BM Sekreter Yardımcısı, ‘İslam’da kadın haklarının’ Taliban’a hatırlatılmasını istedi!

BM Sekreter Yardımcısı, ‘İslam’da kadın haklarının’ Taliban’a hatırlatılmasını istedi!

Afganistan’a 4 günlük ziyaret gerçekleştiren, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed, ‘Müslüman ülkelerin’ bir araya gelerek Taliban’a “İslam’da kadınların haklarını” hatırlatmasını istedi!

Nijeryalı bir ailenin çocuğu olarak İngiltere’de doğan, daha sonra ABD’de yardımcı profesör olarak görev alan, Nijerya’da da bir takım kamu görevlerinde bulunan Amina Muhammed, 2002-2005 yılları arasında BM Binyıl Projesinin cinsiyet eşitliği ve eğitim alanlarını koordine etmiş bir isim.

Afganistan ziyaretinin ardından BM Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada Amina Muhammed, “Şu anda gündemde BM ve İslam İşbirliği Teşkilatının, martta birçok ülkeyle birlikte Müslüman dünyasındaki kadınlara ilişkin uluslararası bir konferans düzenlemesine dair bir teklif var ve bu, Afganistan meselelerinin yanı sıra bölge meselelerini de gündeme getirecektir.” dedi.

Müslüman ülkelerin bir araya gelerek Taliban’a İslam’da kadınların hakları olduğunu hatırlatmasının çok önemli olduğunu savunan Amina Mohammed, “(Pakistan asıllı Nobel Barış Ödülü sahibi aktivist) Malala (Yusufzay) Pakistan’da vurulmuştu. Yani bölgesel bir sorun var. İslam’da kadın hakları için de öne çıkması gereken bir bölge var.” diye konuştu.

Mohammed, “İlgilenmemiz gereken şeylerin çoğu, Taliban’ı 13. yüzyıldan 21. yüzyıla nasıl taşıdığımızla alakalı ve bu, bir yolculuk.” açıklamasında bulundu.

Amina Mohammed başkanlığındaki üst düzey BM heyeti 20 Ocak’ta, Taliban yönetimi ile Afgan kadınlarına getirilen kısıtlamaları ve Afganistan’a yönelik insani yardımın önündeki engellerin kaldırılması konularını ele almıştı.

Taliban yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, Afgan kızları ve kadınlarının eğitim almalarına ve sivil toplum kuruluşlarında (STK) çalışmalarına yönelik getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını isteyen Mohammed, Afgan kadınlarının STK’larda çalışmasının insani yardımları muhtaç ailelere ulaştırma adına önemli olduğunu vurgulamıştı.

2017 yılında BM Genel Sekreter Yardımcısı olarak atanan Amina Muhammed 12 Ocak’ta yeniden bu göreve atanmıştı. Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, atama dolayısıyla Amina Muhammed’i tebrik ederken, “Muhammed’in göreve bağlılığı her zaman olağanüstü oldu. BM Genel Sekreter Yardımcısı, Nijerya, Afrika ve küresel toplumdaki birçok kadına ilham kaynağı olmaya devam ediyor.” ifadesini kullandı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Amina Muhammed’e duyduğu güvene işaret eden Buhari, Nijerya’nın BM Başkanına ve BM topluluğuna desteğini vurguladı.

Kadın Hakları sadece Kadın Hakları mıdır?

Prof. Dr. İhsan Toker: “Kadın sorunu” olarak sunulan ambalaja dikkat edin

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *