ABD ve Türkiye’den Gannuşi tepkisi

ABD ve Türkiye’den Gannuşi tepkisi

Kays Said yönetimi tarafından ılımlı muhafazakar Gannuşi üzerindeki baskı artırılırken, ABD ve Türkiye, Gannuşi’nin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Vedant Patel, Gannuşi’nin tutuklanmasının ve Nahda partisinin merkezlerinin kapatılarak toplantı yasağı getirilmesinin “Tunusluların bir anayasayla benimsediği ilkelere temelden aykırı” olduğunu söyledi.

ABD’li sözcü, bu ülkedeki tutuklamaların “Tunus hükümetinin muhalif olarak algılananlara yönelik endişe verici gerginliğini” yansıttığını belirtti. Patel, ifade özgürlüğü ve insan haklarına saygının, “ABD-Tunus ilişkilerine” temel oluşturduğunu hatırlattı.

Türk Dışişleri Bakanlığı açıklaması

Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Tunus’ta, Ennahda Partisi lideri ve Halkın Temsilcileri Meclisi eski Başkanı Raşid Gannuşi’nin tutuklanmasından endişe duyuyoruz.

Toplumun farklı kesimlerini temsil eden siyasetçilere yönelik bu tür tasarrufların, Tunus’un toplumsal barışına fayda sağlamayacağını düşünüyoruz.

Tunus’ta demokratik geçiş sürecinin toplumun tüm kesimlerini içeren, geniş bir uzlaşı temelinde yürütülebildiği takdirde başarılı olabileceğine inanıyoruz.

Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de dost ve kardeş Tunus’un barış, refah ve esenliği için katkı sağlamayı sürdürecektir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *