Libya’da günlük petrol üretimi artarak devam ediyor

Libya’da günlük petrol üretimi artarak devam ediyor

ABD şirketi ile anlaşmaya varılmasının ardından Bingazi’de de uzlaşmaya varan Libya Ulusal Petrol Kurumu, günlük ham petrol üretiminin 1 milyon 207 bin varile ulaştığını duyurdu. Aylarca üretim yapılamayan Libya’da bir an önce üretiminin başlaması için ABD büyük baskı yapıyordu.

Kurumun basın ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada, ülkede günlük ham petrol üretiminin son 24 saatte artış gösterdiği belirtildi. Açıklamada günlük 1 milyon 207 bin varil ham petrol üretimine ulaşıldığı ifade edilerek petrolden elde edilen girdi konusunda ise detay verilmedi.

Libya Merkez Bankasının 4 Ocak 2023 verilerine göre, Libya’nın 2021 yılında 103,4 milyar Libya dinarı olan petrol gelirleri 2022 yılında 105,5 milyar dinara ( Yaklaşık 22,01 milyar dolar) yükseldi.

Böylece 2022 yılında petrol gelirlerinde bir önceki yıla göre 440 milyon dolar artış yaşanmış oldu.

Bingazi’de geniş katılımlı toplantı

Ulusal Petrol Kurumundan 16 Şubat 2023’te yapılan yazılı açıklamada, Bin Kıdara’nın Libya’nın doğusundaki Bingazi’de yönetim kurulu üyeleri, petrol şirketleri yönetim kurulu başkanları, genel müdürler, departman yöneticileri ve stratejik program ofisi ekibi ile toplantı düzenlediği bildirilmişti.

Toplantıda konuşan Bin Kıdara, başkanlığını yaptığı Kurumun, değişime ve dünyadaki petrol sektöründe yaşanan gelişmelere ayak uydurmak amacıyla Amerikan şirketi “Kearney” ile anlaşma imzaladığını aktarmıştı.

Bin Kıdara, ABD şirketi Kearney’in, Libya’daki petrol ve gaz sektörüne öncülük etmek ve geliştirmek için birçok girişim, proje ve programın yanı sıra bu planın uygulanmasını üstlenecek stratejik programlar ofisinin kurulumunu üstleneceğini belirtmişti.

Ulusal Petrol Kurumu Başkanı Bin Kıdara, Libya’yı dünyadaki başlıca enerji üreten ülkeler arasına geri döndürmek gibi iddialı bir vizyona sahip olduklarını ve bunu başarmak için petrol ve gaz sektöründe büyük bir değişiklik gerektiğini kaydetmişti.

Dünya genelinde alternatif enerji arayışları ve petrolden vazgeçilmesi gibi bazı zorluklarla karşılaşıldığı için üretimi artırmaya yönelik yeni stratejiler oluşturulması gerektiğini vurgulayan Bin Kıdara, günlük üretimi iki milyon varile çıkarmak amacıyla stratejik bir plan geliştirmeye başladıklarını ifade etti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Libya halihazırda günlük yaklaşık 1 milyon 200 bin varil petrol üretiyor.

Ne olmuştu?

Libya’da 17 Nisan 2022’den sonra çeşitli bölgelerdeki güvenlik sorunları nedeniyle petrol sahalarındaki üretimde ve petrol ihraç edilen limanlardaki faaliyetlerde aksaklık yaşanıyordu.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Petrol ve Gaz Bakanlığı, 19 Haziran’da yaptığı yazılı açıklamada, petrol üretiminde büyük bir düşüş yaşandığını bildirmişti.

ABD’nin Trablus büyükelçiliği petrol için baskı yapıyordu

Amerikan elçiliği tarafından yapılan açıklamalarda ise, petrol üretiminin durmasında payı olan Libyalı liderlere bu konuda sorumlu davranmaları çağrısında bulunulurken, “Petrol üretiminin aksamasının küresel ekonomik krizde yansımaları olacaktır. Ülkenin petrolden elde ettiği gelir Libya vatandaşlarına adil bir şekilde dağıtılmalı.” ifadeleri kullanılıyordu

ABD ayrıca, Libyalı makamlara petrol gelirlerinin ve üretiminin sistematik ve güvenilir bir şekilde çalışması için “mali bir mekanizma” kurulması önerisinde bulunuyordu.

Protestolardan dolayı petrol sahaları ve limanların kapalı kalması nedeniyle üç petrol sahasındaki günlük üretimin toplam 100 bin ila 200 bin varil ham petrole kadar düştüğü duyurulmuştu.

Libya’da milli gelirin önemli bir kısmı ham petrolden sağlanıyor. Bir “baskı unsuru” olarak kullanılan petrol üretimindeki aksaklık ülkede geçim sıkıntısına yol açıyor.

Normal şartlarda günde 1,4 milyon varil ham petrol üreten Libya, 2025’e kadar üretimini 1,6 milyon varile çıkarmayı hedefliyor.

2022 Temmuz ayında varılan anlaşma

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 12 Temmuz Salı günü Libya Ulusal Petrol Kurumu Yönetim Kurulunu yeniden oluşturma çalışmaları kapsamında Sanallah’ın yerine Ferhat Ömer bin Kıdara’yı görevlendirdiğini bildirmişti.

Libya’da “Hükümetimiz” isimli resmi platforma göre, Petrol Hilali bölgesinin kanaat önderleri, Ulusal Petrol Kurumunun yeni başkanı Ferhat Ömer bin Kıdara ile Bingazi kentinde 16 Temmuz’da ortak basın toplantısı düzenlemişti.

Basın toplantısında okunan ortak bildiride, “Petrolün sahalarını denetleyen komitenin başkanı ve üyeleri olarak, engelin Ulusal Petrol Kurumu Yönetim Kurulunun başındaki Mustafa Sanallah olduğunu belirtiyoruz. En önemli talebimiz Sanallah’ın görevden alınmasıydı ve gerçekleşti.” ifadeleri kullanılmıştı.

Libya topraklarının birliği ve petrolün tüm Libyalıların olduğu vurgulanan bildiride, Ulusal Petrol Kurumu için Bin Kıdara başkanlığında yeni bir Yönetim Kurulu oluşturulmasından memnuniyet duyulduğu belirtilmişti.

Bildiride, “Yeni Yönetim Kurulu Başkanımızın, petrol gelirlerinin adil dağılımı başta olmak üzere taleplerimizi yerine getireceğini taahhüt etmesinin ardından saha ve limanların açılmasına karar vererek, üretim ve ihracata izin verdiğimizi ilan ettik.” ifadelerine yer verilmişti.

Öte yandan Bin Kıdara, “kamu güvenliği standartlarına uygun şekilde üretim düzenlemeleri yapılması talimatı verdiğini” aktarmıştı.

“Ulusal Petrol Kurumu, tüm yerel ve uluslararası tarafların çabalarını takdir ediyor, ayrıca siyasi olmayan profesyonel sabitlere bağlı kalacağını ve görevlerini tarafsız bir şekilde yerine getirmeye devam edeceğini taahhüt ediyor.” diyen Bin Kıdara, tüm petrol sahalarında doğrudan üretimin başlayacağını ve en kısa sürede en yüksek üretim seviyelerine ulaşmak için Petrol ve Gaz Bakanlığı ile sürekli koordinasyon halinde çalışacaklarını söylemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *