Rusya’dan Güney Afrika ziyareti: Batıyı eleştirdiler

Rusya’dan Güney Afrika ziyareti: Batıyı eleştirdiler

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Naledi Pandor ile Pretoria’da görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

ABD’nin Rusya ile işbirliği yapan diğer ülkeleri tehdit ettiğini dile getiren Lavrov, ABD ve aynı şekilde İngiltere’nin tehdit ve baskı yoluyla tüm kırmızı çizgileri ihlal ettiğini belirtti.  Lavrov, “Onlar 1000 yıllık büyük medeniyetleri temsil eden büyük devletleri tehdit ediyorlar ve bu halkların ulusal gururları olduğunu görmezden geliyorlar.” diye konuştu.

Ukrayna’daki savaşta Rusya ile ilgili dilden kültüre kadar her şeyin yok edilmek istendiğini söyleyen Lavrov, “Ukrayna’da olup bitenlerden bahsettiğimizde, bunun artık hibrit savaşı değil, Batı’nın Rusya’ya karşı uzun süredir hazırladığı neredeyse gerçek bir savaş olduğunu konuşuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, barışı tesis etme sloganları ile seçilen Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile halihazırdaki Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in seçildikten hemen sonra “savaşın ve Rus düşmanlığının devlet başkanına dönüştüklerini” savundu.

Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarının ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rus tahıl ve gübre ihracatının önüne koyduğu engelleri kaldırmadığına dikkati çeken Lavrov, Rusya’nın fakir ülkelere verdiği Avrupa limanlarında bulunan gübrelerin de hala beklemede olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda bugüne kadar 280 bin ton gübreden sadece 20 bin tonunun Hollanda’dan Malavi’ye gönderilebildiğini aktaran Lavrov, başta Letonya olmak üzere diğer bütün limanlarda yoksul ülkelere gönderilecek bu gübrelerle alakalı bir hareket olmadığını ifade etti.

Pandor: Afrikalılar olarak direnmemiz gereken şeylerden biri uluslararası çifte standard

Ülkesini ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile başkent Pretorya’da bir araya gelen Pandor, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya ve Çin ile birlikte 17-27 Şubat tarihlerinde düzenlenecek ortak deniz tatbikatına yönelik uluslararası eleştirileri değerlendirdi.

Pandor, diğer tüm ülkeler gibi Güney Afrika’nın müttefikleriyle askeri tatbikatlar yapmakta özgür olduğunu belirterek, “Afrikalılar olarak, direnmemiz gereken şeylerden biri uluslararası çifte standardın bize yöneltilme dürtüsüdür” dedi.

Bu durumun uluslararası uygulamanın kötüye kullanılması olduğunu söyleyen Pandor, “Hiçbir ülkeye, uluslararası ilişkilerini, doğal seyri dışında başka ortaklarla yürütmesi yönünde bir zorlama olmamalıdır” diye konuştu.

“BRICS’in yeniden tasarlanmış bir küresel çerçevenin parçası olmasını sağlamalıyız”

Pandor, Güney Afrika ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 30. yılını kutladıklarını belirterek, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, kapsamlı bir sektör yelpazesinde imzalanan çok sayıda ikili anlaşma ve mutabakat zaptı olduğunu söyledi.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeleri grubunun küresel meselelerle ilgili müzakerelerde proaktif bir rol oynaması gerektiğini vurgulayan Pandor, “BRICS’in yeniden tasarlanmış bir küresel çerçevenin parçası olmasını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Pandor, Güney Afrika’nın Rusya-Ukrayna savaşı konusundaki tutumuna da değinerek, “Güney Afrika adına şunu belirtmem gerekir ki, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın diplomasi ve müzakere yoluyla bir an önce barışçıl bir şekilde sona erdirilmesini en içten dileğimizdir” dedi.

Güney Afrika-Rusya ilişkileri

Güney Afrika’yı 1948-1994 yılları arasında yöneten beyaz ırkçı apartheid rejimine karşı mücadeleye önemli katkılara sağlayan Rusların, Güney Afrikalı liderlerle köklü ilişkileri bulunuyor. Her ikisi de BRICS üyesi olan Güney ve Rusya arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkiler ise son yıllarda giderek gelişiyor.

Geçen yılın mart ayında BM Genel Kurulunda Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonuna son vermesini ve askerlerini geri çekmesini talep eden karar tasarısına çekimser oy kullanan Güney Afrika, Rusya ve Çin ile birlikte 17-27 Şubat tarihlerinde ülkenin doğu sahillerinde ortak deniz tatbikatı yapmayı planlanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *