AB ve NATO, barajın bombalanmasından Rusya’yı sorumlu tuttu

AB ve NATO, barajın bombalanmasından Rusya’yı sorumlu tuttu

Rusya denetimindeki Ukrayna’nın Herson bölgesindeki Kahovka Barajı’nın vurulmasından Rusya’yı sorumlu tutan Avrupa Birliği, bunun savaş suçu olduğu belirtirken, NATO Genel Sekreteri de “Rusya’nın savaşının gaddarlığını” gösterdiğini savundu.

Ukrayna’nın güneyinde bulunan Herson bölgesinde yer alan, Rusların kontrol ettiği Kahovka Hidroelektrik Santrali (HES) bombalanarak yıkılmıştı. Bölgenin sel tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Ukraynalı yetkililer, barajın vurulmasından Rus ordusunu sorumlu tutmasına karşın, Ruslar da Ukraynalıların baraja saldırdığını öne sürüyor.

Barajın bombalanmasıyla ilgili olarak, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Kahovka Barajı’na düzenlenen “eşi görülmemiş” saldırı nedeniyle şoke olduğunu savunan Michel, sivil altyapıların tahrip edilmesinin, savaş suçu olduğunu vurguladı. Michel, bununla ilgili Rusya’yı ve birlikte hareket edenleri sorumlu tutacaklarını kaydetti.

Charles Michel, konuyu 29-30 Haziran’daki AB Liderler Zirvesi’nde gündeme getireceğini ve su baskını alarmı verilen bölgeye daha fazla yardım gönderilmesini teklif edeceğini açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Twitter hesabından, Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinde bulunan baraja yönelik saldırı hakkında açıklama yaptı. Barajın yıkılmasıyla binlerce sivilin tehlikeye atıldığını kaydeden Stoltenberg, bunun aynı zamanda ciddi çevre hasarına sebep olduğunu vurguladı. Stoltenberg, “Bu, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının gaddarlığını sergileyen zalimce bir eylemdir.” ifadesini kullandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ise, Kahovka HES’te oluşan hasarla ilgili gelişmelerin takip edildiği belirtildi. Zaporijya Nükleer Santrali’nde UAEA uzmanlarının da durumu yakından takip ettiği kaydedilen açıklamada, “Zaporijya Nükleer Santrali’ne yönelik ivedi bir tehdit bulunmamaktadır.” ifadesine yer verildi. Zaporijya Nükleer Santrali’nin nükleer reaktörlerinin soğutulmasında buradaki suyun kullanıldığı biliniyor.

Ukrayna lideri Zelenskiy, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. BBC’nin haberine göre Zelenskiy, Nova Kakhovka’daki baraja yapılan saldırının Rus birliklerinin “Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulması gerektiğini” gösterdiğini söyledi. Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Zelenskiy “teröristlerin Ukrayna’yı su, füze veya başka bir şeyle durduramayacaklarını” ifade etti. “Güvenliği geri getirecek olan sadece Ukrayna’nın zaferidir ve bu zafer gelecektir” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *