Blinken: İsrail güçlü oldukça Amerika daha güvende olur

Blinken: İsrail güçlü oldukça Amerika daha güvende olur

Washington’da düzenlenen İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) 2023 Politika Zirvesi’nde konuşan, kendisi de yahudi olan ABD Dışişleri Bakanı, İsrail’in karşılaştığı en büyük tehdit İran rejimi olduğunu belirterek, Suudi Arabistan-İsrail ilişkilerinin ise ABD’nin çıkarına olduğunu vurguladı.

Washington’da İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) 2023 Politika Zirvesi düzenledi.

Burada konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve ABD arasındaki ortaklığın hayatın her alanına yayıldığına dikkat çekti. Blinken, hükümetler arasındaki işbirliğinin halklar arasındaki bağlarla güçlendirildiğini iddia etti.

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin iki ilişkileri daha da geliştirmek için çalışmaya devam ettiğini vurgulayarak, “İsrail-ABD ilişkisi ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan bağlılığıyla güvence altına alınmıştır. Bu bağlılık müzakere edilemez.” dedi.

ABD’nin İsrail’e askeri ve mali yardım aktardığını, iki ülkenin ortak askeri tatbikat ve araştırma-geliştirme çalışmaları yürüttüğünü belirten Blinken, “İsrail güçlü oldukça Amerika daha güvende olur.” diye konuştu.

Blinken, İsrail’in meşruluğunu sorgulayan girişimlerle de mücadele ettiklerini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve İnsan Hakları Konseyi gibi forumlarda İsrail’i yalnızlaştırma ve hedef alma çabalarına karşı geldiklerini kaydetti.

“İsrail’in karşılaştığı en büyük tehdit İran rejimidir”

İsrail’in birçok tehlikeyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Blinken, “Ancak İsrail’in karşılaştığı en büyük tehdit İran rejimidir.” ifadesini kullandı.

Blinken, Rusya’nın da İran’a silah desteği sağladığını belirterek, “İran’ın nükleer savaş elde etmesine izin vermeyeceğiz.” vurgusunda bulundu.

Biden yönetiminin İran’a yönelik diplomasi, ekonomik baskı ve caydırıcılık politikaları uyguladığını kaydeden Blinken, “Eğer İran diplomasi yolunu reddederse, Başkan Biden açık bir şekilde İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek için tüm seçeneklerin masada olduğunu birçok kez tekrar etti.” ifadelerini kullandı.

Blinken, ABD’nin İsrail’in güvenliğine katkı sağlamak için aynı zamanda bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye katkı sunduğunu söyledi.

‘İsrail-Suudi Arabistan ilişkileri, ABD’nin çıkarına’

Dışişleri Bakanı Blinken, “İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ABD’nin ulusal çıkarlarını destekliyor. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için bir rol oynamamız gerektiğine inanıyoruz. Bunun çok çabuk ya da kolay bir şekilde olmayacağının farkındayız ancak bu yönde çaba sarf etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Cidde ve Riyad’a bu hafta düzenleyeceği ziyarette konunun gündeme geleceğine işaret eden Blinken, bölgesel entegrasyon ve istikrarın hem İsrail hem de ABD’nin çıkarına olduğunu kaydetti.

Blinken, “Ancak entegrasyon ve normalleşme İsrailliler ve Filistinliler arasındaki ilerlemenin yerine geçemez. İsrail’in ortaklarıyla derinleşen ilişkisi Filistin halkının refahına ve iki devletli çözüme katkı sağlamalı.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Blinken, iki devletli çözümün ise İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan müzakerelerle gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

Yahudi yerleşimleri

Blinken, İsrail yanlısı lobi kuruluşu AIPAC’ta yaptığı konuşmada, bölgedeki Yahudi yerleşimlerinin barışın önünde engel oluşturduğunu söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, ABD’nin Ortadoğu sorununda İsrail’in güvenliği ve iki devletli çözüme katkı taahhüdünü bir kez daha vurgulayan Blinken, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da “ilhaka yönelik adımlar ya da kutsal mekanlardaki statükonun bozulmasının” iki devletli çözümün başarı şansını zedeleyeceğini kaydetti.

Kendisi de Yahudi dinine mensup olan Blinken, “Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesi, aradığımız umut ufku önünde açık bir engel oluşturmaktadır” dedi. Blinken, “Aynı şekilde Batı Şeria’nın ilhakına yönelik fiili ya da hukuki herhangi bir adım, kutsal mekanlardaki tarihi statükonun bozulması, evlerin yıkımına devam edilmesi, nesiller boyunca o evlerde yaşayan ailelerin tahliyesi, iki devletli çözümün başarı şansına zarar vermektedir” diye konuştu.

ABD’deki en güçlü Yahudi lobi kuruluşu olarak bilinen Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesinde (AIPAC) Blinken’ın bu sözlerinin ardından sessizlik olduğu belirtiliyor.

Aralık ayı sonunda kurulan ve İsrail tarihinin “en sağ” hükümeti olarak nitelendirilen Benyamin Netanyahu başkanlığındaki hükümette aşırı sağ ve milliyetçi partiler bulunuyor. Koalisyon hükümeti, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesini öncelikleri arasında saymış, son olarak İsrail polisinin Müslümanlar için de kutsal kabul edilen Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskın, gerilimi tırmandırmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *