Tebbun: Tunus’a karşı bir komplo kurulmuş, Said’i destekliyoruz

Tebbun: Tunus’a karşı bir komplo kurulmuş, Said’i destekliyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Katar merkezli el Cezire kanalına verdiği demeçte, Tunus’a karşı bir komplo kurulduğunu belirterek, Cezayir’in Tunus’u yalnız bırakmayacağını söyledi. Öte yandan Fas ile ilişkilerinin geri dönülemez bir noktaya geldiğini söyledi.

Konuşmasında kimin, nasıl bir komplo kurduğuna ilişkin detay vermeyen Tebbun, Cezayir’in Tunus’u yalnız bırakmayacağına vurgu yaparak, “Cezayir, halk tarafından seçilen ve zorla göreve getirilmeyen bir sembol olarak (Tunus Cumhurbaşkanı Kays) Said’i destekliyor.” ifadelerini kullandı.

Cezayir’in Tunus’u cumhurbaşkanı aracılığıyla desteklediğini kaydeden Tebbun, ülkelerin sivil toplum kuruluşları kanalıyla desteklenmesi durumunda bunun iç işlerine müdahale olacağına dikkati çekti.

Tunus’ta 11 Şubat’tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bazı siyasilere yönelik gözaltıların “devletin güvenliğine karşı komplo kurma” ve ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlardan ötürü gerçekleştirildiğini söylemişti.

‘Fas’a karşı tavrımız tepkisel’

Tebbun, ülkesinin Fas ile ilişkilerinin ise dönülmez bir noktaya geldiğine dikkati çekerek, “Fas ile ilişkilerimizin geldiği nokta üzüntü verici. Bizim tavrımız tepkiseldir.” dedi. Cezayir-İspanya ilişkilerine de değinen Tebbun, bu ülkeyle ticari ilişkilerin daha çok özel sektörde sürdüğünü ve Cezayir’in İspanya’ya doğal gaz ihracına devam edeceğini dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine mayısta Moskova’ya resmi ziyarette bulunacağını belirten Tebbun, Cezayir’in Ukrayna krizinde ara buluculuk rolü oynamaya hazır olduğunu ve bu konuda yeterli güvenilirliğe sahip birkaç ülkeden biri olduğunu ifade etti.

Tebbun, ülkesinin Fransa ile ilişkilerinin de gelgitli olduğuna işaret ederek Cezayir büyükelçisinin yakında Paris’e döneceğini kaydetti.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Filistin davasının kendileri için merkezi bir dava olduğunu ve bunun neredeyse Cezayir’in iç meselesine dönüştüğünü ifade etti.

Cezayir’den siyonist bakana kınama

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail Maliye Bakanı Smotrich’in Ürdün topraklarını da içine alan İsrail haritasını kullanarak, Filistin halkını yok sayan “ırkçı” sözlerine tepki gösterildi.

Açıklamada, “Cezayir, Filistin halkının var olma ve bağımsız devletini kurma hakkını inkâr ideolojisini benimseyen siyonist rejimin bir yetkilisinin yaptığı provokatif açıklamaları şiddetle kınıyor. Cezayir aynı şekilde aynı yetkilinin, işgal altındaki Filistin topraklarının yanı sıra kardeş Ürdün Haşimi Krallığı topraklarını içeren yayılmacı bir işgal haritası kullanmasını da şiddetle kınıyor.” ifadelerine yer verildi.

İsrailli Bakan’ın bu adımının, “işgal devletinin tehlikeli yayılmacı plan kapsamında Filistin halkına, topraklarına ve kutsallarına yönelik işlediği sistematik suçlara eklenen yeni bir halka” olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bunun uluslararası hukuku hiçe sayan ve tüm bölgede barış ve güveni tehdit eden tehlikeli bir yaklaşım olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) başta olmak üzere uluslararası topluma, Filistin halkının meşru haklarının korunması, başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısı yapıldı.

Siyonist bakanı Tunus ve Fas’tan da kınama

Tunus Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Smotrich’in Ürdün ve işgal altındaki Filistin topraklarını da içine alan “İsrail haritası” kullanarak, uluslararası hukuk ve normları ihlal ettiği belirtilen açıklamada, Tunus’un “Filistin halkını yok sayan” bu eylem ve kullanılan “ırkçı” ifadeleri kınadığı kaydedildi. Açıklamada, bölgeye barış getirme çabalarını baltalayan tüm kışkırtıcı ve saldırgan uygulamaların kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, işgalci İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Filistin halkını yok sayan açıklamasının Filistin başta olmak üzere Arap ülkeleri için “provokatif” olduğunu belirtti. Burita, Burkina Faso Dışişleri Bakanı Olivia Rouamba ile başkent Rabat’ta bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Burita’ya İsrailli Bakan Smotrich’in Filistin halkını yok sayan açıklamasına karşı Fas’ın tutumu soruldu. Bakan Burita, “Fas, İsrail hükümetinin bazı üyelerinin Arap ülkelerini ve Filistin halkının haklarını provoke eden bazı açıklamalarını endişeyle izliyor.” ifadelerini kullandı.

Fas’ın kışkırtıcı veya olumsuz bir etkisi olabilecek bütün sorumsuz davranışları daima reddettiğine işaret eden Burita, İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı Kudüs Komitesi’ne başkanlık eden Fas’ın her zaman Filistin sorununa nihai çözüme ulaşmak için diyalog ve müzakerelerin tek çözüm olduğunu vurguladığını kaydetti.

Siyonist bakanın sözleri

İşgalci İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, 19 Mart’taki Paris ziyareti sırasında Likud Partisi’nin eski Başkanı Jacques Kupfer’i anma töreninde yaptığı konuşmada, “Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray’ın da duyması gerektiğini” ifade etmişti. Smotrich’in konuştuğu kürsüde Ürdün’ü de içine alan “İsrail haritası” kullanması dikkati çekmişti.

Maliye Bakanı Smotrich, daha önce de Yahudi yerleşimcilerin 26 Şubat’ta toplu saldırılarına hedef olan Filistin beldesi “Huvvara’nın yeryüzünden silinmesi gerektiğini” dile getirmişti. Bu sözleri uluslararası arenada yoğun tepki toplayan Smotrich, ABD ve Fransa ziyaretlerinde diplomatik olarak tecrit edilmiş, herhangi bir resmi görüşme yapamamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *