Rusya adına savaşacak Çeçen birlikler Ukrayna sınırında

Rusya adına savaşacak Çeçen birlikler Ukrayna sınırında

Paralı asker şirketi Wagner’in çekileceğini duyurmasının ardından, Ramzan Kadirov yönetimindeki Çeçenleri sahaya süren Rusya geçtiğimiz günlerde ‘gönüllü’ birliklerle sözleşme imzalamıştı. O birliklerin Ukrayna sınırına konuşlandığı bildirildi.

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma Milletvekili ve Çeçen Birliklerin komutanlarından Adam Delimhanov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, tüm Çeçen birliklerin Rusya Savunma Bakanlığı güçleriyle birlikte görevlerini yerine getirdiğini belirtti.

Gönüllü Çeçen Birlikleri “Ahmat”ın Herson, Zaporijya, Lugansk ve Donetsk bölgelerinde faaliyetlerini sürdürdüğünü aktaran Delimhanov, birliklerin Marinka yerleşim biriminde de ilerlediğini dile getirdi.

Delimhanov, “Artık Belgorod bölgesindeki sınırda çalışıyoruz. En önemlisi görevimizi yerine getirmek için ihtiyacımız olan her şeye sahibiz.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna saldırıyor

Rusya’nın Ukrayna sınırında bulunan Belgorod bölgesine son aylarda Ukrayna güçlerince yapılan saldırılar arttı. Bölge yetkilileri, Ukrayna tarafından sürekli top atışları ve insansız hava aracıyla saldırılar yapıldığını belirtiyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, geçen ay, Ukrayna’dan bölgeye sabotaj grubunun da sızdığını ve bunlara karşı operasyon düzenlendiğini bildirmişti.

Rusya, ülke sınırlarında Ukrayna güçlerinin eylemlerini “terör saldırısı” olarak nitelendirmişti.

Ukrayna ordusunun yaptığı saldırılar nedeniyle bölgede geçici tahliye merkezi kurulmuş, sınır bölgesine yakın yerleşim birimlerinde yaşayan yüzlerce insan bu merkezlere taşınmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin sınırında bulunan Belgorod bölgesine yapılan saldırılara karşılık Rus topraklarına erişimin engellenmesi için Ukrayna topraklarında “sıhhi bölge” oluşturabileceklerini açıklamıştı.

NATO Savunma Bakanları Ukrayna ağırlıklı gündemle toplandı

NATO ülkelerinin savunma bakanları, Brüksel’deki NATO karargahında Ukrayna bağlantılı konuların ağırlıkta olduğu gündemle bir araya geldi. Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in temsil ettiği iki günlük toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık ediyor.

NATO müttefiki 31 ülkenin savunma bakanları önce NATO-Ukrayna Komisyonu Toplantısı’na katılacak. Ardından ABD öncülüğünde oluşturulan Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısı yapılacak. Burada Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov sahadaki gelişmeleri NATO ülkelerine aktaracak ve Ukrayna’nın askeri ihtiyaçları ele alınacak.

Bakanlar ayrıca NATO’nun caydırıcılığı ve savunmasının güçlendirilmesini görüşecek. Bu kapsamda 300 binden fazla askerin yüksek hazırlık seviyesine geçebileceği yeni bölgesel planlar, bunlara ciddi miktarda hava ve deniz kuvveti desteği gibi konular değerlendirilecek.

Savunma sanayi temsilcileriyle görüşme

Toplantı sırasında savunma sanayi şirketleriyle görüşmeler de yapılacak. Bu kapsamda küçük, orta ve büyük ölçekli savunma sanayi üreticileri gayriresmi görüşmeler için Brüksel’e davet edildi.

Görüşmeler sırasında bakanların savunma sanayi temsilcileriyle üretimin artırılması, arz zincirlerinin devamlılığının sağlanması ve işbirliklerinin artırılması gibi konuları ele alması hedefleniyor. Görüşmelere Ukrayna ve Avrupa Birliği de katılacak.

Bakanların Savunma Üretimi Eylem Planı’nı değerlendirmesi, planın Vilnius Zirvesi sırasında kabul edilmesi amaçlanıyor.

Plan, silah ve mühimmat stoklarındaki eksikliklerin hızlıca giderilmesini, ortak mühimmat teminini, mühimmat ve malzemelerin müşterek işlerliğinin artırılmasını hedefliyor.

Ukrayna’da Kahovka HES’in bulunduğu bölgedeki sivillerin tahliyesi sürüyor

Ukrayna’da Kahovka Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) patlatılmasının ardından su baskınlarından etkilenen Herson bölgesinde sivillerin tahliyesi dün de devam etti.

Geçen hafta gerçekleşen ve kimin yaptığı belli olmayan patlamanın ardından bölgedeki birçok yerleşim birimi su altında kaldı.

Olayın ilk günlerinde başlatılan tahliye kapsamında su baskınından etkilenenler, tekne ve arabalarla küçük gruplar halinde Herson’a getiriliyor.

Bunlardan bir kısmı Herson’a yerleştiriliyor, diğerleri ise tren ve otobüslerle Mıkolayiv ve Odessa şehirlerine ulaştırılıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *