Fransa, Ukrayna’nın savaş uçağı talebini ‘mantıksız’ buldu!

Fransa, Ukrayna’nın savaş uçağı talebini ‘mantıksız’ buldu!

Geçen yıl 24 Şubat’tan bu yana Rus saldırısı altında bulunan Ukrayna’nın savaş uçağı talebi İngiltere ve Almanya tarafından reddedilirken, ABD şartlı olarak F16 uçakları vereceğini duyurmuştu. Fransa da bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Fransız yapımı Rafale savaş uçağı talebinin mantıklı gözükmediğini bildirdi.

Colonna, France 2 televizyonunda Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği konusunda çok sayıda temel reformu hayata geçirdiğini kaydederek, Ukrayna’nın hazırlıklarını tamamladığı ve zamanın uygun olduğu bir dönemde bunun gerçekleşebileceğini açıkladı.

Bakan Colonna, Ukrayna’nın Fransız Rafale savaş uçaklarına yönelik talebine ilişkinse “Şu an mantıklı görünmüyor.” ifadesini kullandı.

Çin’in Ukrayna ile Rusya arasındaki arabuluculuğuna ilişkin, Pekin yönetiminin zaman zaman BM’nin temel ilkelerine bağlılığına çok dikkat ettiğini belirten Colonna, “Şimdi Ukrayna’nın meşru çıkarlarını dikkate almak isteyip istemediklerini göreceğiz.” dedi.

“Fransa-İtalya arasında diplomatik kriz yok”

Colonna, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in 4 Mayıs’ta bir radyo programında, “İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin göçmen sorununu halletme kapasitesine sahip olmadığına yönelik sözlerinin ardından gerilen Paris-Roma ilişkilerine dair, “İtalya ile diplomatik bir kriz halinde değiliz.” değerlendirmesini yaptı.

Perşembe günü Roma’yı ziyaret edeceğini aktaran Colonna, Suudi Arabistan’da düzenlenen Arap Ligi Zirvesi’ne Beşşar Esed’in katılmasına ilişkin de “10 yılı aşkın süredir halkına düşman olan bir lider. Değişmediği sürece Fransa’nın muhatabı olması için henüz bir sebep yok.” ifadesini kullandı.

Catherine Colonna, Fransa’nın Esed’in yargılanmasından yana olduğunu belirtti.

Fransa’da gelecek yıl düzenlenecek 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na yönelik dış terör tehdidinin devam ettiğini söyleyen Colonna, terör örgütü YPG/PKK’yı kastederek, “DEAŞ ile mücadele henüz bitmedi. Dolayısıyla DEAŞ’a karşı mücadelede etkili olan Kürt müttefiklerimizi korumalıyız.” dedi.

AB: Ukraynalı pilotların F-16 eğitimi Polonya’da başladı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukraynalı pilotların F-16 eğitiminin Polonya dahil birkaç ülkede başladığını duyurdu. Borrell, AB ülkelerinin savunma bakanlarının toplantısının girişinde basına açıklamalarda bulundu.

“Nihayet Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimleri verilmeye başlandığı için mutluyum.” diyen Borrell, bunun zaman alacağını ancak ne kadar hızlı tamamlanırsa o kadar iyi olacağını söyledi.

Borrell, eğitimlerin birkaç ülkede başladığını belirterek, bu ülkelerden birinin Polonya olduğunu bildirdi.

AB ülkelerinin Ukrayna’ya silah ve mühimmat teslimatını hızlandırması için ortak satın alım sürecinin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Borrell, bu sürecin ilerlediğini ifade etti.

Japonya’da geçen hafta yapılan G7 Toplantısı’nda Ukrayna’ya F-16 savaş uçaklarının verilmesinin önü açılmıştı.

Savunma bakanlarının gündemi

Toplantıda, ana gündemi Ukrayna’nın talep ettiği silah ve mühimmat desteğinin hızlandırılması oluşturacak.

Ukraynalı askerlerin eğitimi de gündemde olacak. AB yetkilileri, bugüne kadar 15 bin Ukrayna askerinin eğitiminin tamamlandığını, bunu 20 bine çıkarmayı planladıklarını belirtiyor.

AB Savunma Bakanları Toplantısı’nın bir bölümüne NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katılacak.

ABD’den F16 için şartlı izin

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, G7 Liderler Zirvesi marjında bulunduğu Japonya’nın Hiroşima kentinde basın toplantısı düzenlemişti. ABD Başkanı Joe Biden’ın G7 mevkidaşlarına, F16’lar dahil dördüncü nesil savaş uçakları konusunda Ukraynalı pilotları eğitmek için ortak bir çabayı destekleyeceğini bildirdiğini kaydeden Sullivan, bu zamana kadar sözlerini yerine getirerek Ukrayna’ya ihtiyaç duydukları desteği sağladıklarına dikkati çekmişti.

Sullivan, artık Ukrayna’nın savunmasına yönelik uzun vadeli taahhütlerinin bir parçası olarak Ukrayna hava kuvvetlerini geliştirmeyi görüştüklerini belirterek, “Önümüzdeki aylarda eğitim ilerledikçe, uçakların ne zaman, kim tarafından ve kaç tane teslim edeceğini belirlemek için müttefiklerimizle birlikte çalışacağız.” ifadesini kullanmıştı.

Biden’ın daha önce de F16 seçeneğini masadan kaldırmadığını belirttiğine işaret eden Sullivan, Ukrayna’ya bu zamana kadar verilen desteğin çatışmaların gerekliliklerine göre yapıldığını söyledi.

Sullivan, verilen destekle Ukraynalıları, karşı saldırı yoluyla savaş alanında ilerleme kaydedecek duruma getirdiklerini, dördüncü nesil savaş uçaklarının Ukrayna’nın ileride Rusya’ya karşı caydırıcılık ve savunma yapabilmelerini sağlamanın bir parçası olduğunu anlattı.

İlk aşamada Ukraynalı pilotlara eğitim verileceğini bildiren Sullivan, zamanla uçakların tedarikinin nasıl yapılacağını belirlemek için müttefikler ve Ukraynalılarla birlikte çalışacaklarını, bu kararların askeri komutanların tavsiyeleriyle verildiğini ifade etti.

Sullivan, halihazırda Ukraynalıların ana ihtiyaçlarının F16 olmadığını düşündüklerini, gelecekte buna ihtiyaç duyacakları için uygun zamanlamanın, eğitimin şu an başlaması yönünde olduğunu aktardı.

Diğer yandan ABD’nin ve diğer ortakların, Ukrayna’nın F16’larla Rusya topraklarına saldırmasını desteklemediklerini yineleyen Sullivan, Ukraynalıların da bu uyarıya uymaya hazır olduklarını belirttiklerine işaret etti.

Sullivan, eğitimin ne kadar süreceği konusunda bilgi vermedi.

Sullivan, Ukrayna lideri Zelenskiy’nin Japonya’ya nasıl geldiği konusundaki soruya ise yanıt vermedi ancak ABD’nin seyahate bir dahli olmadığını savundu.

Biden’dan Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesine onay

Amerikan basınına göre, Biden’ın Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesi planını destekleyeceğini söylediğini aktaran ABD’li yetkililer, bunun ABD’nin Ukrayna’ya F-16 göndermesi için bir adım olduğunu kaydetmişti.

Yetkililer, Biden’ın bu savaş uçaklarının ne zaman, kaç tane ve kim tarafından verileceğine ilişkin kararların gelecek aylarda eğitim devam ederken alınacağını söylediğini aktarmıştı. Yetkililer ayrıca söz konusu eğitimin Avrupa’da verileceğini ve gelecek haftalarda başlayacağını bildirmişti.

Zelenskiy’den Biden’a teşekkür

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise yaptığı Twitter paylaşımında söz konusu bilgiyi doğrulayarak, “ABD ve Sayın Biden’ın uluslararası savaş uçağı koalisyonunu desteklemeye yönelik tarihi kararını memnuniyetle karşılıyorum. Bu karar, gökyüzündeki ordumuzu daha da güçlendirecektir. Hiroşima’daki G7 Zirvesi’nde bu kararın uygulanmasını görüşeceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere ve Almanya: Ukrayna’ya uçak kararı ABD’ye ait

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *