Faiz konusunda ‘nas dönemi’ sona erdi!

Faiz konusunda ‘nas dönemi’ sona erdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon neticedir” teziyle 1,5 yıldır uyguladığı faiz artırmama politikası sona erdi. Merkez Bankası bugün yaptığı artırımla politika faizini 8,5’ten yüzde 15’e çıkardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizleri düşürme gerekçesi olarak “faiz sebep, enflasyon neticedir” derken, “Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada. Nas ortada olduğuna göre sana, bana ne oluyor?” ifadelerini kullanmıştı.

Mart 2021’den bu yana faiz artırımı yapmayan Merkez Bankası, bugün bu süreci sona erdirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası yönetimine getirilen Hafize Gaye Erkan imzası ile bugün açıklanan kararda “Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.” denildi.

‘Yeni ekonomi modeli’nin ilan edildiği 30 Kasım’dan bu yana TL’de düşüş sürerken dolarda artış yaşandı. O tarihte 12,96 olan dolar/TL kuru, 20 Aralık’ta 18,36’ya kadar yükselmişti. Doları frenlemek için TCMB rezervleri kullanılırken, öte yandan kur korumalı mevduat (KKM) devreye sokulmuştu. Buna karşın dolar fiyatı 24 liraya kadar yükselmiş durumda.

Haziran ayı başında Hazine ve Maliye Bakanlığına getirilen Mehmet Şimşek, ekonomide ‘rasyonel’ politikalara dönüleceğini açıklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *