NATO: Barışa giden yol silahlardan geçmektedir

NATO: Barışa giden yol silahlardan geçmektedir

Ukrayna’ya daha fazla silah verilmesini isteyen Nato genel sekreteri Stoltenberg, “Eğer Ukrayna’nın Avrupa’da bağımsız demokratik bir ülke olarak kalacağı müzakere edilmiş bir barış istiyorsak buna ulaşmanın en hızlı yolu Ukrayna’yı desteklemektir. Barışa giden yol da aslında silahlardan geçmektedir.” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, ülkesi Norveç’te İşveren Konfederasyonunun toplantısında yaptığı konuşmada, Ukrayna-Rusya savaşı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Savaşların öngörülemez olduğunu ancak çoğunun müzakere masasında sonuçlandığını belirten Stoltenberg, bu savaşın da büyük ihtimalle bu şekilde biteceğini dile getirdi.

Stoltenberg, müzakere masasından önce Ukrayna’nın elinin güçlenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Ukraynalıların masada elde edebilecekleri muharebe sahasındaki güçlerine bağlı. Eğer Ukrayna’nın Avrupa’da bağımsız demokratik bir ülke olarak kalacağı müzakere edilmiş bir barış istiyorsak buna ulaşmanın en hızlı yolu Ukrayna’yı desteklemektir. Barışa giden yol da aslında silahlardan geçmektedir.”

Savaşın sonucu ne olursa olsun, ne zaman biterse bitsin Avrupa’da güvenlik durumunun kalıcı şekilde değiştiğini ifade eden Stoltenberg, Rusya’nın farklı bir Avrupa istediğini, komşularını kontrol etmeyi amaçladığını söyledi.

Stoltenberg, “Savaş bitse bile Rusya ile ilişkilerimizdeki sorunlar sürecek.” dedi.

Rusya’yı hafife almanın tehlikeli olacağının altını çizen Stoltenberg, Ukrayna’daki savaştan üç ders çıkardıklarını belirtti.

Stoltenberg, bunları NATO’nun savunmaya daha fazla yatırım yapması, otoriter rejimlere enerji gibi alanlarda bağımlı olunmaması ile “Çin ve Rusya gibi otoriter rejimlerin kendi aralarındaki işbirliğini artırması” olarak sıraladı.

Norveç, Ukrayna’ya 10 bin modern top mermisi gönderdiğini açıkladı

Norveç Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya 10 bin uzun menzilli modern top mermisi gönderdiğini duyurdu.

Norveç Savunma Bakanı Björn Arild Gram, ülkesinin devlet televizyonu NRK’ye yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın savunmaya çok ihtiyacı olduğunu ve bu nedenle ülkeye 10 bin uzun menzilli top mermisi gönderdiklerini söyledi.

Rusya savaşının başlamasından bu yana Ukrayna’ya 600 bin avro tutarında askeri yardım gönderdikleri bilgisini paylaşan Gram, “Rusya’nın Ukrayna’da savaşı kazanmasına izin veremeyiz. Norveç, Ukrayna’yı silah ve teçhizatla desteklerken uluslararası hukuka uygun güvenli bir zeminde hareket ediyor.” ifadesini kullandı.

Gram, Ukrayna’ya gönderdikleri top mermilerinin 30 bin kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabildiğini, mermilerin M109 kundağı motorlu obüslerde kullanıldığını belirtti.

Zelenskiy: Bu yıl Rus saldırganlığına son vermek gerekiyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinde Rusya’ya karşı devam eden savaşın bu yıl sona ermesi için silah yardımına ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Zelenskiy’nin görüntülü mesajı paylaşıldı.

Konuşmasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktaran Zelenskiy, Fransa’nın ülkesine tekerlekli tankları göndereceğini bildirdi.

Fransa’nın bu silah desteğinin önemine işaret eden Zelenskiy, Rusya’ya karşı savaşta bu tür yardımlara ihtiyaç duyduklarını aktardı.

Ukrayna’ya silah yardımının Avrupa’nın da güvenliği için önemli olduğuna dikkati çeken Zelenskiy şu ifadeleri kullandı:

“Bu yıl Rus saldırganlığına son vermek gerekiyor ve terörist devletin yenilgisini hızlandırabilecek savunma imkanlarının hiçbirini geciktirmemek zorunludur.”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yeni saldırı dalgasına hazırlandığını iddia eden Zelenskiy, konu ile ilgili bazı ülkelerin liderlerini bilgilendirdiğini aktardı.

Asıl amaçlarının Ukrayna’nın tüm topraklarının özgürleştirilmesi olduğunu kaydeden Zelenskiy, ülkesinde mümkün olabilecek kısa bir süre içinde tekrar barışın sağlanması gerektiğini vurguladı.

Rusya’nın, geçen yılın sonuna kadar Ukrayna’nın Donbas bölgesini tamamen ele geçirmeyi planladığını savunan Zelenskiy, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin bu bölgede düşmanın ilerlemesine izin vermediğini söyledi.

Zelenskiy, Rus ordusunun Donetsk bölgesindeki askeri varlığını artırmaya devam ettiğini ifade etti.

Ukrayna: Rus Ortodoks Kilisesi’nin “Noel ateşkesi” açıklaması propaganda unsuru

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill’in, 6-7 Ocak’taki Ortodoks Noeli döneminde Ukrayna’da ateşkes yapılması çağrısında bulunmasının propaganda unsuru olduğunu savundu.

Podolyak, Twitter hesabından, Ortodoks Noeli döneminde Ukrayna’da ateşkes yapılması çağrısını değerlendirdi.

Rus Ortodoks Kilisesi’ni, Rusya‘yı Ukraynalılara karşı soykırım yapmaya çağırmak ve toplu katliamı teşvik etmekle suçlayan Podolyak, kilisenin Rusya’nın daha da askerileştirilmesine destek verdiğini savundu.

Podolyak, “Dolayısıyla Rus Ortodoks Kilisesi’nin Noel ateşkesiyle ilgili açıklaması alaycı bir tuzak ve bir propaganda unsurudur.” ifadesini kullandı.

Patrik Kirill, açıklamasında, Ortodoks Noeli döneminde Ukrayna’da taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı.

Ateşkesin, 6 Ocak öğle saatlerinden 7 Ocak gecesine kadar uygulanması gerektiğini belirten Patrik Kirill, böylelikle Ortodoksların kiliselerdeki törenlere katılabileceğini ifade etmişti.

Fransa: Ukrayna’nın AB üyelik sürecinin uzun olacağını söyledi

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üye olması için taahhütler verilse ve somut adımlar atılsa da bu sürecin tamamlanması için katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu belirtti.

Colonna, çıktığı Fransız LCI televizyonunda gazeteci ve sunucu Adrien Gindre’in güncel konulara yönelik sorularını yanıtladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “Rusya’ya barış için güvenlik gerekçelerinin sağlanması” yönündeki tepki çeken sözlerine ilişkin Colonna, bu sözlerin unutulmadığını ifade ederek, savaştan sonra adil ve kalıcı barış sağlanması için diyaloğun önemine dikkati çekti.

Colonna, bunun sağlanmasının da Rusya’ya güvenlik garantisi verme yolundan geçtiğine ve Macron’un sözlerinde haklı olduğuna işaret etti.

Ukrayna’nın AB üyelik sürecinin 2022 Haziran’da başladığını ve Avrupa Konseyinin bu ülkeye aday statüsü verdiğini hatırlatan Fransa Dışişleri Bakanı, taahhütler verilse ve somut adımlar atılsa da bu üyeliğin gerçekleşmesi için uzun bir yol katedilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

“Ukrayna kendini savunma hakkına sahip ve biz de kendisini savunmasında yardım etmekle mükellefiz.” diyen Colonna, Fransa’nın Ukrayna’ya tekerlekli hafif muharebe tankı sağlama adımının süregelen desteklerinin devamı olduğunu aktardı.

Colonna, ülkenin NATO’ya ittifakına ilişkin ise “NATO saldırı değil, bir savunma ittifakıdır.” diyerek, ittifaka dahil olma şartlarının belli bölge ve coğrafyalarla sınırlı olmadığını ifade etti.

Putin’in ölmekte olduğu iddiaları “teyitli değil”

Colonna, Rusya’nın savaş yolunu seçmekle yanıldığı ve çıkmaza girdiği değerlendirmesinde bulunarak, “Rusya acımasız bir savaş yürütüyor. Ukrayna sivil tesislerini ve Ukraynalı sivilleri savaşın her gününde defalarca bombalıyor.” dedi.

Gazetecinin, Ukrayna kaynaklarınca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ölmekte olduğuna yönelik iddiaları hatırlattığı Fransa Dışişleri Bakanı, “Birlikte çalıştığımız müttefiklerce ne teyit edilen ne de paylaşılan bir durumdur.” ifadesini kullandı.

Colonna, Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) ve Başkanı Rafael Mariano Grossi’ye Rusya ile Ukrayna arasında nükleer santraller için bir koruma bölgesi oluşturma konusunda destek verdiklerini belirterek, henüz programlanmasa da Putin ve Macron’un Zaporijya Nükleer Santralinin güvenliği konusunda telefonla görüşebileceklerini kaydetti.

Kırım ve Donbas bölgelerinin Ukrayna’nın toprağı olduğunu dile getiren Colonna, Rusya ile barış görüşmelerinin Ukraynalı makamlara bağlı olduğunu söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *