Danimarka’da yine mushaf yakma eylemi

Danimarka’da yine mushaf yakma eylemi

İslam karşıtı bir grup provokatör tarafından Danimarka’da Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur’an mushafı ve Türk bayrağı yakma girişiminde bulunuldu. Danimarka polisinin müdahalede bulunmadığı eyleme Türkiye’den birçok isim Twitter mesajları ile tepki gösterdi. Olay hakkında büyükelçiliğin daha önceden bilgilendirildiği öğrenildi.

Danimarka’daki İslam düşmanı ve aşırı milliyetçi Patrioterne Gar Live (Vatanseverler Canlı Yayında) isimli marjinal grup tarafından düzenlenen provokasyon, grubun Facebook hesabında canlı yayınlandı. Provokatörler, İslam düşmanı pankart açtı, İslam’a hakaret içeren sloganlar attı, Türk bayrağına yönelik de saldırı gerçekleştirdi.

Marjinal grubun provokasyonuna karşı Danimarka Müslüman toplumundan bir kişi de yanında getirdiği hoparlörden Kur’an-ı Kerim’den sureler ve Danca mealini yayınladı.

Provokasyon sırasında herhangi bir şiddet olayı yaşanmazken Danimarka makamlarının, Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliğini önceden bilgilendirdiği ve gereken güvenlik önlemlerini aldığı öğrenildi.

Provokasyondan önce ve sonra Türkiye’nin tepkisinin, uyarılarının ve beklentilerinin Danimarka makamlarına güçlü bir şekilde bildirildiği de belirtildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki

Bakanlık tarafından, “No: 84, 25 Mart 2023, Danimarka’da Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e ve Şanlı Bayrağımıza Yapılan Saldırı Hk.” başlığı ile yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Danimarka’da dün (24 Mart) akşamüstü kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e ve şanlı Bayrağımıza karşı yapılan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz.

Nefret suçu teşkil eden bu alçak eyleme ifade özgürlüğü adı altında izin verilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında gerçekleştirilen bu eylem, İslam düşmanlığı, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının Avrupa’da her geçen gün daha da endişe verici seviyelere ulaştığını ve geçmişten ders alınmadığını bir kez daha açıkça göstermiştir.

Bu eylemi en güçlü şekilde kınadığımız ve protesto ettiğimiz Danimarka makamlarına bildirilmiştir.

Danimarka makamlarını, bu nefret suçunun failleri hakkında gerekli işlemleri yapmaya, toplumsal huzuru, barış içinde bir arada yaşama kültürünü hedef alan bu tür provokasyonların önlenmesi amacıyla somut tedbirler almaya çağırıyoruz.”

Milli Savunma Bakanlığı’ndan tepki

Bakanlık tarafından “Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e ve Türk Bayrağına Yapılan Aşağılık Saldırı ile İlgili Açıklama” başlığı ile yayımlanan metinde şu ifadelere yer verildi:

“Danimarka’da kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’i ve şanlı Bayrağımızı hedef alan aşağılık, barbarca ve iğrenç saldırıyı milletimiz ve insanlık adına telin ediyoruz.

Danimarka’nın insanlığın ortak değeri haline gelmiş kutsallara saldırıya “ifade özgürlüğü” diyerek izin vermesi nefret suçuna ortak olmaktır. İnsanlık suçudur.

Bu terörist, alçak saldırıya müsaade eden NATO üyesi de olan Danimarka’nın bu sorumsuz tutumu hem müttefiklik ruhuna hem de evrensel değerlere aykırıdır. Bu yanlış tutum kendi halkının da barış iklimine zarar verecektir.

Danimarka yanlıştan hemen dönmeli, medeni ülkeleri örnek almalı ve bu nefret suçunu işleyen mahluklardan derhal hesap sormalıdır.”

Diğer tepkiler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Twitter hesabından mesajında şu ifadeleri kullandı: “Danimarka’da kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e ve şanlı bayrağımıza karşı yapılan aşağılık saldırıyı lanetliyor, bu eylemlere izin veren Danimarka makamlarını kınıyoruz. Danimarka makamlarını bir an evvel saldırıların sorumlularına yönelik somut adımlar atmaya davet ediyoruz.”

TBMM Başkanı Şentop, Twitter hesabından Danimarka’daki saldırıyı kınayarak, “Danimarka’da Büyükelçiliğimiz önünde kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e ve şanlı bayrağımıza karşı yapılan aşağılık saldırıyı ve bu kabul edilemez eylemlere izin verilmesini en sert şekilde kınıyorum. İslam’ın en temel değerlerine ve Müslümanlara saldırarak açıkça savaş açanlara karşı yasal süreçlerin başlatılması için başta Danimarka makamları olmak üzere, uluslararası yargı kurumlarını göreve çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Twitter mesajında, “Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e ve Ay Yıldızlı Al Bayrağımıza karşı yapılan iğrenç saldırıyı şiddetle lanetliyor, bu derece aşağılık eylemlere izin veren Danimarka Hükümetini ve yetkililerini kınıyorum. Sayın Kılıçdaroğlu sahi bu konuda siz ne diyorsunuz? Henüz duyamadık…” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal Çeviköz’ün, Danimarka’da mushaf ve Türk Bayrağı yakılmasına ilişkin yazılı basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Danimarka’da 24 Mart’ta Türk Bayrağımız ile Kuran-ı Kerim’in yakılması olayını endişeyle öğrenmiş bulunuyoruz. Nefret suçunu körükleyen bu saldırıyı kınıyoruz. Tüm ülkelerin kutsal değerlerine ve dinlere saygı göstermek, hoşgörüyü ve barışı korumak açısından son derece önemlidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Ramazan ayı gibi manevi duygularla dolu önemli bir dönemde, yaşanan bu olaydan dolayı üzüntülüyüz ve endişeliyiz. Benzer olayların tekrarlanmaması ve benzer saldırıların önlenmesi için tedbirlerin alınması şarttır. Danimarka makamlarının gerekli duyarlılığı ve saygıyı göstereceklerini umuyoruz.”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından mesajında, “Danimarka’da İslam düşmanı faşist bir grup tarafından kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e ve şanlı Türk bayrağına karşı yapılan saldırıyı ve provokasyonu lanetliyoruz. Değerlerimize yapılan tüm saldırılarla en güçlü şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz. Danimarka makamlarının Türkiye’ye ve Müslümanlara karşı işlenen bu apaçık nefret suçuna ifade özgürlüğü adı altında izin vermesini şiddetle kınıyoruz. Nefret eylemlerine izin verenler, kendi demokrasilerini de zehirliyorlar. Avrupa’nın sağduyulu siyasetçileri başta olmak üzere herkes yaygınlaşan bu nefret salgınına karşı harekete geçmeli; tedbir almalı ve gerekeni yapmalıdır. Nefret siyasetinin ve eylemlerinin demokratik değerleri tehdit etmesine izin verilmemelidir” ifadelerine yer verdi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Twitter mesajında, “Danimarka’da, İslam ve Türkiye düşmanlarının Kur’an-ı Kerim’e ve bayrağımıza karşı gerçekleştirdikleri faşist ve düşmanca saldırıyı şiddetle lanetliyoruz. Mübarek Ramazan ayında kutsallarımıza yönelik hain provokasyonlar büyük ve güçlü Türkiye’den duyulan rahatsızlığın alçakça ifadesidir. Bu ırkçı, İslam ve insanlık düşmanlarına seyirci kalan ülkelerin yöneticileri aslında kendi geleceklerini karartıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar İstikbal İslam’ındır” dedi.

Danimarka’da daha önce de 27 Ocak’ta cuma namazı vakti bir caminin karşısında ve 20 Mart’ta Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde mushaf yakılmıştı. İsveç’in başkenti Stockholm’de ise 21 Ocak’ta Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde mushaf yakma eylemi düzenlenmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *