Ben Gvir, Gazze’deki liderlerin bombalanmasını istedi

Ben Gvir, Gazze’deki liderlerin bombalanmasını istedi

İşgalci İsrail polis İsrail vatandaşlarını şehirlerde ve yollarda yanlarında silah taşımaya çağırırken, rejimin Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Gazze’deki liderleri bombalamanın zamanı geldi” ifadesini kullandı.

Bir yandan bölgesel ve uluslararası güçler, Mescid-i Aksa’daki gerilimi ve bunun genel olarak Filistin bölgesindeki yansımalarını yatıştırmaya çalışırken diğer yandan İsrail hükümetinin Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya Gazze Şeridi’nde Filistinli liderlere yönelik suikastların yeniden başlaması çağrısında bulundu. Öte yandan İsrail polisi, vatandaşlardan ruhsatlı silahlarını çarşılarda, şehirlerde ve yollarda dolaşırken yanlarında bulundurmalarını istedi.

Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Gazze’deki liderleri bombalamanın zamanı geldi. Hamas ve diğerleri tarafından fırlatılan füzelere, işgalcilerin ve insanların yaşamadığı bölgelerin bombalanmasının ötesine geçen bir yanıt verilmesi gerekiyor. Üyesi olduğum hükümete, bu füzelere her seferinde büyük güçle karşılık vermesi çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

İsrail polisi, Bakan Ben Gvir’in Filistinlilere yönelik baskıyı sıkılaştırma talimatını, Mescid-i Aksa’da ve Kudüs’te uygulamaya başlayarak, ibadet edenlere ve itikafa girenlere saldırıp yüzlercesini gözaltına aldı.

Silah taşıma çağrısı

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, Çarşamba günü sabaha karşı, ruhsatlı silahı olan Yahudi vatandaşları ibadethanelere, dinlenme yerlerine ve (Çarşamba akşamı başlayan ve önümüzdeki haftanın sonuna kadar devam edecek olan) Pesah günlerinde gittikleri her yere yanlarında silah taşımaya çağıran bir bildiri yayınladı.

Polis, Filistinlilerin İsrail içinde ve Batı Şeria’daki yerleşim birimlerinde eylem düzenlemeyi planladığına dair kendilerine, İsrail ordusuna ve İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet’e onlarca uyarı geldiğini öne sürdü.

İsrail polisi, Yahudilerin Fısıh (Pesah/ Hamursuz) Bayramı sırasında İsrail genelinde, özellikle ticari toplantılar, çarşılar, parklar, deniz kıyıları ve Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesi gibi kalabalık yerlerde yaklaşık 7 bin 500 polis, sınır muhafızı ve gönüllü konuşlandırdı. Polis, her yıl on binlerce Yahudi’nin katıldığı Batı (Ağlama/Burak) Duvarı avlusunda ‘birkat kohanim’ (kohenlerin kutsaması) ritüelini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Bu arada üst düzey bir polis memuru, bir yandan hükümetin yargı reformuna yargıyı zayıflatmayı hedeflediği gerekçesiyle karşı çıkanların düzenlediği protesto gösterileri, diğer yandan yargı reformunu destekleyen gösteriler nedeniyle unsurlarının büyük bir kısmını sahada konuşlandıran polisin ‘çökmenin eşiğine geldiğini’ söyledi. Polis, “Sokaklarda hiç polis yok” dedi.

Bir diğer gelişmede, İsrail ordusu Batı Şeria’daki güçlerine takviyede bulunurken unsurlarının alarm durumunu yükseltti. Perşembe günü Batı Şeria’ya iki ek tabur ve üçüncü bir tabur gönderdiğini duyuran ordu, yerleşim birimlerini ve yerleşimcileri korumak için Batı Şeria sokaklarına asker konuşlandıracağını açıkladı.

Yılın başlarından bu yana Batı Şeria’da bin 600 Filistinli her gün yaşanan baskınlar çerçevesinde gözaltına alındı.

Başbakan Netanyahu, Şin Bet unsurlarına ‘24 saat kesintisiz olarak sıkı çalıştıkları için’ teşekkür etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *