Sudan’daki çatışmalarda can kaybı 300’e yükseldi

Sudan’daki çatışmalarda can kaybı 300’e yükseldi

Sudan’da ordu ile kontrol altına almak istediği paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 300’e yaklaştığını bildirdi. Açıklamayı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Ghebreyesus yaptı. Ayrıca bugüne kadar 16 hastanenin hedef alınması da DSÖ tarafından kınandı.

Tedros Adhanom Ghebreyesus Sudan’daki çatışmalara ilişkin Twitter hesabından bir mesaj paylaştı.

Ülkedeki durumun daha endişe verici ve içler acısı hale geldiğini belirten Ghebreyesus, “(Sudan’daki çatışmalarda) Şimdiye kadar yaklaşık 300 kişi yaşamını yitirdi ve 3 binden fazla kişi yaralandı. Başta siviller ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar olmak üzere, tüm can kayıplarını kınıyorum.” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, Sudan’daki sağlık tesislerini işgal eden güçlerden gelen haberlerin endişe verici olduğuna da değinirken, “Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar, uluslararası hukuk ve sağlık hakkının açık bir ihlalidir. Bunların durması gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

Elektrik, gıda, su ve personele güvenli erişimde yaşanan sorunlar ve tıbbi malzemelerin azaldığını belirten Ghebreyesus, bu durumun, acil bakıma ihtiyaç duyan binlerce yaralının olduğu zamanda sağlık kuruluşlarının çalışmasını neredeyse imkansız hale getirdiğini ifade etti.

Ghebreyesus, Sudan’daki taraflara yönelik “çatışmalara insani ara verme” çağrısını yinelerken, barışın tek çözüm olduğuna değindi.

DSÖ, Sudan’da sağlık merkezlerinin hedef alınmasını kınadı

DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada, Sudan’daki çatışmaların sivilleri olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

Ülkedeki sağlık merkezleri ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların kınandığı açıklamada, en az 3 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği, 2’sinin yaralandığı kaydedildi.

Sağlık merkezlerine ve çalışanlarına yönelik saldırılar ve ambulans kaçırma gibi olayların, sağlık çalışmalarını kısıtladığı; bu durumun, ölümlerin artmasına neden olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Çatışmanın tarafları hastaların, sağlık çalışanlarının ve ambulansların her zaman hastaneye güvenli erişimini sağlamalıdır.” ifadesine yer verildi.

DSÖ’ye göre Sudan’da 9’u başkent Hartum’da olmak üzere, 16 hastane saldırılar nedeniyle kullanılamaz durumda.

Sudan’da iç çatışmanın arka planı: Otorite mücadelesi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *