Kılıçdaroğlu: Seccade konusunda söylenecek her şeyi söyledik

Kılıçdaroğlu: Seccade konusunda söylenecek her şeyi söyledik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, katıldığı bir canlı yayında ‘seccade’ tartışmasına değinerek “Bana göre çok da önem vermem ama benim halkım bunlara çok önem verir, çok değer verir.” sözlerinin ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘Çıkar ağzındaki baklayı, söyle de rahatla’ diye yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir iftar programında Canan Kaftancıoğlu ile birlikte fotoğraf çektirdiği sırada ayaklarının altında bir seccade bulunması üzerine başlayan tartışma devam ediyor. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı bir canlı yayında bu konuya değinerek şöyle konuştu:

“Farkında olmuş olmamış, bu bizi çok da ilgilendirmiyor, o kendi edebi, adabıdır. Bana göre çok da önem vermem ama benim halkım bunlara çok önem verir, çok değer verir.

Kalkıp da eğer başörtüsüne ‘bir bez parçası’ diye yaklaşırsan… Bunu diyen kim? Bay bay Kemal. Bizim değerler silsilesi içerisinde başörtüsünün yeri bir değer ifadesiyle, bir kutsalımızdır, mahremiyetin ifadesidir. Bu mahremiyetin ifadesini sen kalkıp da ‘bir bez parçası’ diye kullanamazsın. Aynı şekilde buna bu şekilde diyen Kur’an-ı Kerim için de ‘kağıt parçası’ der. Bunlar bunu der mi, der. Çünkü yaklaşım tarzları bu. Aynı şekilde yine cami bir taş ve tuğla parçası, ekmek hamur parçası değildir. Her şeyin ötesinde bizim için bunların ayrı ayrı anlamının, değerinin olmasına baktığımız zaman en önemli değer burada nedir? İnsandır.

Ayet mi, hadis mi, bunları da sana kim akıl hocalığı yapıyorsa yanlış yapmışlar, bunu da bilmiyorlar. Bunların hepsini yerli yerine oturtmak gerekiyor. Eğer yerli yerine oturtmazsa Erbakan Hocamıza da saygısızlık yapmış olursun, ayete de saygısızlık yapmış olursun. Bunlar tabii büyük önem arz ediyor. Onun için manevi değerlere hassasiyeti olmayanın seccadede de gözü olmaz.”

Kılıçdaroğlu: Çıkar ağzındaki baklayı

Bu sözler üzerine CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da bir Twitter mesajı paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“Seccade konusunda söylenecek her şeyi söyledik. Samimi Müslümanlar beni anladı. Peki bu işin tutmayacağını bilmez mi Erdoğan? Bilir. Derdi başka. Bu onun imâlarından. Bu zehirli dili tanıyoruz. @RTErdogan çıkar ağzındaki baklayı, ‘affedersiniz’ diyerek söyle. Söyle de rahatla.”

Fotoğrafın gündem olmasının ardından Twitter hesabından özür açıklama yayınlayan Kılıçdaroğlu, “Üzgünüm, seccadeyi göremediğim için çok üzgünüm. Dünyada kimseyi incitmek istemem, hele milletimi asla. Buradan istismarcılık yapanları ve kullandıkları propaganda aparatlarını da milletimizin vicdanına bırakıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de, sosyal medyada seccade konulu bir fotoğrafın gündeme gelmesinin ardından “Fotoğraf çekimi sırasında yaşanan yoğunluk ve fotoğraf çektirmek isteyenlerin telaşı nedeniyle, yerde bulunan seccade fark edilememiştir” açıklaması yapmıştı.

İsmail Müftüoğlu: Seccadeyi fark etmedik

Kılıçdaroğlu’nun katıldığı iftar davetini veren eski Adalet Bakanı İsmail Müftüoğlu, olaya ilişkin olarak Halk Tv’den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtladı. Saymaz, o soruları ve yanıtları şöyle aktardı:

İftar organizasyonundan biraz bahsedebilir misiniz?

Her sene parti genel başkanlarına iftar veririz. Bu sefer davete Kemal Bey ve Temel Bey döndüler. Nitekim 11 Nisan salı günü Temel Bey konuşacak. Diğerleri “Geliriz” derlerse onlar da konuşacak. 31’inde Kemal Bey teşrif etti. Biraz erken geldiği için arka odaya aldık, sohbet ettik. Zaman yaklaşınca içeriye geçtik.

İftardan önce yerde bir seccade yoktu, değil mi?

Yok, efendim, alakası yok. İftardan sonra biz kısa bir konuşma yaptık. Kendisine rahat konuşabilmesi için imkan sağladık. Çok oturaklı, ibret verici, herkesi kucaklayıcı bir konuşma yaptı. Çok takdir topladı. Konuşma bitince dedim ki “Kahve isterseniz içeride beraber içelim.” “Hay hay” dedi. İçeriye geldik, konuşuyoruz. İkimiz de birbirimize bakıyoruz. Aşağıda bir şey var mı, yok mu, farkında değiliz.

Kemal Bey’in iftara katılacağını öğrenen aday adayları rica etti “Görüşebilir miyiz” diye. Dedim “Gelsinler, görüşsünler.”

İftar açıldıktan sonra Azmi Ateş ile Taha Erdinç Bülbül hemen geldiler, namazlarını kıldılar. Seccadeyi buranın sorumlusu olan Cüneyt Dengiz veriyor. Cüneyt Bey arkasını takip etmeyip çıktığı, onlar da toplayıp kenara koymadıkları için bu seccadeler kaldı. Biz de üzerine geldik. Görmedik.

Onlar niye kaldırmıyor?

Başkaları kılar düşüncesiyle bırakmışlar. Arkadaşların kastının olması mümkün değil. Tanıdığımız bildiğimiz dostlarımız bunlar. Bir yanılgı var. Ben bile göremedim. İsmail bey, benim gibi bir adam görmez mi? Daha sonra resimler piyasaya servis edilince gördüm ve vahlandım. Hadi, ben görmedim. Canan Hanım (Kaftancıoğlu) da görmedi. Kemal Bey geldi, o da görmedi. Arkada 15-20 kişi var. Bekliyorlar görüşebilmek için. Böyle bir hal.

Ortam mı karanlıktı?

Yok, halılar aynı renkte aşağı yukarı. O fark edilemedi.

Ne kadar vakit geçirdiniz?

Azami 10 dakika. Çünkü adaylar geldiler, kendilerini tanıttılar, resim çektiler ve çıktılar. Kemal Bey’i yolcu ederken de farkında değilim. Kemal Bey de fark etmedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *