Yemenli partilere ve Husilere masaya oturma çağrısı

Yemenli partilere ve Husilere masaya oturma çağrısı

Fransız devleti, Yemenli partileri ve Husileri, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg liderliğindeki yaklaşmakta olan istişarelere iyi niyetle katılmaya çağırdı. Suudi Arabistan ve Umman’ın ateşkes çabalarına da övgüde bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Husilerin kontrolünde olan Yemen’in başkenti Sana’da meydana gelen ve 200’den fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan izdihamın kurbanlarının ailelerine başsağlığı diledi. Bu trajik olayla birlikte Yemen halkının yaşadığı acıya ve insani krize son verilmesi gerektiğini vurgulayan Fransa, BM Temsilcisi Grundberg’e tam desteği yineledi.  Faaliyetini sürdürülebilir barışı sağlamanın tek yolu olan kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak ve 8 yıldır ülkede süregelen bu iç savaşa son vermek için gerekli adım olarak nitelendirdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiğine göre Fransa Dışişleri Bakanlığı, tüm tarafları ve Husileri bu konuda iyi niyetle müzakereye çağırdı. Fransa Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Fransa, Suudi Arabistan ve Umman’ın Yemen’de kapsamlı bir ateşkese varma ve Yemen hükümeti ile Husiler arasındaki siyasi müzakereleri BM himayesinde yeniden canlandırma yönündeki çabalarını takdir ediyor. Özellikle de Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve BM’nin yardımıyla 900’den fazla mahkumu serbest bırakmayı mümkün kılan olumlu adıma övgüde bulunuyor.”

BMGK’da Yemen brifingi

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemenliler arasında barışı tesis etmek için bu fırsatı ‘hassas ve nadir’ olarak nitelendirdi. Kalıcı bir ateşkese varma ve siyasi süreci canlandırma çabalarını yoğunlaştırma sözü verdi.

Grundberg’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne verdiği son brifingde Yemen, sekiz yıldır çatışmayı sona erdirme yolunda ilerlemek için bu kadar ciddi bir fırsat görmedi. Grundberg, tarafların yakın zamanda müzakerelerin meyvelerini göreceğine dikkat çekerek, Marib, Şabva, Taiz ve diğer bölgelerdeki son askeri operasyonlarla ilgili endişesini dile getirdi ve tarafları kışkırtıcı eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

Bu gelişmeler, Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir başkanlığındaki Suudi heyetinin Yemen’in başkenti Sana’ya yaptığı ziyaretin ardından, insani durum, tüm mahkumların serbest bırakılması, ateşkes ve Yemen’de kapsamlı bir siyasi çözüm olmak üzere dört eksene odaklandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı birkaç gün önce yaptığı açıklamada, görüşmelerin şeffaf olduğunu ve iyimserlik atmosferinin ortasında gerçekleştiğini belirterek, tüm Yemenli partilerden kapsamlı, sürdürülebilir ve kabul edilebilir bir siyasi çözüme ulaşma çağrısında bulundu.

Al Cabir, Sana’da kaldığı süre boyunca Umman heyetinin huzurunda yapılan görüşmelerin amacının ateşkesi istikrara kavuşturmak, mahkum takas sürecini desteklemek, Yemen partileri arasında kapsamlı ve sürdürülebilir bir siyasi çözüme ulaşmak olduğunu vurguladı.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *