ABD denizaltısı Güney Kıbrıs Rum limanına demirledi

ABD denizaltısı Güney Kıbrıs Rum limanına demirledi

Doğu Akdeniz’de gezmekte olan ABD’nin USS San Juan saldırı denizaltısının Güney Kıbrıs Rumlarına ait bir limana demirlemesi üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı, KKTC’ye destek vererek, ABD’nin tavrını eleştirdi.

Türkiye’den, ‘KKTC’yi destekliyoruz’ mesajı

Amerikan denizaltısının Rum limanına demirlemesi üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan mesajda şu ifadeler kullanıldı:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın, ABD’ye ait bir saldırı denizaltısının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) limanlarından birine demirlemesi ve GKRY’nin silahlanma faaliyetleri konusunda yaptığı açıklamayı kuvvetle destekliyoruz.

KKTC ile birlikte birçok kez vurguladığımız üzere, ABD’nin Kıbrıs Adası’ndaki dengeyi bozma pahasına attığı ve GKRY’yi silahlanmaya teşvik eden adımlar, bölgenin istikrarına ve Kıbrıs meselesinin adil, sürdürülebilir ve kalıcı çözümüne hiçbir şekilde katkıda bulunmamaktadır.

ABD’yi bir kez daha bu politikalarını gözden geçirmeye çağırıyor; ülkemizin her şart ve koşulda, garantörlüğün verdiği sorumluluk çerçevesinde, KKTC’nin hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceğini hatırlatmak istiyoruz.”

KKTC’nin ABD’ye tepkisi

Rum savunma bakanı Mihalis Yorgallas da ABD’den silah sistemleri alacaklarını açıklamasının ardından KKTC Dışişleri Bakanlığı, Rumların silahlandırılmasının Ada’da ve Doğu Akdeniz’de istikrar ve huzur ortamını bozacağı uyarısı yaptı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Rumların sistematik şekilde silahlandırıldığına işaret edildi.

Kıbrıs Türk halkının güvenliğini tehlikeye atabilecek faaliyetlerin karşılık bulacağı kaydedildi. Açıklamada “Anavatan Türkiye ve KKTC, Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye’nin güvenliğine yönelecek tehditlere karşı kararlılıkla hareket edeceklerdir” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı, “tarih, güvenliğimize yöneltilen tehditlere karşı gösterdiğimiz kararlılığı teyit etmektedir” vurgusu yaptı.

San Juan saldırı denizaltısının bir Rum deniz limanına demirlemesi de şiddetle kınandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *