Güney Afrika Cumhuriyeti, Rusya ve Çin ile tatbikat yapacak

Güney Afrika Cumhuriyeti, Rusya ve Çin ile tatbikat yapacak

Güney Afrika Cumhuriyetinin, gelecek ay ülkenin doğusundaki Hint Okyanusu kıyılarında, Rusya ve Çin ile 10 gün sürecek deniz tatbikatı yapacağı bildirildi. Bu arada 140 bin Zambiyalı, kurşun zehirlenmesi gerekçesiyle Güney Afrika mahkemesinde Anglo-Amerikan şirketine dava açtı.

Güney Afrika Ulusal Savunma Gücünden (SANDF) yapılan açıklamada, Güney Afrika donanmasının, 17-27 Şubat tarihlerinde ülkenin doğusundaki Durban ve Richard Bay kıyılarında, Rus ve Çin donanmalarıyla ortak tatbikat düzenleyeceği duyuruldu.

Açıklamada, “Mosi” isimli tatbikata, Güney Afrika ordusundan 350 personelin katılacağı bilgisi paylaşıldı. Mosi, ülkenin yerel dillerinden Tsvana dilinde “duman” anlamına geliyor.

Güney Afrika donanması 2019’da da ülkenin güneybatısındaki Cape Town sahillerinde, Rus ve Çin donanmalarıyla ortak tatbikat gerçekleştirmişti.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeleri grubunun 2023 dönem başkanlığını yürüten Güney Afrika’nın Rusya ve Çin ile güçlü ilişkileri bulunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, 23 Ocak’ta Güney Afrika’yı ziyaret etmesi planlanıyor.

Zambiyalılardan Güney Afrika Cumhuriyetine dava

Zambiya basınında yer alan habere göre, Anglo American firmasının 1925-1974 yıllarında ülkenin merkez kısmındaki Kabwe bölgesinde gerçekleştirdiği madencilik faaliyetlerinin meydana getirdiği kurşun zehirlenmesinden mağdur olduğunu belirten 140 bin kişiyi temsil eden davacılar, Güney Afrika mahkemesine başvurdu.

Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan açıklamada, BM tarafından atanan bir grup uzmanın da bugün Gauteng Yüksek Mahkemesinde görülen duruşmada hazır bulunduğu belirtildi.

Kurşun zehirlenmesi tehdidinin farkında olmalarına rağmen, durumu görmezden gelmekle suçlanan Anglo American firmasından yapılan açıklamada ise Kabwe’deki faaliyetlerinin bölgede kurşun kirlenmesine yol açtığı iddiası reddedildi.

Mahkeme, gelecek duruşmalarda, Anglo American şirketine karşı bir toplu davaya onay verilip verilmeyeceğine kararlaştıracak.

Güney Afrika’da uçak kazası: 3 ölü

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentinde 15 Ocak’ta küçük bir uçağın düşmesi sonucu 3 kişi hayatını kaybetti.

Devlet televizyonu SABC’nin haberine göre, Johannesburg kentinin Nasrec bölgesinde uçağın düşmesi sonucu ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü.

Yetkililer olayla ilgili soruşturma başlattı.

Ulusal Meclis Kurucu Başkanı Ginwala’nın onuruna 7 günlük yas

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 1994 yılındaki ilk demokratik seçimlerde Ulusal Meclisin kurucu başkanı olan ve bu yıl 12 Ocak’ta vefat eden Frene Ginwala’nın onuruna, 7 günlük ulusal yas ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, yaptığı açıklamada, Ginwala’nın onuruna bugünden itibaren 7 gün süreyle ulusal yas ilan edildiğini duyurdu. Buna göre, Ginwala’nın cenaze töreninin yapılacağı 24 Ocak’a kadar ülke genelinde bayraklar yarıya indirilecek.

Frene Ginwala

Hint kökenli Güney Afrikalı bir ailenin çocuğu olarak 1932’de Johannesburg kentinde dünyaya gelen Ginwala, gençlik yıllarından itibaren beyaz ırkçı apartheid rejimiyle mücadelede kritik rol oynadı.

Ginwala, apartheid rejiminin yıkılmasının ardından 1994’te düzenlenen ilk demokratik seçimlerin akabinde Ulusal Meclisin kurucu başkanı oldu ve bu görevini 2004 yılına kadar sürdürdü.

Güney Afrika anayasasının hazırlanmasında önemli rol oynayan ve ülkenin önde gelen kadın hakları savunucularından biri olan Ginwala, felç kaynaklı komplikasyonlar sonucu 12 Ocak’ta hayata gözlerini yumdu.

Elektrik krizi

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, uzun süreden beri devam eden elektrik krizi nedeniyle günde 12 saati bulan elektrik kesintileri yaşanıyor. Ulusal basına yansıyan haberlere göre ülkede bir haftadır günlük 8 ila 12 saat arasında elektrik kesintileri yaşanıyor.

Vatandaşlar, elektrik krizinin son bulmasını isterken, hükümet ise krizin siyasi ve ekonomik sorunlara dönüşmesinden korkuyor. Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa yaptığı açıklamada, yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı “derinden pişmanlık duyduğunu” belirterek, bu sorunun çözümü için yetkililere “acil eyleme geçin” çağrısı yaptı.

Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor ise elektrik santrallerinde ardı ardına yaşanan arızaları, “Güney Afrika’ya karşı bir saldırı” olarak nitelendirdi.

Maden Kaynakları ve Enerji Bakanı Gwede Mantashe de, ulusal elektrik firması Eskom’un krizle başa çıkma kapasitesini değerlendirmesi gerektiğine dikkati çekti.

Ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA) lideri John Steenhuisen ise hükümeti yaşanan krize çözüm üretememekle suçladı. Steenhuisen, bu konudaki çözüm önerilerinin neden uygulanmadığını öğrenmek için Cumhurbaşkanı Ramaphosa ile acil toplantı talebinde bulunduğunu söyledi.

Güney Afrika Enerji Düzenleyicisi (NERSA), elektrik fiyatlarına nisan ayından itibaren yüzde 18,6’lık zam yapılmasını onayladı. Bu zam oranı, Eskom’un önerdiği yüzde 32’lik zam önerisinin altında kalsa da kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Güney Afrika, Tek Taraflı ABD Yaptırımlarını reddettiğini yineledi

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, ülkesinin ABD’nin izlediği tek taraflı yaptırım politikasını reddettiğini yineledi.

Pandor, Rus merkezli Sputnik Ajansı ile yaptığı bir röportajda, ‘’Ülkesi, ABD’ye dayatılan tek taraflı yaptırım politikasından geri adım atması gerektiğine dair güvence verdi’’ diyerek, ‘’Her zaman tek taraflı yaptırımlar sorunuyla ve bunların belirli bir çatışmanın dışında kalan birçok ülke üzerindeki etkileriyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle ABD’ye bu tek taraflı yaptırımları uygulamaktan gerçekten geri adım atmalarını istediğimizi açıkça belirttik. Çünkü  krizlerin çözümünde faydalı bir strateji olmayabilir’’ ifadelerini kullandı.

Pandor ayrıca, “bunu Zimbabwe ve Venezuela’da gördük, Küba’da da görüyoruz. Tek taraflı yaptırımlar olsalar da çatışmalara karışmayan birçok ülkeyi etkiliyorlar’’ ifadelerini sözlerine ekledi.

Pandor, Rusya’nın Afrika’daki “faaliyetlerine” karşı koymayı amaçlayan yasa tasarısının uluslararası hukuku ihlal ettiği konusunda uyararak, “’Bu proje ortadan kaldırılmalı çünkü hiçbir gerekçesi yok’’ değerlendirmesinde bulundu.

Bandour, ülkesinin yetkililerinin ilk yasayı hazırlayan kişiyle görüştüğünü ve bu yasa tasarısının özellikle ele aldığı suçtan söz ettiğini  belirtirken, “Bu tasarının parçalanması ve herhangi bir resmi aşamada ilerlememesi için çağrı yapmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *