Modi hakkındaki BBC belgeseli Hindistan’da yasaklandı

Modi hakkındaki BBC belgeseli Hindistan’da yasaklandı

Hindistan, 2002 Gujarat isyanları sırasında Başbakan Narendra Modi’nin liderliğini sorgulayan bir BBC belgeselinin yayınlanmasını engelleyerek, buna ait herhangi bir görüntünün sosyal medya aracılığıyla paylaşılmasının bile yasak olduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, hükümetin danışmanlarından Kanchan Gupta dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin bilgi teknolojisi kuralları uyarınca hükümete sağlanan acil durum yetkileri kullanılarak, belgeselden görüntülerin paylaşılmasını engelleme yönünde talimat verildiğini bildirdi.

Gupta, “Hükümet, Twitter’a belgeselin videosuyla bağlantılı 50’den fazla tweeti ve YouTube’a ise videonun herhangi bir şekilde yüklenmesini engelleme talebinde bulundu. YouTube ve Twitter buna uydu” ifadelerini kullandı.

Modi, çoğu Müslüman olan binden fazla kişinin ölümüne neden olan toplumsal ayaklanmalarla boğuşan batıdaki Gujarat eyaletinin başbakanıydı. Hindu hacıları taşıyan bir trenin alev alıp 59 kişinin ölümü sonrasında şiddet olayları patlak verdi.

İnsan hakları aktivistleri, ayaklanmada ölenlerin sayısının en az iki katı olduğunu tahmin ediyor.

Modi, isyanı durduramadığı yönündeki suçlamaları reddetti.

Yüksek Mahkeme tarafından Modi ve diğer yetkililerin şiddet olaylarındaki rolünü araştırmak üzere atanan özel bir soruşturma ekibi, 2012’de 541 sayfalık bir raporda dönemin başbakanını yargılayacak hiçbir kanıt bulamadığını açıkladı.

Modi daha sonra 2014 ve ardından 2019’da genel seçimlerde iktidara gelen partisi Hindu milliyetçi Bharatiya Janata Partisi’nin başına getirildi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, BBC belgeselini ‘itibarsız bir hikayeyi’ zorlama amaçlı bir ‘propaganda’ olarak nitelendirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *