CHP il başkanları, Kılıçdaroğlu’na destek verdi

CHP il başkanları, Kılıçdaroğlu’na destek verdi

14-28 Mayıs seçimlerinin ardından CHP genel merkezinde ilk kez toplanan 81 ilin il başkanları, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile dün 10 saate yakın süren bir toplantı yaptı. Toplantının ardından il başkanlarının ortak imzası ile yazılı bir açıklama yayınlandı. İmamoğlu açıklama için ‘faydasız’ dedi.

Dün CHP genel merkezinde yapılan toplantı sonrası il başkanları şu metni yayınladı:

81 İl Başkanından Ortak Açıklama

“CHP il başkanları olarak seçimi takip eden süreçte her bir ilimizde değerlendirme toplantıları gerçekleştirdik. Seçim sonuçlarını doğru yorumlayabilmek, dersler çıkarabilmek, önümüzdeki sürece daha güçlü girebilmek için konuşmak yerine bizlere oy versin, vermesin vatandaşlarımızı dinlemeyi tercih ettik ve devamında 21 Haziran Çarşamba günü genel merkezimizde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte kapsamlı ve verimli bir toplantı yaptık.

Düyûn-u Umumiye Kabinesinin memleketi Uluslararası tefecilere teslim ettiği bir dönemde, bizler sessizce çalışmalarımızı yürütürken, bir yandan da kamuoyundaki eleştirileri ve talepleri dikkatlice takip ettik.

Değişim, albenisi olan sihirli bir sözcüktür. Ancak kalıcı bir değişimi, dönüşümü sağlayacak olan kişilerden ziyade fikirler ve ilkelerdir. Kişi bazlı kurtarıcı söyleminden kaynaklanan, yapısal ve işleyişsel eksikleri içermeyen değişim taleplerinin sağlıklı bir sonuç doğurmayacağı ortadadır.

Partimizde Genel Başkanımız dahil hiçbirimiz eleştiriden muaf değiliz. Yapıcı, eksiklerimizi gösteren eleştirilerin başımızın üzerinde yeri vardır, kabulümüzdür. Nitekim toplantımızda bizler il başkanı olarak düşüncelerimizi eleştirilerimizi özgürce dile getirdik. Bununla birlikte seçim süreci boyunca hepimizden daha çok çalıştığının bizzat tanığı olduğumuz Genel Başkanımızı itibarsızlaştırmaya yönelik yaklaşımları tasvip etmediğimizin de bilinmesini isteriz.

CHP yüz yıllık bir ulu çınardır, genel başkanından il başkanına sorumlu bütün mevkilerdeki yöneticilerini örgütlerinin seçtiği köklü bir partidir.

Biz il başkanları olarak değişimden yana mıyız? Elbette. Değişim konusunda “Örgüt bu konuda ne düşünüyor acaba?” diye soran olmasa da biliyoruz ki, partimizin tarihsel yolculuğunu Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına taşıyacak kadrolar Cumhuriyet Halk Partisi’nde vardır ve davaları için harekete geçmeye hazırdır. Bu bakış açısıyla, kişi merkezli değil, ilke ve program merkezli bir anlayışla yürüteceğimiz kurultay sürecini fili olarak başlatmış bulunuyoruz.

Yerel seçimler öncesi CHP il başkanları ve örgütü olarak her aşamada kendimizi sorgulayacak, eksikliklerimizi tamamlayacak, demokratik bir parti tüzüğünü hayata geçirecek ve kurultayımızı da tamamlayarak kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kimsesizlerin kimsesi” diyerek tariflediği Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız. Bu sayede daha da güçlenecek, topluma umut olacak ve hep birlikte başaracağız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…”

İmamoğlu’ndan açıklamaya tepki: Fayda sağlayacak bir içerim olduğunu düşünmüyorum

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 yıllık görev süresi boyunca yaptıklarını, Haliç Kongre Merkezi Galata Salonu’nda düzenlenen ‘İstanbul’a Hizmette 4 Yıl Sunumu’ programında anlattı. İmamoğlu’nun başkanlığı döneminde İstanbul’da yapılan hizmetlerin yazıldığı 425 sayfalık kitap gazetecilere dağıtıldı.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, İmamoğlu yaptığı konuşmayı ise ‘değişim’ çağrısıyla tamamladı:

“Toplum bizden çok güçlü ve esaslı bir değişim bekliyor. Bu değişimi gerçekleştiremezsek ne vatandaşlarım beklentilerin karşılayabilir ne de bunu sağlayabilir. Değişmeyen bir muhalefet iktidarı da değiştirmekte güçlük çeker ve milletimize ciddi anlamda zarar verir. Bu görevden asla kaçmayacağız.”

Açıklamalarından sonra gazeteci İsmail Saymaz’ın “CHP kurultayında aday olacak mısınız?” sorusunu yanıtlayan İmamoğlu şöyle dedi:

“Genel başkanımızla ilgili çekil vs. gibi tarifler benim adıma kullanılamaz. Böyle bir şey mümkün değil, hadsizlik olur. Bizim değişime dair tariflerimiz olmuştur. Bir süre vermek gibi bir şey mümkün değil ama elbette ki bu haftayı önemsediğimi kendileri biliyor. Sürece dair bir tarif ya da değişimle ilgili konuştuğumuz kavramlara dair bir gelişme beklendiği doğrudur. Ama bu şahsi bir mesele değil toplumsal bir beklentidir. Beklentileri karşılayan bir grup toplantısı olmuş mudur ya da olmamıştır, O tabii CHP’lilerin takdiri. Ama benim Beklentilerimiz karşılamamıştır. Ben tamamen bir değişim sürecine talip olduğumu ve buna liderlik etmeye hazır olduğumu ifade ettiğim doğrudur. Ama bu bir süreç tarifidir kişisel bir makam tarifi değildir.”

81 il başkanının ortak yaptığı açıklamaya ilişkin soruya İmamoğlu, şöyle yanıt verdi:

“Benim fikrimi soranlar oldu. Parti içi bir meselenin daha derinlemesine izah edilmesine gerek bulmuyorum. Böyle bir açıklama yerine, değişim süreçlerine dönük nasıl bir yol haritası ortaya koyacaklarına yönelik bir metin olmasını isterdim. Fayda sağlayacak bir içerim olduğunu düşünmüyorum.”

Burcu Köksal: Değişim olacaksa Kılıçdaroğlu önderliğinde olacak

CHP’nin yeni grup başkanvekili Burcu Köksal, Meclis’te gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kamuoyunda ve parti içinde devam eden değişim tartışmalarına da değinen Köksal, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, uhdesindeki değişiklikleri yaptı” diyerek Meclis grubu ve MYK’daki yenilenmeyi hatırlattı. Yeni atanan MYK’nın ilk toplantısında kongre sürecini başlattığını belirten Köksal, kurultayda nihai kararı delegelerin vereceğini ifade etti.

Değişimle ilgili tartışmaları değerlendiren Köksal, “Değişimle ilgili konuşulması gereken ilk şey partideki örgütlenme yapısı, seçim stratejisi, üye yapısı. Bunlar parti içinde konuşuluyor, konuşulacak. CHP’de bir değişim olacaksa bu genel başkanımız önderliğinde olacak bir değişimdir. Genel başkanımız ‘Bu partide kadınlar olacak, gençler olacak, bu çınarı birlikte büyüteceğiz’ diyerek bu değişimin fişeğini yakmıştır” diye konuştu.

CHP il başkanları toplantısında il başkanlarının örgütler olarak daha fazla söz sahibi olmak istediklerini söylediğini aktaran Köksal, “Örgütlerin görüşü alınacak. Herkesin görüşü alınacak. Biz bu konulardaki süreçleri işletiyoruz. Ama esas öncelediğimiz şey 9 ay sonraki yerel seçimler. Tüm enerjimizi sahaya verip yerel seçimlere odaklanarak çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *