Erdoğan ile Herzog arasında telefon görüşmesi

Erdoğan ile Herzog arasında telefon görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’ya yönelik baskını, Kıble Mescidi’nde gerçekleştirdikleri saldırı ve kutsal mekanlarda bulunanlara yönelik sert müdahaleleri ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, yaşananların Müslümanlar kadar tüm insanlığın vicdanını yaraladığını belirterek, Mescid-i Aksa’nın statü ve maneviyatına yönelik tahrik ve tehditler karşısında sessiz kalmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

Erdoğan, ramazan ayının Hamursuz Bayramı’yla aynı tarihlere denk geldiği bu hassas dönemde Gazze ve Lübnan’a da sirayet eden gerilimin daha da artmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Radikal Yahudi grupların Mescid-i Aksa’ya yönelik baskın çağrılarının tepkileri ve endişeleri artırdığını belirten Erdoğan, bilhassa 11 Nisan’da başlayacak itikaf döneminde Müslümanların ibadetlerini sorunsuz yerine getirebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasının önemine işaret etti.

Her ramazan ayında tekrarlanan bu olayların bölgenin kaderi haline gelmesinin önünü almak gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunun kaynağına inilmesi, adil ve kalıcı barışı tesis etme yönünde adım atılması amacıyla üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Erdoğan’dan Hamursuz bayramı tebriği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Musevi vatandaşların Hamursuz Bayramı’nı tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Hamursuz Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesaj, Cumhurbaşkanlığının sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Hamursuz Bayramı vesilesiyle Musevi vatandaşları en kalbi duygularla tebrik ettiğini belirten Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

“Yüzyıllardır aynı toprağı paylaştığımız, ülkemizin gelişimine her alanda büyük katkı sağlayan Musevi vatandaşlarımızın barış, güven ve huzur içinde yaşamaları, ülkemizin beraberliğinin teminatıdır.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi karşısında aziz milletimiz omuz omuza vererek her zorluğun üstesinden gelebileceğini bir kez daha göstermiştir. Depremin ilk anlarından itibaren dayanışma ruhu içerisinde hareket eden Musevi vatandaşlarımız da takdire şayan bir duruş sergilemişlerdir. 85 milyon olarak birlik ve beraberliğimizi güçlendiren bu hassasiyetlerinden dolayı tüm Musevi vatandaşlarımı tebrik ediyorum.

Musevi vatandaşlarımızın Hamursuz Bayramı sevincini paylaşıyor, kendilerine ve tüm Musevilere esenlikler diliyorum.”

Şentop: İsrail’i lanetliyorum

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa ve Filistinlilere yönelik saldırılarına ilişkin, “Müslüman kardeşlerimize her ramazan ayında bu zulmü, bu vahşeti reva gören İsrail’i lanetliyorum.” dedi.

Ramazanın 2 milyara yakın insanın yakından takip ettiği, içinde güzel günler barından bir ay olduğunu ifade eden Şentop, ramazanda üzücü olayların da yaşandığını belirterek, “Özellikle Mescid-i Aksa’da, Kudüs’te yaşananlar, Filistinli kardeşlerimizin uğramış olduğu zulüm yine bizleri derinden yaralıyor. Bu konuda Türkiye’nin, Cumhurbaşkanımızın öncülüğü çok önemli. Bugün Cezayir Meclis Başkanı ile görüştüm. Telefonla kendisine Türkiye’nin, Cumhurbaşkanımızın bu konudaki aktif tutumunu… Bunun biricik ve etkili bir tutum olduğunu ifade etti. Müslüman kardeşlerimize her ramazan ayında bu zulmü bu vahşeti reva gören İsrail’i lanetliyorum. İnşallah İslam aleminin, bu güzel günler dirilişine vesile olur. Türkiye bu konuda öncülük yapan ülke.” dedi.

Şentop’tan Hamursuz bayramı kutlaması

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Musevilerin Hamursuz Bayramı’nı tebrik etti. Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Musevilik inancının en önemli dini bayramlarından biri olan Pesah (Hamursuz) Bayramı vesilesiyle Musevi vatandaşlarımızı tebrik ediyorum. Yüzyıllardır olduğu gibi ülkemizin aydınlık geleceği için birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde yürüyüşümüze devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *