ABD’de, İsrail’e yardımı kısıtlayan yasa tasarısı sunuldu

ABD’de, İsrail’e yardımı kısıtlayan yasa tasarısı sunuldu

İlk olarak 2021’de sunulan yasa tasarısı, İsrail’i ABD’li vergi mükelleflerinin parasını Filistinli çocuklara zarar vermek için kullanmayı bırakmaya, ABD’den yapılan yardımı Filistinlilere saldırmak yerine İsrail’in güvenliği için kullanma çağırısı yapıyor.

ABD Kongre Üyesi Betty McCollum, İsrail hükümetinin Amerikan vergi mükelleflerinin parasını Filistinli çocukları taciz etmek için kullanmasını yasaklayan yasa tasarısını yeniden sundu.

Middle East Eye tarafından aktarıldığına göre, “İsrail Askeri İşgali Altında Yaşayan Filistinli Çocukların ve Ailelerin İnsan Haklarını Savunma Yasası” adlı yasa ilk olarak 2021’de tanıtıldı ve geçen Cuma günü (5 Mayıs 2023) yeniden gündeme geldi.

McCollum yaptığı açıklamada, Kongre’nin İsrail işgali altında “Filistinli çocuklara ve ailelere yönelik iyi belgelenmiş kötü muameleyi” görmezden gelmeme sorumluluğu olduğunu söyledi.

McCollum, “ABD yardımının 1 doları bile insan hakları ihlalleri yapmak, ailelerin evlerini yıkmak veya Filistin topraklarını kalıcı olarak ilhak etmek için kullanılmamalı” dedi.

“ABD, İsrail hükümetine her yıl milyarlarca dolar yardım sağlıyor ve bu dolarlar, uluslararası hukuku ihlal eden ve zarar veren eylemlere değil, İsrail’in güvenliğine gitmeli.”

Tasarı, Filistinli çocukların askeri mahkemelerde yargılanması da dahil olmak üzere, İsrail’in işgal altındaki Filistinlilere yönelik suiistimallerinin bir listesini sunuyor.

Tasarıda, “İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da, Filistinlilere uygulanan İsrail askeri hukuku ve İsrailli yerleşimcilere uygulanan İsrail sivil hukuku olmak üzere iki ayrı ve eşitsiz hukuk sistemi var” deniyor.

“İsrail Hükümeti ve ordusu, her yıl 12 ila 17 yaşları arasındaki yaklaşık 500 ila 700 Filistinli çocuğu gözaltına alıyor ve uluslararası standartları ihlal ederek yasal sürecin basit ve en temel güvencelerinden yoksun bir askeri mahkeme sistemi önünde yargılıyor.”

Tasarı ayrıca İsrail hükümetine, uluslararası hukuku ihlal ederek Filistinlilerin mal ve evlerini ele geçirmek ve yok etmek için ABD parasını kullanmayı bırakması ve ABD parasını Filistin topraklarının tek taraflı ilhakına yardım için kullanmaması çağrısında bulunuyor.

Tasarının Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, İlhan Ömer, Ayanna Pressley, Cori Bush ve Barbara Lee dahil olmak üzere 16 imzacısı bulunuyor.

Tasarı ayrıca İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, Barış İçin Yahudi Sesi Eylemi, J Caddesi, ABD Filistin Hakları Kampanyası ve IfNotNow Hareketi dahil 76’dan fazla kuruluş tarafından destekleniyor.

McCollum, “Öne çıkan sivil toplum gruplarının yanı sıra Hıristiyan, Yahudi ve Müslüman kuruluşlar bu tasarıyı desteklemek için imza attılar, çünkü hepimiz hiçbir Filistinli çocuğun ve hiçbir Yahudi çocuğun devam eden şiddet korkusuyla geceleri yatağa gitmemesi konusunda hemfikiriz” dedi.

McCollum, “Barışçıl bir geleceğe giden bir yol var ve bu ABD’nin demokrasi ve herkes için eşit adalet değerleriyle ilerlemeyi gerektiriyor.” ifadesini kullandı.

Yasaya sponsor olanların sayısı az olsa da, tedbir Demokrat seçmen tabanından büyük destek görüyor. 2021’de Data for Progress, Demokratların yüzde 72’sinin yasayı onayladığını bildirmişti.

Kongre’de Filistin haklarının sadık bir savunucusu haline gelen McCollum, Büyük Felaket (Nekbe)’yi anma yasasını da desteklemiş, ABD’nin İsrail’e yaptığı yardımı kısıtlamış ve İsrail’in ev yıkımları ve Filistinli çocukların tutuklanması da dahil olmak üzere insan hakları ihlallerini kınamıştı. McCollum, Aipac gibi İsrail yanlısı lobi grupları tarafından da sık sık saldırıya uğruyor.

2020’de Mcollum, Filistinli çocukların tutuklanmasına karşı yasa tasarısı nedeniyle Amerikalı Müslümanlar tarafından Filistin için Filistin Hakları Şampiyonu Ödülü’ne layık görülmüştü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *