ABD Anayasa Mahkemesi üyesi hakkında ağır iddialar

ABD Anayasa Mahkemesi üyesi hakkında ağır iddialar

ABD Anayasa Mahkemesi’nin en muhafazakar yargıcı Clarence Thomas’ın yıllar boyunca bir işadamından oldukça pahalı hediyeler kabul ettiği ve bunları beyan etmediği belirtilerek, hakkında soruşturma açılması istendi. ABD Anayasa Mahkemesi yargıçları, kendi tercihleri doğrultusunda ölene kadar bu görevde kalabiliyor.

Muhafazakar ABD Anayasa Mahkemesi yargıcı Clarence Thomas’ın, on yıllar boyunca Dallaslı bir işadamının düzenlediği lüks seyahatlere çıktığı ve bunları beyan etmediğine ilişkin ABD basınında yer alan haber üzerine Senato’daki Demokrat Partililer, Yargıç Thomas hakkında soruşturma açılması çağrısı yaptı. ABD federal yasaları uyarınca yargıçların aldıkları çoğu hediyeyi beyan etmeleri gerekiyor.

Kar amacı gütmeyen haber kuruluşu ProPublica, Anayasa Mahkemesi yargıcı Clarence Thomas’ın Cumhuriyetçi Parti bağışçısı ve emlak kralı Harlan Crow’la sık sık tatile çıktığını, Thomas’ın hem Amerika hem de başka ülkelerde yapılan bu tatillerde Crow’un özel uçağını ve süper yatını kullandığını bildirdi. ProPublica, Crow’un Thomas’a sunduğu bu hediyelerin “ABD Anayasa Mahkemesi’nin modern tarihinde eşi benzeri olmadığını” kaydetti.

Yargıç Clarence Thomas ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Yargıç John Roberts, konuya ilişkin açıklama yapmaları talebini karşılıksız bıraktı. Haber, ABD Anayasa Mahkemesi ve yargıçlarını ilgilendiren olası çıkar çatışmalarına ilişkin yeni soruları gündeme getirdi. Mahkeme, resmi etik kuralları olmadığı gerekçesiyle giderek artan eleştirilerin hedefi oluyor.

Harlan Crow, ProPublica’ya yaptığı açıklamada, kendisinin ve eşinin Yargıç Thomas ve eşi Virginia Thomas ile 1996’dan beri arkadaş olduklarını, “Yargıç Thomas’ı herhangi bir hukuki ya da siyasi mesele üzerinde asla etkilemeye çalışmadığını” öne sürdü.

Senato Yargı Komisyonu Başkanı Demokrat Partili Dick Durbin ise komisyonun ProPublica’nın haberine göre hareket edeceğini söyledi, ancak hangi adımların atılacağının ayrıntılarına girmedi.

Illinois Eyaleti Senatörü Dick Durbin, “Ülkenin en yüksek mahkemesi en düşük etik standartlara sahip olmamalı” dedi. Durbin, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının da “yolsuzluk izlenimi” verecek davranışlardan kaçınmaları gereken diğer federal yargıçlar gibi etik kurallara tabi olması gerektiğini kaydetti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Roberts, yargıçların kendi etik yükümlülüklerini değerlendirirken bu kurallara başvurduklarını söyledi.

Demokrat Partili Senatör Sheldon Whitehouse da Roberts’a ciddi bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Senatör Whitehouse, Twitter mesajında, “Bu durum, tüm hükümet çapında sadece Anayasa Mahkemesi’nin yürütmeyi reddettiği bağımsız bir soruşturma açılmasını gerektirir” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nde reform yapılmasını savunan, kar amacı gitmeyen Fix the Court grubunun başkanı Gabe Roth, Kongre üyelerinin, Anayasa Mahkemesi’nin “temel denetim önlemleri söz konusu olduğunda sorumluluklarını yeniden tasarlamasına öncülük” etmesi gerektiğini dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi Yargıcının Eşiyle İlgili İddia 

ProPublica’da yer alan haber, Clarence Thomas’la ilgili etik kaygıları gündeme getiren son gelişme oldu. Eşi Virginia “Ginni” Thomas’ın 2020 başkanlık seçimlerini sonucunu Donald Trump lehine çevirme girişimlerinde oynadığı rol ve Anayasa Mahkemesi’nde seçimlerle ilgili görülen davalardan çekilmeyi reddetmesi, Thomas’ın yargısal bağımsızlığı hakkında soru işaretlerine yol açmıştı.

Hukuk etiği uzmanlarına atıfta bulunan ProPublica’ya göre Harlan Crow’un düzenlediği seyahatlere katıldığını beyan etmemesi, Thomas’ın Anayasa Mahkemesi yargıçları, diğer mahkeme hakimleri ve federal yetkililerin aldıkları hediyelerin çoğunu kamuoyuna açıklamasını öngören yasayı çiğnediğine işaret ediyor.

Anayasa Mahkemesi’nin en muhafazakar yargıcı olarak bilinen Thomas, 1991 yılı Ekim ayında, dönemin ABD Başkanı George H.W. Bush tarafından atanmıştı. ABD Anayasa Mahkemesi yargıçları, tercih etmeleri durumunda hayat boyu bu görevde kalabiliyor.

(Voa Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *