Blinken’den Mısırlı gençlere övgü: Ortaklığımızı onlar geliştirecek

Blinken’den Mısırlı gençlere övgü: Ortaklığımızı onlar geliştirecek

Mısır’ın başkenti Kahire’ye giden ABD Dışişleri Bakanı, Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde Mısırlı gençlerle buluştu! Ortadoğu turuna Mısır’dan başlayan Amerikalı bakan, iki gün sürecek temaslarının ardından, işgal altındaki Filistin topraklarına geçecek.

Düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Blinken, Mısır nüfusunun yüzde 60’ını gençlerin oluşturduğunu ifade ederek, “Stratejik ortaklığımızı geliştirecek olanlar Mısır gençleridir.” ifadelerini kullandı.

Blinken, Mısır ile ABD arasında özel stratejik ortaklık ve ikili ilişkiler olduğu için Filistin ve İsrail’i de kapsayan Orta Doğu ziyaretine Mısır’dan başlamayı tercih ettiğini, söz konusu ilişkileri ileriye taşıyacak kişilerin genç nesil olduğunu söyledi.

Bakan Blinken’ın yarın Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya gelerek Filistin ve Libya’daki son gelişmeleri ele alması bekleniyor.

ABD Dışişleri Antony Blinken’ın Orta Doğu ziyareti, Filistin ve İsrail’i de kapsıyor.

Blinken’in ziyaretine ilişkin diğer ayrıntılar

Amerika Birleşik Dervletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahire’ye yönelik iki günlük resmi ziyaretine başlıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi Blinken’ı kabul edecek. ABD Dışişleri bakanı ayrıca Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve üst düzey Mısırlı yetkililerle görüşecek.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, ABD’nin Kahire Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, söz konusu ziyaret, “ABD ile Mısır arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmenin yanı sıra Libya’daki seçimlere ve Sudan’daki mevcut siyasi sürece ortak destek de dahil olmak üzere bölgede barış ve güvenliği teşvik etmek için” yapılıyor.

Gözlemciler, “Blinken’ın Mısır ve bölgeye yaptığı ziyaretin, Filistin’de gerginliği önleme çabaları çerçevesinde geldiğini” belirtiyor.

Geçen yıl Kasım ayında, Mısır Dışişleri Bakanı ve Blinken gerçekleştirdikleri bir telefon görüşmesi sırasında “iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmek ve mevcut küresel ve bölgesel zorluklar karşısında iş birliği yapmak ve koordinasyon mekanizmalarını yoğunlaştırmak için iki ülke arasındaki diyaloğu sürdürme konusundaki kararlılıklarını” vurgulamıştı.

ABD’nin Kahire Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Blinken’ın ziyaretleri hakkında “Uluslararası ve bölgesel öncelikler, İsrail-Filistin ilişkileri, iki devletli çözümün korunması ve insan hakları ile demokratik değerlerin korunması hakkında istişarelerde bulunmak üzere İsrail ve Batı Şeria”yı ziyaret edecek” ifadelerine yer verildi.

Mısır cumartesi günü yaptığı açıklamada ‘Cuma günü Kudüs’ün doğusunda 7 kişinin hayatına mal olan ve çok sayıda yaralanmaya neden olan saldırıyı reddettiğini ve şiddetle kınadığını’ belirtirken, sivilleri hedef alan tüm operasyonları kınadığını vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “Mısır, Filistin ve İsrail tarafları arasında devam eden gerilimin ciddi tehlikeleri konusunda uyarıda bulunuyor” ifadelere yer verirken, ‘siyasi ve insani durumu kötüleştiren ayrıca sakinlik çabalarını ve barış sürecini canlandırmak için tüm şansları baltalayan bir şiddet kısır döngüsüne girmekten kaçınmak için azami derecede öz kontrol sağlanması, saldırı ve provokatif eylemlerin durdurulması’ çağrısında bulundu.

Mısır birkaç gün önce ‘iki devletli çözüm ve Filistin devletinin kurulması vizyonu gerçekleştirmenin ve tüm bölge halkları için istikrar ve kapsamlı barışı sağlamanın en iyi ve tek yolu olarak, barış sürecinin bir an önce canlandırılması için ciddi bir şekilde çalışmanın önemini’ vurguladı.

Bu ifadeler, Mısır Dışişleri Bakanı ile İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen arasındaki bir telefon görüşmesi sırasında geldi.

Abdulfettah el Sisi, Muhammed Mursi yönetimine 2013 yılında yapılan darbe ile iktidara gelmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *