Biontech ve sahipleri Almanya’dan İngiltere’ye taşınıyor!

Biontech ve sahipleri Almanya’dan İngiltere’ye taşınıyor!

İlk corona virüs aşısını geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, şirketleri BioNTech’i Almanya’dan taşıma kararı aldı. İkili AR-GE aşaması daha hızlı diye İngiltere’yi tercih ederken Alman basınında çıkan haberlerde ülkedeki ağır bürokrasi eleştirildi.

Almanya’nın önde gelen basın kuruluşlarından Bild’de Berlin yönetimini ve ülkedeki bürokrasiyi eleştiren bir haber yer aldı. Son yıllarda birçok şirketin araştırma ve geliştirme süreçlerindeki yavaşlık ve bürokratik engeller yüzünden Almanya’dan çıktığı öne sürüldü.

Bild’in haberine konu olan son şirket ise corona virüs aşısını geliştiren BioNTecH oldu. Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in mRNA çalışmaları yapan şirketi BioNTech, ilk Covid-19 aşısını geliştirerek dünya çapında bir markaya dönüşmüştü.

Almanya’da tıp dünyasının en önemli ödüllerinden kabul edilen “Paul-Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022’yi de alan çift şirketin faaliyetlerini İngiltere’ye taşıma kararı aldı. İngiltere’de ilaç geliştiren şirketler ve yetkililer arasında daha yakın bir ilişki olduğu böylece sorunların daha hızlı aşıldığı belirtiliyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde İngiltere hükümeti ve BioNTecH anlaşmıştı.

Konuya ilişkin konuşan Prof. Dr. Türeci, “Avrupa’da biyoteknoloji ekosistemlerinin teşviki ve ilgili yönetmelikler ve yönergeler için ve araştırmanın finansmanıyla bunun uygulamaya daha hızlı dönüştürülmesi” gibi sebeplerin kararlarında etkili olduğunu söyledi.

Bayer gibi medikal devlerin de ilaç sanayilerini ABD ve Çin gibi ülkelere taşımayı düşündüğü belirtildi. Kimya devi BASF’ın da Çin’de yeni bir fabrika inşa ettiği ve Ludwigshafen’da yaklaşık 40 bin işçinin tehlikede olduğuna işaret edildi.

BioNTech, mRNA teknolojisiyle kanser tedavileri için İngiltere ile ortaklık kurmuştu

Biontech-İngiltere ortaklığına ilişkin, 6 Ocak’ta yayınlanan haberin ayrıntısında ise şu ifadeler yer almıştı:

Alman biyoteknoloji firması BioNTech, mRNA teknolojisiyle kişiselleştirilmiş kanser tedavileri için İngiliz hükümetiyle anlaşma imzaladığını açıkladı.

BioNTech’ten yapılan açıklamada, İngiltere’de kanser tedavisi için bir araştırma ve geliştirme merkezi kurulması için İngiltere Sağlık Bakanlığı ile anlaşıldığı belirtildi. Açıklamada, 2030 yılına kadar mRNA kanser immünoterapileri ile 10 bin kadar kanser hastasının klinik deneylerde tedavi edilmesinin amaçlandığı vurgulandı. 2023’ün ikinci yarısında ilk kanser hastasının klinik deneylere dahil edilmesinin planlandığının ifade edildiği açıklamada, BioNTech’in, ülkenin Cambridge şehrinde 70’ten fazla bilim insanının istihdam edileceği bir AR-GE merkezi açacağı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BioNTech Üst Yöneticisi (CEO) ve Kurucu Ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, İngiltere ile varılan anlaşmanın Covid-19 pandemisinden alınan derslerin bir sonucu olduğunu belirterek, “İş birliği, dünya çapında toplu olarak yüz milyonlarca insanı etkileyen çeşitli kanser türleri ve bulaşıcı hastalıkların tedavisine odaklanacak” ifadesini kullandı.

BioNTech, 23 Aralık 2022’de yaptığı açıklamada, , Covid-19 aşısını üretmek için kullanılan mRNA teknolojisiyle sıtma aşısının klinik deneylerine başlandığını bildirmişti.

(NTV)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *