Oxford Üniversitesi profesörü İsviçreli ilahiyatçı, Hasan el Benna’nın torunu Tarık Ramazan, hakkında yürütülen ‘tecavüz’ suçlamalarından beraat etti. İddialara ilişkin hiçbir kanıt bulunamamasına rağmen 10 ay da hapis yatırılan Ramazan’ı yargılayan İsviçre mahkemesi 154 bin euro da tazminat ödenmesine hükmetti.
Mısır asıllı İsviçreli İlahiyat profesörü Tarık Ramazan, hakkında “tecavüz ve cinsel ilişkiye zorlama” suçlamasıyla açılan davadan beraat etti.
Euronews’un aktardığına göre, İsviçre’de yargılandığı mahkeme, çarşamba günü Ramazan hakkında, kendisine yöneltilen suçlamalara ilişkin delil yetersizliğinden dolayı beraat kararı verdi. Mahkeme ayrıca Cenevre Eyaleti’nin Ramazan’a 154 bin euro tazminat ödemesine hükmetti.
Davacı taraf derhal temyize gidileceğini duyurdu. Cenevre savcılığı tarafından geçtiğimiz hafta yarısı kesin olmak üzere üç yıl hapis cezası talep edilmişti.
Ramazan, Fransa’da da benzer suçlamalarla yargılanıyordu. Hakkındaki suçlamaların tümünü reddeden Ramazan, kendisine “tuzak” kurulduğunu savunuyordu.
Tarık Ramazan’ı suçlayan kadının yalan söylediği ortaya çıkmıştı
‘Brigitte’ takma adını kullanan davacı, Ramazan’ın 2008 yılında kendisini bir otel odasında cinsel ilişkiye zorladığını ve kendisine şiddet uyguladığını iddia etmişti. Brigitte ilk şikayetini iddia edilen olayın 10 yıl sonrasında Nisan 2018’de yapmıştı.
Fransız feminist yazar Henda Ayari isimli kadın da, 26 Mayıs 2012 akşamı Tarık Ramazan tarafından Fransa’nın başkenti Paris’te bir otel odasında tecavüze uğradığını iddia etmişti. Ancak Ayari’nin erkek kardeşi, o akşam Henda’nın Paris’te değil, 140 kilometre mesafedeki Rouen kentindeki düğününde bulunduğunu bildirmişti. Davayı takip eden yargıçlara bunu kanıtlayan iki de fotoğraf gönderilmişti.
Bir dönem Time dergisinin “Dünyadaki en etkili 100 kişi” arasında gösterdiği Tarık Ramazan hakkında 2018 yılında İsviçre’deki suçlamanın yanı sıra Fransa’da da dört ayrı tecavüz suçlaması yapılmıştı. Suçlamalar, dünya genelinde güç sahibi etkili ve ünlü erkeklerin cinsel saldırılarını ifşa etme hareketi olan “MeToo” (Ben de) dalgasının ardından gelmişti.
Tarık Ramazan kimdir?
Mısır’da Müslüman Kardeşler cemiyetinin kurucularından biri olan Hasan El Benna’nın torunu olan Tarık Ramazan, doktora derecesini Cenevre Üniversitesi’nde dedesi üzerine hazırladığı tezle aldı.
Avrupalı seküler çevrelerde siyasal İslam’ı desteklemekle eleştirilen Ramazan 2017 yılına kadar Oxford Üniversitesi’nde modern İslam çalışmaları profesörü olarak görev yapıyor, Katar ve Fas’ta misafir profesör olarak dersler veriyordu.
2009’dan bu yana Oxford’da çalışan Ramazan aynı zamanda İngiltere Parlamentosu’nun dini özgürlükler danışma kurulu üyesiydi.
Prof. Ramazan saygın bir akademisyen olarak bilinen ve Batı basınında İslami bir düşünür olarak görüşlerine sıkça başvurulan bir isimdi.
Ramazan, “Mee too” hareketinin en popüler olduğu dönemde Fransa’da hakkında çıkan tecavüz iddiaları sonrası görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.
Ramazan’ın bu süreçte yaşadıklarını anlattığı “Gerçekleri Söyleme Zorunluluğu” adlı kitabı Eylül 2019’da piyasaya çıkmıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *