Yahudi yerleşimciler Filistinlilere saldırdı, ev ve arabalarını yaktı

Yahudi yerleşimciler Filistinlilere saldırdı, ev ve arabalarını yaktı

İşgal rejimi İsrail’in Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik kanlı baskınlarının ardından bölgede gerilim tırmanırken, Filistinlilere yönelik saldırılara yahudi yerleşimciler de katıldı. Filistinlilerin evleri ve arabaları yakılırken, bir Filistinli de şehid oldu.

İşgal ordusunun korumasındaki yahudi yerleşimciler, Ramallah yakınlarındaki Turmusaya beldesinde Filistinlilere ait onlarca ev ve aracı ateşe verdi. Buna tepki gösteren belde sakinleri ile yerleşimciler arasında olaylar çıktı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, silahlı yerleşimcilerin Turmusaya sakinlerine saldırması sonucu 4 Filistinli yaralandı. Yaralılar Ramallah’taki Filistin Tıp Merkezine kaldırıldı. Göğsünden vurularak ağır yaralanan bir Filistinli hastanedeki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Yerel kaynaklar, Turmusaya beldesinde saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlinin 27 yaşındaki Ömer Ebu el-Katin olduğunu aktardı.

Turmusaya Belediye Başkanı Lafi Şelebi, Filistin resmi ajansı WAFA’ya yaptığı açıklamada, “Filistinli 12 gencin gerçek mermilerle yaralandığını, onlarca kişinin göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini ve yerleşimcilerin gerçekleştirdikleri saldırıda 30 ev ve yaklaşık 60 aracın yakıldığını” söyledi.

Turmusaya beldesindeki aktivist Abd Avad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Yüzlerce silahlı yerleşimci, Turmusaya beldesindeki evlere saldırdı, evleri ve arabaları yakmaya başladı, Filistinlilere ateş açtı.” dedi.

BM’den sembolik tepki

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, olaya ilişkin AA muhabirine yaptığı yazılı açıklamada, tüm taraflara itidal çağrısında bulunarak, “Bu tür şiddet olaylarına karşıyız.” ifadesini kullandı. Haq, “Batı Şeria’da meydana gelen bu tür olaylara karşı sesimizi çıkarmaya devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Terör rejiminin kanlı baskınında direniş tokadı

İşgal ordusunun son günlerde işgal altındaki Batı Şeria’da baskın ve saldırılarını artırması ve çok sayıda Filistinlinin ölümüne yol açması bölgede gerilimi tırmandırıyor.

İsrail ordusu, pazartesi günü Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentine çok sayıda zırhlı araç ile sabah erken saatlerde saldırmış, Filistinli direnişçiler zırhlı bir aracı pusuya düşürmüştü. İsrail askerleri yaralanmış ve saatler süren bir çatışma yaşanmıştı. Bunun üzerine İsrail Amerikan yapımı “Apache” tipi bir helikopterle saldırıya devam etmişti.

Saldırıda, ikisi çocuk 7 Filistinli şehid olmuş, en az 66 Filistinli yaralanmıştı. Çıkan çatışmalarda 7 İsrail askeri yaralanmıştı.

Cenin’deki kanlı saldırıdan sonraki gün, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim yeri Eli’de bir benzin istasyonu yakınında silahlı saldırı düzenlenmiş ve 4 İsrailli yerleşimci öldürülmüştü.

Filistin’in Batı Şeria bölgesinde düzenlenen ve 4 İsraillinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı açıklamada, “Bize zarar veren ya hapiste ya da mezardadır. Burada da bu böyle olacak. Tüm seçenekler masada. Terörle tüm gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz ve yeneceğiz” ifadesini kullandı.

IDF sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari yaptığı açıklamada, etkisiz hale getirilen 2 saldırganın büyük ihtimalle Hamas’la bağlantılı olduğunu söyledi.

İsrail 1948’den bu yana işgalci

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaklaşık 700 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı sayılıyor.

İsrail’in Batı Şeria’daki kanlı baskınları ve abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırıları ile yılbaşından bu yana öldürdüğü Filistinli sayısı 175’e yükseldi.

İsrail baskınında Filistin direnişinin dikkat çeken eylemi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *