İtalya doğalgaz için Cezayir ile anlaştı

İtalya doğalgaz için Cezayir ile anlaştı

Cezayir ulusal petrol ve doğal gaz şirketi Sonatrach, doğal gazın Avrupa’ya taşınması için İtalya ile yeni bir boru hattının döşenmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Sonatrach’tan yapılan yazılı açıklamada, “ilk stratejik niyet mutabakat zaptı, Cezayir’in sürdürülebilir geçişini desteklemeye odaklanarak enerji güvenliğini sağlamak amacıyla Avrupa’ya enerji ihracatını artırmak için en iyi seçenekleri belirlemeyi amaçlıyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, mutabakat zaptının 4 eksenli bir yapıya dayandığına dikkat çekilerek, bu 4 eksenin mevcut gaz taşıma kapasitesinin artırılması, doğal gazın taşınması için yeni bir gaz boru hattının döşenmesi, dönüşümlü olarak mavi ve yeşil hidrojen ve amonyağın tedariki, denizaltı elektrik kablosunun döşenmesi ve mevcut doğal gaz sıvılaştırma kapasitesinin yükseltilmesini içerdiği bilgisi paylaşıldı.

İmzalanan ikinci mutabakatla, Cezayir’deki sera gazı emisyonlarını azaltma imkanları ve bu azaltımı uygulamak için en iyi tekniklerin belirleneceğine vurgu yapılarak, bu yeni anlaşmaların Cezayir ile İtalya arasındaki ortaklığı güçlendireceği ve Sonatrach’ın Avrupa’nın ana enerji tedarikçilerinden biri olarak kilit rolünü teyit edeceği vurgulandı.

Bugün Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin huzurunda düzenlenen törende, söz konusu mutabakat zabıtları, Sonatrach Üst Düzey Yöneticisi Tevfik Hakar ile ENI Üst Düzey Yöneticisi Claudio Descalzi tarafından imzalanmıştı.

ENI Üst Düzey Yöneticisi Descalzi, bugün Cezayir’in 2024 itibarıyla İtalya’ya 28 milyar metreküp doğal gaz sağlayacağını duyurmuştu.

Descalzi, Cezayir’i ziyaret eden İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’ye eşlik ediyor.

Cezayir’den Avrupa’ya uzanan 3 hat

İspanya ile Batı Sahra meselesi nedeniyle ilişkileri gergin olan Cezayir, Tunus üzerinden İtalya’nın Sicilya Adası’na, Fas üzerinden İspanya’ya ve İspanya’nın güneyindeki Almeria bölgesine uzanan üç ayrı doğal gaz boru hattıyla Avrupa’ya bağlanıyor.

Cezayir’e askeri helikopter düştü

Cezayir ordusuna ait askeri bir helikopterin, ülkenin kuzeybatısındaki Ayn Defla kenti kırsalında düşmesi sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Ayn Defla kentine bağlı el-Ataf bölgesinde programlanmış bir eğitim uçuşu sırasında MI-171 tipi bir askeri helikopterin düştüğü belirtildi. Helikopterde bulunan 3 askeri mürettebatın hayatını kaybettiği vurgulanan açıklamada, kazanın nedenlerine ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmedi.

Öte yandan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Said Şankariha’nın hayatını kaybeden askerlerin ailelerine taziyelerini bildirdiği ifade edilerek, Şankariha’nın helikopterin düşüşü ile ilgili soruşturma açılması talimatı verdiği vurgulandı.

Kış mevsiminin başlangıcından bu yana Cezayir’in kuzey bölgeleri fırtınalı soğuk hava dalgası altına girerken, birçok kent ve köy yolları da kar yağışı nedeniyle kapandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *