ABD, DEAŞ’ın üst düzey isimlerinden birini Somali’de öldürdü

ABD, DEAŞ’ın üst düzey isimlerinden birini Somali’de öldürdü

ABD’li yetkililer, terör örgütü DEAŞ’a finansal ve lojistik destek sağlayan, örgütün üst düzey isimlerinden Bilal el-Sudani ile 10 örgüt üyesinin Somali’de düzenlenen operasyonda öldürüldüğünü duyurdu.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen iki üst düzey ABD’li yetkili, yaptıkları çevrim içi toplantıda, Sudani’yi ele geçirmek için dün gece Somali’nin kuzeyindeki “dağlık bir mağara kompleksine” düzenlenen baskınla ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi.

Voa Türkçe’nin aktardığına göre, Savunma Bakanı Lloyd Austin, bugün Başkan Joe Biden’ın emriyle ABD ordusunun Somali’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyon sonucu aralarında IŞİD’in Somali’deki liderlerinden ve IŞİD’in küresel ağının önemli bir yöneticisi olan Bilal El Sudani’nin de bulunduğu çok sayıda örgüt üyesinin öldüğünü açıkladı.

Operasyonda hiçbir sivilin zarar görmediğini kaydeden Austin yaptığı yazılı açıklamada, “El Sudani, IŞİD’in Afrika’da artan varlığını güçlendirmekten ve Afganistan dahil örgütün dünya çapındaki operasyonlarını finanse etmekten sorumluydu” dedi.

Adlarının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere konuşan Biden yönetimi yetkilileri de ABD’nin “Somali’deki IŞİD lideri” olarak tanımladığı Bilal El Sudani’nin yanısıra operasyonda yaklaşık 10 yardımcısının öldürüldüğünü bildirdi.

Yetkililere göre Başkan Joe Biden aylar öncesinden planlanmaya başlanan görevle ilgili olarak geçen hafta bilgilendirildi. Biden son onayı bu hafta verdi.

Yetkililer, El Sudani’nin ABD’ye doğrudan bir tehdit oluşturup oluşturmadığı, herhangi bir istihbarat toplanıp toplanmadığı, ABD güçlerinin operasyonu nasıl gerçekleştirdiği ve hatta kaç Amerikan askerinin operasyonda yer aldığı gibi konularda ise ayrıntı vermekten kaçındı.

Bir yetkili, ABD güçlerinin El Sudani’yi sağ yakalamayı amaçladığını ancak operasyon gerçekleştirilirken bunun “uygulanabilir” olmadığının kanıtlandığını söyledi.

El Sudani, Somali’de faaliyet gösteren bir diğer terör örgütü El Şebab’daki rolü nedeniyle 2012 yılında ABD Maliye Bakanlığı’nın yaptırım listesine alınmıştı.

Operasyon, ABD Afrika Komutanlığı’nın başkent Mogadişu’nun kuzeydoğusunda, Galcad yakınlarında bir toplu savunma saldırısı düzenlediğini açıklamasından günler sonra gerçekleşti.

Bu olayda Somali Ulusal Ordusu güçleri, 100’den fazla El Şebab savaşçısının uzun süreli ve yoğun saldırısının ardından, ağır çatışmalara girmişti.

ABD bu operasyonda yaklaşık 30 El Şebab savaşçısının öldürüldüğünü tahmin ediyor.

Somalili güçlerin El Şebab’a karşı başlattığı saldırı on yılı aşkın bir süredir gerçekleştirilen en önemli saldırı olarak nitelendiriliyor.

ABD ordusundan Somali’de hava saldırısı

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM), Somali’de 20 Ocak’ta düzenlediği hava saldırısında 30 Eş-Şebab üyesini öldürdüğünü açıklamıştı.

AFRICOM’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Mogadişu’nun 260 kilometre kuzeydoğusundaki Galcad bölgesinde Eş-Şebab örgütüne karşı savaşan Somali ordusuna destek için 20 Ocak’ta hava saldırısı düzenlendi.

En az 100 Şebab mensubunun askerlere yaptığı baskın sonrası gerçekleştirilen hava saldırısında yaklaşık 30 örgüt üyesi öldürülmüştü.

Örgüte ait 3 aracın da imha edildiği saldırıda hiçbir sivilin yaralanmadığı iddia edildi.

Somali ordusu, Eş-Şebab’a karşı yaklaşık 5 aydır yürüttüğü operasyonlarda önemli bir yol kat ederek onlarca kent, kasaba ve köyde yeniden kontrolü sağlamayı başarmıştı. Bazıları hava destekli operasyonlar sonrası örgüt, başkent Mogadişu olmak üzere çok sayıda kentte kanlı saldırılar düzenledi.

Somali Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınında saldırı

Önceki gün, Somali’de Eş-Şebab terör örgütü tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yakın bir bölgeye düzenlenen havan topu saldırısında en az 5 kişi hayatını kaybetti. Somali güvenlik görevlilerinden Osman Muhammed, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın hedef alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na mermi isabet edip etmediğiyle ilgili açıklama yapmayan Muhammed, bölgedeki ulusal tiyatronun zarar gördüğü saldırıda en az 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 kişinin yaralandığını belirtti. Hayatını kaybedenlerden 2’sinin öğrenci olduğu bilgisi paylaşıldı. Yaralılar, tedavileri için bölgedeki hastaneye kaldırıldı.

Saldırıyı üstlenen Eş-Şebab örgütü, Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve Enformasyon Bakanlığını hedef aldıklarını açıkladı.

Somali ordusu, Eş-Şebab’a karşı yaklaşık 5 aydır yürüttüğü operasyonlarda önemli yol katederek onlarca kent, kasaba ve köyde yeniden kontrolü sağladı.

Bazıları hava destekli operasyonlardan sonra örgüt, başkent Mogadişu olmak üzere çok sayıda kentte kanlı saldırılar düzenledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *