Tebbun: Entelektüel bağışıklığı güçlendirmeliyiz

Tebbun: Entelektüel bağışıklığı güçlendirmeliyiz

İslam’a ve Müslümanlara yönelik düşmanlık ve nefret olgusuna karşı koymanın ‘medeni’ formüller bulmayı gerektirdiğini savunan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, ‘entelektüel bağışıklığı güçlendirmek’ için bir araştırma merkezi kurulmasını önerdi. Tebbun, Buteflika döneminde bakanlık görevinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Tebbun’un, başkent Cezayir’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Parlamento Birliği (İSİPAB) 17’nci Dönem Toplantısı’na gönderdiği mesajı, Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı İbrahim Bugali okudu.

İslam’a ve Müslümanlara karşı yükselen nefret ve ayrımcılığa dikkati çeken Tebbun, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Müslümanlara karşı ayrımcılığın ve ötekileştirmenin artmasına neden olan düşmanlık ve nefret tezahürlerine, sistematik ayrımcılığa, İslam karşıtlığı ve nefret duygularına karşı koyabileceğimiz medeni formüller bulmak için iki kat daha fazla çaba göstermek gerekiyor.”

Cezayir Cumhurbaşkanı, bu bağlamda, “İslam toplumlarının karşı karşıya olduğu hızlı dijital dönüşümler karşısında entelektüel bağışıklığı güçlendirmek için bir araştırma merkezi kurulması” önerisinde bulundu.

İslam’ın hoşgörülü bir din olduğuna dikkati çeken Tebbun, İslam’ın orta ve itidal sahibi olarak, yüksek ideallerin dini olduğunu vurguladı.

Tebbun, Cezayir’in dünyada hak ve özgürlüklerin yanında yer alan ülkelerle birlikte Birleşmiş Milletler’de gözlemci üye statüsünde bulunan Filistin’in tam üyeliği için çalışacağını ifade ederek, Filistin davasının İslam ümmeti, İİT ve İSİPAB için merkezi bir konu olmayı sürdüreceğini vurguladı.

İSİPAB 17. Konferansı aralarında TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da bulunduğu çok sayıda İslam ülkesinin parlamento başkanlarının katılımıyla pazar akşamı Cezayir’in başkentinde başladı.

İki gün sürecek toplantılarda Filistin meselesi başta olmak üzere İslam dünyasını ilgilendiren birçok konu masaya yatırılacak.

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun kimdir?

Cezayir’in eski Başbakanı Abdulmecid Tebbun (74), dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 58’ini alarak ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1962’den sonra 10. Cumhurbaşkanı oldu.

Seçimlerde yarışan beş adaydan biri olan eski Başbakan Abdulmecid Tebbun’un 4 milyon 945 binden fazla oy alarak yüzde 58,1 ile ülkenin yeni Cumhurbaşkanı seçildi.

Seçimde İslami eğilimli partinin adayı Abdülkadir bin Karine’nin oyların yüzde 17’sini alarak ikinci olurken, diğer bir eski Başbakan Ali bin Flis ise oyların yüzde 10,5’ini alarak üçüncü oldu.

Abdulmecid Tebbun, Cezayir’de bağımsızlık dönemini yöneten ve 1989’a kadar ülkedeki tek parti konumunda bulunan Ulusal Kurtuluş Cephesinin merkez yürütme komitesinde görev aldı.

Bağımsızlık sonrasında farklı vilayetlerde vali pozisyonunda kamu hizmetinde bulunan Tebbun, Cezayir’in bir önceki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika döneminde 1999-2002 yıllarında “İletişim” ve “İskan” bakanlıkları görevlerini yürüttü. Tebbun, aynı şekilde 2012-2017 yıllarında Buteflika yönetimindeki kabinelerde yer aldı.

Buteflika’nın dördüncü dönemi sırasında Mayıs 2017’de başbakanlık görevine getirilen Tebbun, aynı yılın ağustos ayında görevden alındı. Buteflika’nın çevresindeki isimleri eleştirmesiyle üç aydan kısa zamanda koltuğunu kaybeden Tebbun, Cezayir’in “en kısa süre başbakanlık yapan kişisi” unvanını aldı.

Seçim kampanyasında kendisini de “Buteflika döneminin mağdurları” arasında saydığını dile getiren Tebbun, seçim programını 54 maddelik bir plan şeklinde sundu. Buteflika dönemindeki nüfuzlu iş adamları ve siyasetçilere karşı başlatılan yolsuzluk operasyonlarına ilişkin ise Tebbun “intikam aramayacağı” sözünü verdi.

Dış politikaya ilişkin “Cezayir’in başka ülkelerinin iç işlerine karışmama prensibi”, “Afrika açılımı” ve “Cezayir’i sömüren Fransa’ya yönelik sert tutum” başlıklarını seçim kampanyasında yansıtan Tebbun, mevcut şartlarda seçim yapılmasına ve yönetime karşı devam eden protestolarla ilgili ise “göstericilerle diyalog” mesajı verdi.

Bölge basınında yayınlanan haberlerde yeni Cumhurbaşkanı Tebbun’un eski Cumhurbaşkanı Buteflika’nın sahne dışına çıkmasının ardından ülkenin en güçlü kişisi konumuna yükselen “Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih’e yakın bir isim olduğu” ileri sürülmüştü.

Cezayir, şubat ayında 20 yıldır ülkeyi yöneten Buteflika’nın kötü giden sağlığına rağmen cumhurbaşkanlığına 5. kez aday olmasıyla birlikte kitlesel protestolara sahne olmuştu. Buteflika’nın, “ordunun uyarılarıyla” nisan ayında istifa etmesine rağmen gösteriler durmadı. Ülkede bir yandan seçim için sandıklar kurulurken bir yandan da binlerce kişi “seçim dayatmasına hayır” sloganıyla sokaklarda protestolarını sürdürdü.

Seçimdeki adayların tamamının Buteflika rejimi döneminde siyaset sahnesinde yer alması protestocular tarafından sıkça eleştirilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *