Ezher’in Hollanda ve İsveç ürünlerini boykot çağrısı

Ezher’in Hollanda ve İsveç ürünlerini boykot çağrısı

Abdulfettah el Sisi yönetimindeki Mısır’da El-Ezher Kurumu, dünya genelindeki tüm Müslümanların, Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılara karşı güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini belirterek, Hollanda ve İsveç ürünlerini boykot çağrısı yaptı. İsveç hükümeti boykot çağrısından endişelendi!

Mısır’daki El-Ezher Kurumu tüm Müslümanları Hollanda ve İsveç ürünlerini boykot etmeye çağırdı.

Ezher’den yapılan yazılı açıklamada, dünya genelindeki bütün Müslümanların, Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılara karşı güçlü bir duruş sergileyerek Hollanda ve İsveç hükümetlerine uygun bir yanıt vermesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, iki ülkenin “ifade özgürlüğü” olarak tanımladığı “insanlık dışı ve ahlaksızlığın gölgesinde işlenen aşağılık ve barbarca suçları” korumaya devam etmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Arap ve Müslüman halklara Hollanda ve İsveç ürünlerini boykot etme çağrısı yapılan açıklamada, özellikle çocukların ve gençlerin bu konuda bilgilendirilmesi gerektiği ifade edildi.

“Doğru yolda olmayan bu sapkınların, hakkında bir şey bilmedikleri bu dinin kıymetini idrak edemeyeceğine ve dini kullanarak Müslümanları provoke ettiklerine” işaret edilen açıklamada, bu kişilerin anladıkları tek dilin maddiyat olduğu kaydedildi.

Moritanya’nın başkenti Novakşot’taki “Merkez Tekvin el-Ulema” (Alim Yetiştirme Merkezi) Başkanı Muhammed el-Hasan ed-Dedo da İsveç ürünlerine boykot çağrısında bulunmuştu.

İsveç endişeli!

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, devlet televizyonu SVT’ye konuyla ilgili açıklama yaptı. Kristersson, boykot çağrısının, İsveç’in birçok Müslüman ülkeyle iyi olan ilişkilerini etkileyebileceğini belirterek, “Boykot çağrısı, İsveç şirketleri için çok büyük riskler taşıyor. Ayrıca bu dünyanın farklı bölgelerinde ve birçok Müslüman ülkesiyle İsveç’in ilişkilerine olumsuz yansıyabilir.” ifadelerini kullandı.

Kristersson, eylemi kınamaktan kaçınırken, Kur’an-ı Kerim’in yakılmasını “ifade özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirmişti.

İsveç Başbakanı’nın boykot çağrısına ilişkin “düşünce ve ifade özgürlüğünün önemli olduğunu ancak diğer ülkelerin hassasiyetlerinin de anlaşılması gerektiğini” söylemesi dikkati çekti.

Kristersson, toplumu sükunete davet ederek, “İsveç çok ciddi bir güvenlik politikası uyguluyor. NATO’ya hızlı şekilde girmek için Türkiye ile diyaloğa ihtiyacımız var.” dedi.

Paludan mushaf yaktı, Wagensveld mushaf yırttı

Danimarkalı ırkçı Rasmus Paludan, 21 Ocak’ta, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an mushafı yakmış, kalabalık polis korumasında gerçekleştirdiği eylem sırasında Paludan’ın yanına kimsenin yaklaşmasına izin verilmemişti.

Eylemin başlangıçta fazla ses getirmemiş, ardından Hollanda’da ırkçı “Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld de 23 Ocak’ta Lahey kentinde Kur’an mushafı yırtmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *