Göçe karşı İngiliz ve Fransızlar ortak devriye atacak

Göçe karşı İngiliz ve Fransızlar ortak devriye atacak

Paris’te gerçekleştirilen Fransız-İngiliz Zirvesi’nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, düzensiz göçü önlemek için Fransa’nın kuzeyinde yeni bir gözaltı merkezi kurulacağını duyurdular.

Paris’te gerçekleştirilen zirve sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Zirveyi “ilişkilerde yeni bir başlangıç” olarak nitelendiren Sunak, düzensiz göç, enerji ve güvenlik konularının masaya yatırıldığını dile getirdi.

Sunak: Fransa’nın kuzeyinde yeni bir gözaltı merkezi oluşturacağız

“Ülkelerimize girenlere suç örgütleri karar veremez” diyen Sunak, Başbakan olduktan sonra Fransa’yla Manş Denizi’ni geçen düzensiz göçmenlerle mücadele için önemli bir anlaşma yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bugün de bu anlaşmayı ortak sorunumuzla mücadele için örneğine rastlanmamış bir seviyeye çıkardık. Fransa’nın kuzeyinde yeni bir gözaltı merkezi oluşturacağımızı duyuruyoruz. Yeni bir komuta merkeziyle güvenlik güçlerimizi ilk kez aynı çatı altında bir araya getiriyoruz. Fransız sahillerinde devriye yapacak tamamı daha fazla insansız hava aracı ve gözlem teknolojisiyle desteklenen 500 yeni güvenlik görevlisi (düzensiz göçmenleri) yakalama oranlarını daha da artıracak.”

Sunak, İngiltere’de hükümetin bu hafta duyurduğu düzensiz göçle mücadele yasa taslağının insan kaçakçılarının işlerini ve düzensiz göçmenleri Manş Denizi kıyısına getiren sistemi yıkacağını da söyledi.

‘Fransa ve İngiltere, Avrupa’yı Rusya’ya bağımlılıktan kurtarabilir’

Sunak, Fransa ve İngiltere’nin Avrupa’yı Rusya gazına bağımlı olmaktan kurtarabileceğini ifade ederek Fransa’yla imzalanan nükleer işbirliği anlaşmasına işaret etti.

İki ülkenin işbirliğiyle daha güvenli, sürdürülebilir ve güvenli kaynaklardan gelen enerjinin sağlanacağını kaydeden Sunak, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa güvenliğinin de tehdit altında olduğunu savundu. İki devletin Ukraynalı deniz askerlerini eğitme kararı aldığını da söyleyen Sunak, “Ukrayna’ya savaş sahasında önemli bir avantaj sağlamak ve savaşı kazanması için yardım ediyoruz.” dedi.

Sunak, daha kompleks savunma sistemleri geliştirme konusunda da Fransa’yla işbirliği içinde olacaklarını belirtti.

‘Bu yıl binlerce göçmen botunu durdurduk’

Toplantı sonunda gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Sunak, şöyle devam etti:

“Biz Ukrayna’nın bu savaşı kazanmasını istiyoruz. Bu konuda aynı düşünüyoruz. Karşı taarruza yönelik verdiğimiz tüm destekler, kapasite artırımına yönelik eğitimler savaş sahasında önemli bir avantaj sağlamaları içindir. İngiltere’den, Fransa’dan ve tüm müttefiklerden gördüğümüz tank yardımları, uzun menzilli silah yardımları, bugün açıkladığımız eğitimler tamamen Ukrayna’ya bu savaşı kazanması, sahada avantaj sağlaması, başarılı bir karşı taarruz gerçekleştirmesi için yardım edecektir. Tüm enerjimizi buraya kanalize ediyoruz.”

Sunak, düzensiz göçün önlenmesi için Fransa’yla işbirliği içinde çalıştıklarını da anlatarak bu kapsamda 50 suç örgütünü çökerttiklerini 500’e yakın gözaltı yapıldığını ve sadece bu yıl binlerce göçmen botunun durdurulduğunu ifade etti.

Göçün küresel bir problem olduğuna dikkati çeken Sunak, gelecek aylarda atılacak adımlarla anlaşmanın sonuçlarının görüleceğini kaydetti.

Sunak, enflasyonun artmasındaki en büyük sebebin enerji fiyatları olduğunu hatırlatarak enerji alanında işbirlikleriyle iki ülke sanayici ve vatandaşının daha ucuz enerjiye ulaşabileceğini ifade etti.

Macron: Fransa ve İngiltere ilişkilerinde yeni bir döneme girilmesinden memnunum

Macron da konuşmasında, Fransa ve İngiltere ilişkileri açısından yeni bir dönemin başlamasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Macron, Sunak ile güvenlik, savunma ve düzensiz göç konuları dahil birçok meseleyi ele aldıklarını ifade etti.

Macron, Sunak ile Avrupa’nın güvenliğinin yanı sıra geleceğin gemi savar füzelerinin üretimi konusunda ortak hareket etme, denizcilik ve enerji üretimi konularını görüştüğünü aktardı.

Fransa ve İngiltere arasındaki enerji işbirliğinin Brexit’ten etkilenmediği değerlendirmesini yapan Macron, iki ülke ilişkilerinin yer yer gerilse de kopmayacağına işaret etti.

Macron, yasa dışı göç konusunda ilerleme kaydedilmesi üzerinde anlaştıklarını söyleyerek Fransa’nın Manş Denizi üzerinden yasa dışı göç faaliyeti yürüten 55 şebekeyi çökerttiğini anımsattı. Fransa Cumhurbaşkanı, İngiltere ve Fransa makamlarının yasa dışı göçle mücadelede sorumluluklarını yerine getirme konusunda kararlılıklarını sürdürmeleri meselesini ele aldıklarını dile getirdi.

Yasa dışı göçle mücadelede önceki anlaşmaların artık uygulanamadığı, bu kapsamda yeni müzakerelere geçilmesi gerektiği yorumunu yapan Macron, bu konuda Fransa ve Batı Balkanlar dahil Avrupa ile Birleşik Krallık’ın el ele çalışması gerektiğini söyledi. Macron, yasa dışı göçle mücadele konusunda haziranda Moldova’da, ardından İspanya’da, sonrasında Birleşik Krallık’ta çok taraflı görüşmelerin olacağı toplantıların yapılmasının planlandığını aktardı.

‘Gürcistan’da yaşanan olaylar endişe verici’

Gazetecilerin soruları üzerine Gürcistan’da yaşanan olaylara da değinen Macron, ülkenin endişe verici bir süreçten geçtiği ve Gürcistan hükümetinin büyük bir baskı altında olduğu yorumunu yaptı.

Ülkesinde milyonlarca insanın protestolarına neden olan emeklilik reformuna ilişkin konuşan Macron, reformun Parlamentoda görüşüldüğünü buna yönelik şimdilik bir değerlendirme yapmasının doğru olmadığını savundu.

Macron, Fransa ve İngiltere’nin, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, Rusya’nın savaşı kazanmamasına yönelik ortak irade ve yaklaşıma sahip olduğunu söyledi. Savaşın yayılmaması için gerekli çabaları ortaya koymakta kararlı olduklarını belirten Macron, barış müzakerelerinin başlaması için yakın zamanda yeni bir toplantı yapacaklarını aktardı. Macron, “Ukrayna Avrupa ailesine dahildir.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *