Elçiliklerini kapatan batılı 9 devletin temsilcileri Bakanlığa çağrıldı

Elçiliklerini kapatan batılı 9 devletin temsilcileri Bakanlığa çağrıldı

ABD, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa, İtalya’nın Ankara büyükelçileri ve temsilcileri Dışişleri Bakanlığına çağrıldı, dost ve müttefik ülkelerden Türk güvenlik birimleriyle işbirliği beklendiği ifade edildi.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye’ye yönelik olarak güvenlik uyarısı yayımlayan ve/veya bu çerçevede Türkiye’deki bazı diplomatik ve konsüler temsilciklerini geçici olarak kapatan ABD, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara büyükelçileri ve temsilcilerinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını belirtti.

Konuya ilişkin Ankara’nın tepkisi aktarılarak, Türkiye’de bulunan tüm diplomatik misyonların güvenliklerinin uluslararası sözleşmeler temelinde sağlandığının altı çizildi.

Ayrıca bu tür eş zamanlı faaliyetlerin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği ve bu tarz yaklaşımların ancak terör örgütlerin sinsi gündemlerine hizmet ettiği vurgulanarak, dost ve müttefik ülkelerden Türk güvenlik birimleriyle işbirliği beklendiği ifade edildi.

Çavuşoğlu, Çinli bakanla telefonda görüştü

Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmede, Çavuşoğlu’nun, Çin’in yeni Dışişleri Bakanı olması nedeniyle Çin’i tebrik ettiği belirtildi. Görüşmede, ikili siyasi ve ekonomik işbirliği ile iki ülkenin çok taraflı platformlardaki ilişkilerinin ele alındığı, Çavuşoğlu’nun ayrıca mevkidaşına Türkiye’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türklerine ilişkin beklenti ve hassasiyetlerini vurguladığı aktarıldı.

Çavuşoğlu: Diplomasi bir söz ve iletişim sanatıdır

Ankara’daki Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Cebeci Site Yurdu’nda gerçekleştirilen “7. Tematik Kış Kampları” etkinliğinde konuşan Çavuşoğlu, “Dünyamız tarih boyunca farklı ölçekte ve farklı hızda değişimlerden geçti. Bu dönemi özel kılan, değişimin çok hızlı olması.” ifadesini kullandı.

Teknolojiyi yakalayabilmenin iki yolundan birinin daha hızlı öğrenme diğerinin de daha akıllıca yönetme olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, ikinci tespitin de diplomasinin de dünyanın hızlı değiştiği bu dönemde bu değişimden etkilenmesi olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, “Diplomasi bir söz ve iletişim sanatıdır. Malum, diplomasinin bittiği yerde ne başlar? Çatışma başlar, savaş çıkar. Teknoloji hem sözü hem iletişimi dönüştürüyor.” ifadesini kullandı.

Yapay zeka ile metinler yazıldığına ve iletişimin çok hızlandığını ifade eden Çavuşoğlu, Böyle bir ortamda “Madem öyle, artık diplomatlara gerek var mı?” sorusunun sıkça gündeme geldiğini ancak hala diplomatlara ihtiyaç olduğunu savundu.

İyi yetişmiş diplomatları olan ülkelerin, tıpkı Türkiye gibi küresel diplomaside her zaman ön planda olduklarının altını çizen Çavuşoğlu, “Her zaman söylüyorum gururla bir kere daha söylüyorum. Dünyanın en kaliteli diplomatları ile çalışıyoruz ve Türk diplomatları gerçekten dünyanın her yerinde büyük bir saygı görüyor.” görüşünü paylaştı.

Antalya Diplomasi Forumu girişimiyle diplomasinin geleceğine yön vermeye çalıştıklarını belirten Çavuşoğlu, “Dijital diplomasi gibi yenilikçi adımlarımızla yumuşak gücümüzü pekiştiriyoruz.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *