz kazandıracağım.

Temayülde geride çıkan arkadaşlarımız, sıra satmaktan tut, her türlü ahlaksızlığı öne koyan açıklamalar yaptılar. Sonuç, arkadaş 17’de çıkmış. Tüh tüh özür dilerim çıkaramadım 1’de sizleri. Kusura bakmayın. Madem kurucusunuz, madem bilmem hangi görevdesiniz. Niçin kardeşim siz bugüne kadar o üyenin kendisine ulaşmadınız, teşkilatlarına ulaşmadınız da ‘Bana yar olmayan kara toprağın’ diyen, partimizi yerle bir eden, partimizi yandaş televizyonlarda bizimle ilgili ahlaksız görüşleri olan yerlerde partimizi her türlü iftiranın karşısında bıraktınız? Siz kim, Türk milliyetçiliği kim? Siz kim Türkiye kim, siz kim Türklük kim? Saygısızlar.”

Ümit Özdağ, Akşener’i yalancılıkla suçladı

İyi Parti liderinin sözleri gündeme bomba gibi düşerken konuyla ilgili Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’dan hemen bir açıklama geldi. Özdağ, “Sayın Akşener, ‘CHP’den 15 milletvekili aldım. Bedel ödemekten bıktım’ demiş. Bu açıklama gerçekleri yansıtmıyor. CHP, 15 milletvekili karşılığında İyi Parti’den bedel istemedi. Şimdi olayların gelişmesini özetleyeyim” dedi ve yaşananları anlattı. Özdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklama şu ifadelere yer verdi:

İyi Parti’nin seçimlere sokulmaması için Ankara’da gizli bir toplantı yapıldığı ve karar alındığı bilgisi bana ulaştı. Bu bilgiyi Akşener ile paylaştım. Akşener bunun üzerine Kılıçdaroğlu ile görüştü ve TBMM’de grup kurarak seçime girmek için 15 milletvekili istedi. Kılıçdaroğlu çok istekli davranmamış. Akşener’in bana söylediğine göre ‘Basına bu talebimi anlatır ve sizin reddettiğinizi açıklarım’ demesi üzerine Kılıçdaroğlu kabul etmek zorunda hissetmiş. En azından Akşener bana böyle anlattı.

Üstelik Kılıçdaroğlu 15 vekil ile desteği ittifak şartı olmaksızın vermişti. CHP’li vekillerin katılmasının üzerinden kısa bir süre geçti. Akşener bir gün divana gelerek, ‘KK ile el sıkıştık. Seçime ittifak ile giriyoruz, ne diyorsunuz?’ diye sordu. 2 genel başkanın el sıkışması sonrasında söyleyecek bir şey kalmamıştı. CHP-İYİ Parti ittifakı, AK Parti’den İYİ Parti’ye gelen yüzde 7 civarında oyun MHP’ye gitmesine neden oldu. CHP-İYİ Parti ittifakı kararı, İYİ Parti için iyi olmamıştı. 2019 Yerel seçimleri öncesinde İYİ Parti divanında, Akşener ve bütün divan üyeleri ‘CHP ile yerel seçimlerde ittifak yapalım’ görüşünü savundular. Ben tek başıma ‘CHP-HDP ittifakı üzerinden saldırıya uğrarız, üstelik biz CHP ile ittifak yaparsak, ayrılmış olan AK Parti ve MHP tekrar bir araya gelirler, Cumhur ittifakı tekrar kurulur’ görüşünü savundum. İttifaka karşı çıktım. Reddedildi.

Dikkat edin, yerel seçimlerde CHP İYİ Parti’ye değil, İYİ Parti CHP’ye ittifak teklif etti. İYİ Parti tarafından bedel ödense tam tersi olurdu. Üstelik yerel seçimler sonrasında Sayın Akşener ve yakın çevresinin CHP’ye ‘nasıl bedel ödettiğini’ hepimiz biliyoruz. Sonuç olarak, olayları en yakından yaşayan 5 kişiden birisi olarak Akşener’in bugün yaptığı açıklamanın doğru olmadığını biliyorum. CHP, hiç bir zaman ‘Biz size 15 vekil verdik, buyrun kasaya’ tavrı içinde olmadı. Eğer olsaydı en çok ben yeri göğü inletir, CHP’yi sert şekilde eleştirirdim. Hele Akşener ile en son konuşmamızı yaptığımız İstanbul’daki ofisindeki konuşmada CHP ile yolları ‘CHP’yi suçlayarak’ bitireceğim dediğini çok iyi hatırlıyorum. Akşener, Sözünü tuttu, suçlayarak bitirdi. Peki, bunları neden yazdım? Çünkü aynen böyle yaşadım ve dostluk da mertçe olmalı rekabet de.”

Çıray: Lâfügüzaf!

Akşener’in konuşması sırasında hedef aldığı isimlerden sosyal medya paylaşımları geldi. İYİ Parti’den sırasını beğenmediği için önce milletvekilliği adaylığından çekilen, seçimden sonra da partiden istifa eden Aytun Çıray, “Vatan millet Sakarya… Ama… FETÖ’cü adaylar. Gerisi lafügüzaf!” paylaşımı yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *