John Kirby: Ukrayna’daki kazanın nedenini bilmiyoruz

John Kirby: Ukrayna’daki kazanın nedenini bilmiyoruz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby günlük basın brifinginde, Ukrayna’daki helikopter kazasına ilişkin bir şey bilmediklerini savundu. Ayrıca, Rus bakan Lavrov’un ABD ve müttefiklerini Hitler’e benzetmesine tepki gösterdi!

Kirby, Ukrayna’daki helikopter kazasıyla ilgili başsağlığı dileyerek, söz konusu kazanın nedenini bilmediklerini söyledi.

Rus birliklerinin, Bahmut ve Soledar’da büyük kayıp vermelerine rağmen son günlerde ilerleme kaydettiklerini anımsatan Kirby, Rusların buna karşın iki bölgeye de tam olarak hakim olamadıklarını düşündüklerini dile getirdi.

Kirby ayrıca geleneksel Rus ordusu ile Wagner Grubu lideri Yevgeny Prigozhin arasında anlaşmazlıklar olduğunu bildiklerini ifade ederek, Prigozhin’in kendisini bu savaşta “vazgeçilemez” addettiğini düşündüklerini aktardı.

Rusya’nın Ukrayna’daki savaş bağlamında Belarus’la işbirliklerini yakından takip ettiklerini kaydeden Kirby, diğer taraftan Belarus’un Rus birliklerine yardım etmek için Ukrayna topraklarına fiziksel olarak girme gibi bir planı olduğuna dair herhangi bir belirtinin olmadığını belirtti.

Lavrov’un Hitler benzetmesi

Kirby, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, ABD ve müttefiklerini Adolf Hitler’e benzetmesine ilişkin ise “Hangi cüretle böyle bir karşılaştırma yapabilir?” değerlendirmesinde bulundu.

Savaşı başlatanın Rusya olduğuna ve Ukrayna’yı işgal etmeseydi Batı’nın bu ülkeye silah yardımı yapmayacağına işaret eden Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer liderlerin bu gibi açıklamalarını “saçma sapan” şeklinde nitelendirdi.

İsrail’e ziyaret

Bunların yanı sıra Kirby, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk’ün, bugün İsrail’e bir ziyaret gerçekleştirerek, yetkililerle görüşmeye başladıklarını duyurdu.

Kirby, Sullivan ve McGurk’ün, ziyaret kapsamında İran ile ilişkiler, Arap ülkeleriyle normalleşme, ABD’nin iki devletli çözüme bağlılığı ve Kudüs’te statükoya zarar veren tek taraflı eylemlere karşı duruşu gibi konuları masaya yatıracaklarını ifade etti.

Hollanda’nın Ukrayna’ya Patriot sözü

Kirby, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin, Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemi teminatı sağlama niyetiyle ilgili soruya ise konuyla ilgili Hollandalı yetkililerin açıklama yapmasının uygun olacağı, ancak Ukrayna’ya hava savunma sistemlerinin sağlanmasının öncelik olmaya devam ettiği yanıtını verdi.

Müttefik ülkelerin Ukrayna’ya yapacakları yardımların kendi egemenliklerinde olduğunu dile getiren Kirby, bu kapsamda birlikte çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Kirby, Başkan Joe Biden’ın evinde ve kişisel ofisinde çıkan “gizli belgelerle” ilgili sorular için ise gazetecileri diğer Beyaz Saray yetkilileri gibi Adalet Bakanlığına yönlendirmeye devam etti.

Biden’dan taziye mesajı

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı yazılı açıklamada, eşi Jill Biden ve kendisinin, Ukrayna’daki helikopter kazasında yakınlarını kaybedenlere taziye dileklerini ilettiğini kaydetti.

Başkan Biden, “Yüreğimiz, bu saldırıda çocuklar dahil hayatını kaybeden ve yaralanan onlarca sivil ve onların aileleriyle birlikte.” ifadesini kullandı. Monastırskiy’nin ve ekibinin, ülkesinin demokrasisi için Rusya saldırganlığına karşı mücadele ettiğini belirten Biden, Ukrayna kurumlarını güçlendirmek için destek vermeye devam edeceklerini ve Ukrayna halkının yanında olmayı sürdüreceklerini ileri sürdü.

Kiev yakınlarında düşen helikopterde Ukrayna İçişleri Bakanı dahil 16 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında dün yaşanan helikopter kazasında Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırskiy ve yardımcısı dahil 16 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ukrayna Emniyet Müdürü İgor Klimenko, yazılı açıklamasında, Kiev bölgesine bağlı Brovary şehrinde Acil Durumlar Hizmetleri’ne bağlı bir helikopterin düştüğünü duyurdu.

Kazada Monastırskiy ve yardımcısı Yevgeniy Yenin’in hayatını kaybettiğini kaydeden Klimenko, kaza nedeniyle 2’si çocuk toplam 16 kişinin öldüğü bilgisini paylaştı.

Yaralanan 22 kişinin de hastanede tedavi altına alındığını belirten Klimenko, ilgili tüm birimlerin olay yerinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Ukrayna basınında yer alan haberlerde, helikopterin bir anaokulu yakınlarına düştüğü ve kazanın yaşandığı bölgede yangın çıktığı belirtildi.

Ukrayna: Sabotaj mı arıza mı araştırılıyor

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Kiev bölgesinde meydana gelen helikopter kazasına ilişkin, “Trajedinin nedenleri müfettişler tarafından araştırılıyor. Sabotaj mı, ekipman arızası mı, uçuş güvenliği kurallarının ihlali mi olduğunu yakında öğreneceğiz.” ifadesini kullandı.

Kazada Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırskiy, Birinci Yardımcısı Evgeniy Enin ve sekreteri Yura Lubkoviç’in yanı sıra helikopterde bulunanların tümünün yaşamını yitirdiklerini hatırlatan Geraşenko, şunları kaydetti:

“Bu korkunç felakette hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Helikopterde bulunan herkes Ukrayna vatanseverleriydi, her biri Ukrayna’yı savunuyordu ve güçlendiriyordu. Sizleri her zaman hatırlayacağız. Aileleriniz her zaman dostların ve devletin koruması altında olacaktır.”

Monastırskiy kimdir?

Monastırskiy, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin kurduğu Halkın Hizmetkarı Partisinden 2019’da milletvekili seçilerek siyasete atılmıştı. Hukuk Fakültesi mezunu ve avukat kimliği ile tanınan Monastırskiy, 2021’de görevinden ayrılan Arsen Avakov’un yerine getirilmişti. İki çocuk babası Monastırskiy, 42 yaşındaydı.

Zelenskiy: SBU bu korkunç olay hakkında cezai işlem başlattı

Zelenskiy, gece saatlerinde paylaştığı günlük görüntülü mesajıyla Ukrayna halkına seslenerek yaklaşık 11 aydır devam eden Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

Konuşmasında, başkent Kiev bölgesine bağlı Brovari kentinde bu sabah saatlerinde meydana gelen helikopter kazasında Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırskiy ve ekibinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Zelenskiy, kaza sonucu 14 kişinin öldüğü, 25 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Bakan Monastırskiy ile yardımcıların bulunduğu helikopterin Brovari’de bir okulun üzerine düştüğünü aktaran Zelenskiy, olay yerindeki arama ve kurtarma çalışmalarının 9 saat sürdüğünü söyledi. Zelenskiy, kazada yaşamını yitirenler arasında 1, yaralıların arasında ise 11 çocuğun yer aldığını belirtti.

Kaza ile ilgili soruşturmanın başlatıldığına işaret eden Zelenskiy, “SBU (Ukrayna Güvenlik Servisi), bu korkunç olay hakkında cezai işlem başlattı.” dedi.

Davos’ta bulunan Zelenska: Duygularımı ifade edecek gücüm yok

Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) kapsamında bir basın toplantısı düzenleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin eşi Olena Zelenska, helikopter kazasıyla ilgili olarak, “Maalesef Ukrayna için başka bir korkunç gün. Dışardan bakıldığında şu an buna alışmamız gerekiyor gibi görünebilir ancak alışamadık. Helikopter bir anaokulu yakınlarına düştü ve birkaç çocuğun ölümüne vesile oldu. Açıkçası şu an duygularımı ifade edecek gücüm yok. Soruşturma yapılacak ve kazanının sebeplerini öğreneceğiz.” dedi. Monastırskiy’i şahsen çok iyi tanıdığını söyleyen Zelenska, bunun da kişisel olarak kendisini çok üzdüğünü söyledi.

NATO Genel Sekreteri Davos’ta daha fazla silah istedi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’ya acil olarak daha fazla silah gönderilmesi gerektiğini belirterek, “Savaşa, müzakere edilmiş barışçıl bir çözüm istiyorsak, Ukrayna’ya askeri destek sağlamamız gerekiyor. Tek yol bu.” diye konuştu.

Stoltenberg, Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) CNN’den Fareed Zakaria’nın moderatörlüğündeki barış ve güvenliğin sağlanması konulu panele katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşı kazanmasının, dünyayı çok tehlikeli ve savunmasız kılacağını vurgulayan Stoltenberg, “Çünkü o zaman otoriter liderlere verilen mesaj, uluslararası hukuku ihlal ederek güç kullandıklarında istediklerini elde edebilecekleri olacak.” dedi. Stoltenberg, şöyle devam etti:

“Savaşa, müzakere edilmiş barışçıl bir çözüm istiyorsak, Ukrayna’ya askeri destek sağlamamız gerekiyor. Tek yol bu. Barışa giden yol silahlardan geçiyor. Bu kulağa bir paradoks gibi gelebilir, ancak müzakere edilmiş bir anlaşmaya varmanın tek yolu, Başkan Putin’i, savaş alanında kazanamayacağına ikna etmektir. Oturup müzakere etmesi gerekiyor. Bu savaşın nasıl biteceğini kimse bilmiyor ancak büyük olasılıkla müzakere masasının etrafında bitecek. Kesin olarak bildiğimiz tek şey, müzakere masasının etrafında olup bitenlerin tamamen savaş sahasındaki güce bağlı olduğu.”

Ukrayna’ya acil olarak daha fazla yardım sağlanması gerektiğine işaret eden Stoltenberg, “Rusya’yı hafife almak çok tehlikeli. Şimdi 200 bin asker daha seferber ediyorlar. Başkan Putin, binlerce genç Rus askerini feda etme iradesini gösterdi. Şimdi İran da dahil olmak üzere diğer otoriter rejimlere ulaşarak daha fazla silah ediniyorlar. Yeni saldırılar planlıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Taziye mesajları

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi Twitter hesabından İngilizce paylaştığı mesajında, “Ukrayna İçişleri Bakanı da dahil birçok can kaybının yaşandığı, Kiev yakınlarındaki Brovary’de meydana gelen helikopter kazasını büyük bir kederle öğrendim.” ifadesini kullandı. Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba’yı da etiketleyen Çavuşoğlu, “Yakınlarını kaybeden ailelere ve Ukrayna halkına başsağlığı diliyorum. Ayrıca yaralılara da acil şifa temenni ediyorum.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sosyal medya hesabından Ukrayna dilinde de paylaştığı mesajında, “Ukrayna’da yaşanan elim helikopter kazasında, Ukrayna İçişleri Bakanı kıymetli dostum Sayın Denys Monastyrsky, çalışma arkadaşları ve sivillerin vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Ukrayna halkına başsağlığı, ailelerine sabır dileklerimi iletiyorum.” ifadesini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ukrayna’da meydana gelen helikopter kazasında Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırskiy ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter hesabında, “Brovary’deki trajik helikopter kazasının ardından Ukrayna’yla yas tutuyoruz. Bakan Monastırskiy, AB’nin çok iyi bir dostuydu. Kurbanların ailelerine, Cumhurbaşkanı (Volodimir) Zelenskiy’ye, Başbakan Denis Şimal’e ve Ukrayna halkına en derin başsağlığı dileklerimizi paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “Savaşın parçaladığı Ukrayna’nın kalbinde bir trajedi yaşanıyor. Kurbanların ailelerine ve tüm ülkeye en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Sizinle birlikte yas tutuyoruz.” paylaşımında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise “Brovary’deki helikopter kazası korkunç bir trajedi.” ifadesini kullanarak Ukrayna halkıyla dayanışma mesajı verdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Twitter hesabındaki paylaşımında, “Brovary’deki helikopter kazası Ukrayna’nın bu savaşta ne kadar büyük bedeller ödediğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu üzücü günde düşüncelerimiz, kurbanların ve yaralıların ailelerinin yanı sıra İçişleri Bakanı’nı kaybeden Zelenskiy ile …” dedi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de yaptığı paylaşımda, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü barbarca saldırı savaşının ortasında gelen bu korkunç haber, beni derinden sarstı. Çok üzgünüm. Ukrayna, hepimizin desteğine ve dayanışmasına sahiptir.” değerlendirmesini yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Fransız makamlarının, Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırskiy’nin, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasında öldüğünü büyük üzüntüyle öğrendiği belirtildi. Monastırskiy’nin, Fransa-Ukrayna Ortak Ekonomik Komisyonu’nun eş başkanı olduğu ve “iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmeye kendini adadığı” kaydedilen açıklamada, “Fransa, bu trajedi için hayatını kaybedenlerin aile ve akrabalarına, tüm Ukrayna halkına içten taziyelerini iletiyor.” ifadesi kullanıldı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Çok sayıda kişinin ölümüne yol açan helikopter kazasından derin üzüntü duydum. Düşüncelerim, kurbanların aileleri ve sevenleriyle birlikte.” ifadesine yer verdi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de Ukrayna’ya başsağlığı dileyerek “Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor ve Ukraynalı dostlarımıza tam destek vereceğimize dair güvence veriyorum.” açıklamasında bulundu.

Avusturya Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı da kazaya ilişkin taziye mesajları paylaştı. Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kazanın kendisini derinden etkilediğini belirterek “Düşüncelerim, hayatını kaybeden kişilerin ve uzun zamandır sıkıntı çeken Ukrayna halkıyla.” ifadesini kullandı. Başbakan Karl Nehammer, aralarında kabine üyelerinin de bulunduğu trajik helikopter kazasında çocuklar dahil çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak “Düşüncelerimiz ve derin hislerimiz, bu zor zamanda hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla.” açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de helikopter kazasının kendisini derinden üzdüğünü vurguladı. Schallenberg, düşüncelerinin vefat edenlerin yakınlarıyla olduğunu belirterek yaralıların en hızlı şekilde iyileşmesi temennisinde bulundu.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, kaza haberini duyduğuna çok üzüldüğünü belirterek “Bu trajik kayıp kelimelerle anlatılamaz. Yakınlarını kaybeden ailelere ve Ukrayna halkına başsağlığı diliyorum. Duygularımız Ukrayna halkıyla beraber.” mesajını paylaştı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Hoekstra’nın Twitter mesajını kendi hesabından yeniden paylaştı.

İtalya’da sanayi ve kalkınmadan sorumlu “İşletmeler ve Made in Italy” Bakanı Adolfo Urso, Twitter’dan, “Ukrayna’da İçişleri Bakanı Monastyrskyi, Bakan Yardımcısı ve 3 çocuk da olmak üzere diğer kişilerin hayatını kaybettiği helikopter kazası için Ukrayna Devlet Başkanlığına taziye mesajı gönderdim. Kazanın kurbanlarının ailelerine yakınım.” mesajı paylaştı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, helikopter kazası haberinden “şoke olduğunu” belirtip kazada ölenlerin yakınlarına, Ukrayna halkına ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’ye başsağlığı diledi.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Ukraynalı yetkililer ve kurbanların yakınlarına başsağlığı dileyerek “Bu zor zamanlarda da Ukrayna hükümeti ve halkının yanındayız.” ifadesini kullandı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, “Monastyrsky ve ölenlerin ailelerine, Ukrayna’daki bu trajedinin masum kurbanlarına en derin taziyelerimi sunuyorum.” mesajını paylaştı.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, hayatını kaybedenler için yas tuttuklarını belirterek ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis de Twitter hesabından, “Kiev yakınlarında 18 kişinin kaybına yol açan korkunç kaza beni üzdü. Buna Ukrayna’nın ülkelerini savunma çabalarında çok kritik olan Bakan Denys Monastyrsky ve meslektaşları da dahildi. Kurbanların ailelerine, Ukrayna halkına başsağlığı diliyorum.” mesajını paylaştı.

Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan paylaşımda, “Ukrayna’da meydana gelen trajediyi anlatan kelimeler yetersiz kalıyor. Kurbanların ailelerine, meslektaşlarımıza ve Ukrayna’nın cesur milletine en derin taziyelerimizi gönderiyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, vefat haberi nedeniyle üzüntü duyduğunu ifade ederek kurbanların yakınlarına ve ölen çocukların ailelerine taziyelerini iletti.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset, “Trajik olayı öğrenmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ukrayna hükümetine ve halkına içten başsağlığı diliyorum. Düşüncelerimiz kurbanlar ve aileleriyle birlikte.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *