Çad lideri İdris Debi, İsrail polisi korumasında Aksa’da namaz kıldı

Çad lideri İdris Debi, İsrail polisi korumasında Aksa’da namaz kıldı

Orta Afrika’nın ‘Müslüman ülkesi’ Çad’ın lideri Muhammed İdris Debi, işgal rejiminin başbakanı Binyamin Netanyahu ile, İsrail’de açılacak Çad büyükelçiliği için bir araya geldi.

5 yıl önce iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin ardından Çad lideri Debi’nin bugün İsrail’de büyükelçilik açılışını yapacağı bildirildi. Büyükelçilik binasının henüz İsrail’in hangi bölgesinde yer alacağı bilinmiyor. Çad lideri Debi, çarşamba günü İsrail ziyaretinde Netanyahu’ya iki ülkenin ilişkilerde dönüş noktası niteliğinde bir aşamada olduğunu söyledi.

Öte yandan Debi, İsrail ile ilişkilerin ‘normalleşmesinden’ bu yana Çad’ın uluslararası arenada İsrail’e her zaman ve kararlı bir şekilde diplomatik ve siyasi destek sağladığını dile getirdi.

İsrail polisi korumasında namaz 

Aynı zamanda Çad lideri Debi, İsrail polisi korumasında Mescid-i Aksa’da namaz kıldı.

Netanyahu ise, Debi ile yaptığı görüşmede, “Afrika’nın kalbindeki büyük bir ülkeyle ilişkilere son derece önem atfettiklerini” söylerken “ilişkileri yeni aşamalara ve zirvelere taşımak istediklerini”, Çad lideri Debi’nin İsrail ziyaretinin ve büyükelçilik açılışının da bunun bir yansıması olduğunu belirtti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Çad ile yaptıkları iş birliğinin yalnızca bu ülkeyle ilişkileri geliştirmeye yardımcı olmasını değil ayrıca İsrail’in Afrika’ya dönüşünü ve Afrika’nın İsrail’e dönüşünü kolaylaştırmasını da umduklarını ifade etti.

Netanyahu ayrıca Çad ile ortak güvenlik, refah ve istikrar sağlama hedeflerinin de olduğunu söyledi.

Mossad, İsrail-Çad ilişkilerinin gelişmesinin zeminini hazırladı

Diğer taraftan İsrail ve Çad arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde ve gelişmesinde Mossad ve Çad istihbarat servislerinin rolünün büyük olduğu belirtiliyor. Halihazırda Çad lideri Debi de normalleşme sürecine katkılarından dolayı her iki istihbarat teşkilatına da teşekkürlerini iletti.

İsrail, Çad ile ilişkileri normalleştirmesinin ve geliştirmesinin Afrika’daki diğer ülkelere örnek olmasını istiyor.

Kaynak: Mepa News

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *