Güney Kore’li dev şirketin kâr oranlarında küçülme devam ediyor

Güney Kore’li dev şirketin kâr oranlarında küçülme devam ediyor

Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung’un faaliyet kârı bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95 azalarak 640 milyar Güney Kore wonuna (yaklaşık 480 milyon dolar) düştü. Geçen yılın son çeyreğinde de şirketin kârında yüzde 69 azalma kaydedilmişti.

Samsung, ocak-mart dönemine ilişkin bilançosunu açıkladı. Buna göre, şirketin geliri ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18 azalarak 63,75 trilyon Güney Kore wonuna (yaklaşık 47,6 milyar dolar) geriledi.

Şirketin yılın ilk çeyreğindeki faaliyet kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95 azalarak 14,12 trilyon Güney Kore wonundan 640 milyar Güney Kore wonuna düştü.

Samsung böylelikle 2009’dan bu yana en düşük ilk çeyrek faaliyet kârını elde etti.

Şirketten yapılan açıklamada, hafıza çiplerine yönelik azalan talebin ve çip fiyatlarındaki düşüşün şirket gelirlerini olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Dünyanın en büyük hafıza çipi üreticisi Samsung, 7 Nisan’da yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınının ardından hızla düşen talep nedeniyle hafıza çipi üretimini azaltma kararı aldığını bildirmişti.

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, 2022 yılı dördüncü çeyrekte kârı, yüzde 69’luk düşüşle son 8 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Şirketin kârı yüzde 69 azalarak 4,3 trilyon won (3,4 trilyon dolar) ile 2014 üçüncü çeyrekten bu yana görülen en düşük seviyeye inmiş, cirosu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 düşüşle 70 trilyon won (55,3 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşmişti.

Analistler, mobil telefon ve hafıza çipi satışları konusunda zorlu bir dönemde olduğuna işaret ederek Samsung’un çeyrek dönem kârının 2023 ilk çeyrekte de düşmesinin büyük olasılık olduğunu vurgulamışlardı.

Batılı değerleme şirketi, ‘değerli markalar’ listesini açıkladı

Biden, Güney Kore’de iki şirketi ziyaret etti

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *