Tebbun Putin’e övgüler yağdırdı: O bütün dünyanın ‘dostu’

Tebbun Putin’e övgüler yağdırdı: O bütün dünyanın ‘dostu’

Rusya’da düzenlenen ekonomi forumuna katılan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun cuma günü yaptığı konuşmada ülkesinin Rusya ile olan ilişkilerinin gücünü teyit ederek “tüm dünyanın dostu” olarak tanımladığı Rus mevkidaşı Vladimir Putin’e övgülerde bulundu, BRICS örgütüne katılmak istediklerini vurguladı.

DPA’nın haberine göre Tebbun, dün, Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forum’a katılımı sırasında, Cezayir’e Rus silahlarını satın almaktan vazgeçirilmesi için baskı yapıldığı iddialarına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Cezayir Cumhurbaşkanlığı, Tebbun’un “Savaşın kazananı yoktur, herkes kaybeder. İnsanlığa, özellikle de yoksul halklara ilerleme ve refah diliyorum. Başkan Putin’in müdahalelerinde çok ılımlı olduğunu düşünüyorum ve bugünkü sözlerinden, bize düşman olanlar hariç, tıpkı Cezayir gibi tüm dünyanın dostu olduğu sonucunu çıkarıyorum. Ekonomimizi bazı baskılardan kurtarmak için en kısa zamanda BRICS’e katılmak istiyoruz ve umuyorum ki tek bir Arap para birimi olacak” açıklamasında bulunduğunu aktardı.

Tebbun ayrıca ‘Cezayir’in önemli bir kalkınma aşamasına tanıklık ettiğini ve yatırım teşvikleri nedeniyle umut verici bir yatırım destinasyonu haline geldiğini’ vurgulayarak, ‘yeşil enerjiye yatırımı artırmak için çalıştığını ve bu alanın Cezayir hükümetinin desteğini bekleyen ekonomistlere açık olduğunu’ belirtti.

Yatırımcıları, herhangi bir borcu olmayan Cezayir’de yeni zenginlik yaratmaya yardımcı olan iş ortamını ve ekonomik teşvikleri keşfetmeye çağırarak, yüzde 4,3’e ulaşan büyüme oranının bu yıl içinde daha da artacağını vurguladı.

Sputnik’in aktardığına göre ise Tebbun, Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla düzenlenen genel oturum sırasında, “Rusya, uyguladığı politikalar, ihtiyaç sahibi ülkelere sağladığı buğday tedarikleri, başta yoksul ülkeler farklı ülkelerle işbirliği ve ortaklıklar geliştirmeye yönelik çabaları sayesinde mevcut krizlerin şiddetinin azaltılmasında önemli rol oynuyor. Rusya bu ülkelere yardım sağlıyor, zira onlar özellikle mevcut krizlerden acı çekiyor” diye konuştu.

Tebbun, “Bugün yeni, ilan edilmeyen ekonomik savaş görüyoruz. Bu savaş, özünde doğal değil” ifadesini kullandı. 1950’li yıllarda yaşanan soğuk savaş sırasında yaşananlar ve günümüzdeki olaylar arasında büyük fark olduğunu kaydeden Cezayir lideri, “Elbette ihtiyaçlar değişti. Rusya kadar tahıl üreten çok az ülke var. Kimse sizi, bu politikadaki çizginizden vazgeçmeye zorlayamaz. Buna tarım alanı, tahıl tedariki de dahil. Umarım, çılgın girişimlerde bulunan insanların aklı başına gelir ve normal ekonomik politika uygularlar” dedi.

Rusya’nın, doğalgaz üreticileri kongrelerinde önemli rol oynadığını ve gaz ihracatını organize etmek için çok şey yaptığını dile getiren Tebbun, “Dün Sayın Başkan Putin’le sohbet ettim. Tarım, enerji ve gıda üretimi ile işleme endüstrisi dahil çeşitli sanayi sektörlerini geliştirmek için çok cazip plan sunduk” diye anlattı.

Cezayir’in yatırım için “çok önemli destinasyon” haline geldiğini ve hükümetinin işletmeleri çekmek için farklı kolaylıklar sağlamaya hazır olduğunu kaydeden Cezayir lideri, Tebbun, “Ülkem adına konuşuyorum. Ekonomimizi, maruz kaldığımız baskıdan kurtarmak için en kısa zamanda BRICS örgütüne katılmak istiyoruz” diye konuştu.

İkili ilişkilerde ABD faktörü

Moskova’ya göre, ABD yönetimi Rusya-Cezayir ilişkilerinden rahatsız. Lavrov, “ABD’den bir grup senatörün Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’e Cezayir’in Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmaması konusunda bir mektup gönderdiğini” söyledi.

Cezayir yönetiminin bu şekilde yönlendirilemeyeceğini kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı, “Cezayir’in direktiflerle hareket etmesini beklemediğini” belirtti.

Rusya ile ilişkilerde öne çıkan konular

Tebbun’un Rusya ziyaretini AA muhabirine değerlendiren Cezayirli siyasi analist Guviy Buhaniye, “Öncelikli konu, Cezayir’in Rusya’dan silah temini ve enerji alanlarında tarihi ve stratejik ilişkilere sahip olmasıdır.” dedi.

Rusya’nın Cezayir’e Kovid-19 salgını sırasında Sputnik V aşısı sağladığını hatırlatan Buhaniye, “sağlık diplomasisi” açısından iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine işaret etti.

Buhaniye, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş sonrasında uygulanan uluslararası yaptırımlara katılmayan Cezayir’in Moskova ile stratejik ortaklığa devam etmesinin ilişkileri derinleştiren diğer bir faktör olduğunu ifade etti.

Tebbun’un Rusya ziyaretinin Cezayir için önemine dikkati çeken Buhaniye, BRICS grubuna katılmak dahil Cezayir’in ekonomide yeni hedefler peşinde olduğunu dile getirdi.

OPEC+ ortaklığından BRICS grubuna

İki ülke ilişkileri konusunda yakın zamanda açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Cumhurbaşkanı Tebbun, Rusya-Cezayir stratejik ortaklığının özünü, tarihini ve geleceğini anlıyor.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Rusya ve Cezayir ilişkilerine dair, “Her alanda aktif bir diyalog var, Cezayir ile sadece OPEC+ çerçevesinde işbirliğimiz yok, aynı zamanda ortağız.” şeklinde konuştu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya’nın da aralarında bulunduğu OPEC dışı bazı üretici ülkeler 2016’da Cezayir’de OPEC+ grubunu kurmuştu.

Resmi verilere göre Cezayir, Rusya’nın Afrika’daki en büyük ikinci ticaret ortağı konumunda.

Lavrov, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu BRICS grubuna Cezayir’in katılımı konusunda da, “Cezayir, tüm avantajları ve özellikleriyle (BRICS’e) başvuranlar arasında kesinlikle en ön sırada yer alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) silahlanma, silahsızlanma ve uluslararası güvenliğe ilişkin 2023 raporuna göre, silahlarının yüzde 50’den fazlasını Rusya’dan temin eden Cezayir, Hindistan ve Çin’den sonra en çok Rus silahı alan üçüncü ülke.

İkili ilişkilerde ABD faktörü

Moskova’ya göre, ABD yönetimi Rusya-Cezayir ilişkilerinden rahatsız. Lavrov, “ABD’den bir grup senatörün Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’e Cezayir’in Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmaması konusunda bir mektup gönderdiğini” söyledi.

Cezayir yönetiminin bu şekilde yönlendirilemeyeceğini kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı, “Cezayir’in direktiflerle hareket etmesini beklemediğini” belirtti.

Tebbun’un Rusya’daki temasları

Moskova temasları kapsamında dün Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile görüşen Tebbun, ” Afrika’nın ekonomik ve endüstriyel güçlerinden biri olmayı hedeflediklerini” belirtti.

Tebbun dün ayrıca Moskova’da Cezayir’in bağımsızlık sembolü Emir Abdülkadir’in heykelinin açılışını yaptı. Cezayir Cumhurbaşkanlığı, anıtın “Moskova’da Müslüman ve Arap bir liderin ilk anıtı” olduğu bilgisini verdi.

Emir Abdulkadir yazar, şair, filozof, siyasetçi ve Fransa’nın sömürge girişimine karşı savaşçı kimliğiyle Cezayir’in kurucu lideri kabul ediliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *