ABD, Tunus’a 25 bin ton buğday gönderdi

ABD, Tunus’a 25 bin ton buğday gönderdi

İslam dünyasından eline çekmeyen Amerika Birleşik Devletleri (ABD), kuraklık ve Ukrayna savaşından dolayı tahıl krizi yaşayan Tunus’a 25 bin ton buğday desteği sağladığını duyurdu. Tunus rejimi, ılımlı İslamcı Gannuşi’nin Ramazan bayramı arefesinde tutuklanması ile dikkat çekmişti.

ABD’den Tunus rejimine destek

Tunus’taki ABD Büyükelçiliği’nden konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlandı. Açıklamada, “Tunus halkının Rusya ile Ukrayna savaşından kaynaklanan tahıl krizine destek olmak için ABD ve Dünya Bankası’nın sağladığı 25 bin ton buğdayın Tunus Tahıl Ofisi koordinasyonuyla Tunus Limanı’na ulaştırıldığı” belirtildi.

Resmi rakamlara göre Tunus, tahıl ihtiyacının yüzde 70’ini ithal ediyor. Kuraklık, korona salgını ile Ukrayna savaşından etkilenen Tunus’ta son yıllarda tahıl krizi yaşanıyor.

Son 70 yılın en kurak yıllarından birinin yaşandığı Tunus’ta baraj doluluk oranları yüzde 30’un altında kalmıştı.

Tunus’ta 17 Nisan’da gözaltına alınan Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi tutuklandı

Tunus’ta Nahda Hareketi Lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, 48 saatlik gözaltı süresinin ardından tutuklandı.

17 Nisan’da iftar vaktinde güvenlik güçleri tarafından evine baskın düzenlenmesinin ardından gözaltına alınan Gannuşi, 48 saatlik savcılık sorgusunun ardından dün akşam saatlerinde sevk edildiği Tunus Asliye Mahkemesi tarafından bugün sabaha karşı tutuklandı.

Nahda Hareketi’ne mensup avukat Habib Bin Sidhum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gannuşi’nin beraberindeki 11 kişinin daha soruşturma dosyasında yer aldığını ve soruşturmanın “devlet güvenliğine karşı komplo” dosyası kapsamında olduğunu kaydetti.

Gannuşi’nin beraberinde gözaltına alınan Nahda Hareketi ileri gelenlerinden Muhammed el-Kumani ile Bilkasım Hasan ile diğer 6 Nahda Hareketi üyesinin aynı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.

Gannuşi’nin neyle suçlandığına ilişkin resmi makamlardan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Tutuklamaya Türkiye’den tepkiler

Türk Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, toplumun farklı kesimlerini temsil eden siyasetçilere yönelik bu tür tasarrufların, Tunus’un toplumsal barışına fayda sağlamayacağı vurgulandı.

Gannuşi’nin tutuklanmasından endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, “Tunus’ta demokratik geçiş sürecinin toplumun tüm kesimlerini içeren, geniş bir uzlaşı temelinde yürütülebildiği takdirde başarılı olabileceğine inanıyoruz. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de dost ve kardeş Tunus’un barış, refah ve esenliği için katkı sağlamayı sürdürecektir.” ifadeleri kullanıldı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gannuşi’nin tutuklanmasının ardından Twitter hesabından mesajında, “Siyasi mücadele siyasetçiler arasında ve siyasi yöntemlerle yapılmalı. Tunus’ta demokrasi ve insan hakları mücadelesinin önemli ismi, önceki parlamento başkanı ve Ennahda Partisi lideri Raşid el-Gannuşi’nin gözaltına alınmasını ve sonuçta tutuklanmasını büyük endişe ile takip etmekteyiz. Dost ve kardeş Tunus halkının anayasa ve kanunlarıyla da çelişen bu hatadan döneceğini ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Numan Kurtulmuş da Twitter mesajında, Gannuşi’nin bu sabaha karşı tutuklandığını belirterek, “Tunus’un barış, demokrasi ve dayanışma sembolü, Nahda lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, 48 saatlik savcılık sorgusunun ardından dün akşam saatlerinde sevk edildiği Tunus Asliye Mahkemesi tarafından bugün sabaha karşı tutuklandı. Tunus’ta yaşanan ve milli iradeyi yok sayan, siyaseti iptal eden, temsil yetkisini gölgeleyen bu darbeyi kınıyoruz.” demişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *