Seçimi kaybeden Bolsonaro, görevi devretmeden ABD’ye gitti

Seçimi kaybeden Bolsonaro, görevi devretmeden ABD’ye gitti

Brezilya’da yapılan son seçimden yenik ayrılan Brezilya’nın Trump’ı olarak anılan Başkan Jair Bolsonaro, görevi devretmesine iki gün kala ülkesini terk etti. Taraftarlarına cuma günü duygusal bir konuşma yapan Bolsonaro, cumartesi günü ABD’ye indi.  

Siyasetin ciddi şekilde tansiyonu yükselttiği Brezilya, 30 Ekim’de devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandık başına gitti. Seçim sonucunda sol görüşlü eski Devlet Başkanı Lula da Silva yüzde 50,9, aşırı sağcı mevcut Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy aldı.

Seçim sonucunu uzun süre kabul etmeyen mevcut Devlet Başkanı Bolsonaro, sandık sonuçlarının Yüksek Seçim Mahkemesi tarafından onaylanmasının ardından harekete geçti. Daha önce başkanlık görevini Lula’ya devretmeyeceğini duyuran Bolsonaro, pazar günü yapılacak törene katılmayacak.

Euronews’un aktardığına göre, Bolsonaro’nun ülkede durması halinde başkanlık dokunulmazlığını kaybedeceği için bir dizi hukuki sorunla da karşılaşabileceği kaydedildi. Cuma günü iktidarı süresince yaptığı çalışmaları anlatan duygusal bir konuşma sonrası ülkeden ayrılan Brezilyalı devlet başkanına, Yardımcısı Hamilton Mourao’nun vekalet edeceği kaydedildi.

Başkanlık sözcüsü Başkan Yardımcısı Mourao’nun da görev devir teslim törenine katılmayacağını açıkladı. Yeni Başkan Lula’nın görevi devralacağı törene kimin katılacağı henüz netleşmedi.

Hapisten devlet başkanlığına Lula da Silva

Brezilya’ya 2003-2010 yıllarında iki dönem başkanlık yapan 77 yaşındaki Lula da Silva, hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle bir buçuk yıl hapiste kalmış, davaların düşürülmesiyle yeniden başkanlık yarışına girmişti.

Sendikacı kökeniyle, İşçi Partisi’nin ilk başkanı olan Lula da Silva, uyguladığı sosyal yardımlar sayesinde yaklaşık 30 milyon Brezilyalının fakirlikten kurtulmasını sağlayarak Brezilyalıların sevgisini kazandı.

Lula da Silva, 31 Aralık 2010’da başkanlık görevini bırakana kadar sevilen bir lider olarak öne çıktı ancak 2011’de kendisi ve partisi hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları adına gölge düşürdü.

Yolsuzluk davaları nedeniyle 580 gün hapiste kalan Lula da Silva’nın bu davalardan hüküm giymesi, 2018’de Bolsonaro’nun kazandığı seçimlerde aday olmasına engel oldu.

Kasım 2019’da tahliye edilen Lula’nın, aldığı cezalar ve yolsuzluk davalarının, 2021’de bu davalardan sorumlu yargıç Sergio Moro’nun davalarda taraflı ve politik davrandığına hükmeden Yüksek Mahkeme tarafından düşürülmesi üzerine seçimlere katılmasının önü açıldı.

Bu arada, Bolsonaro hükümetinde, 1 Ocak 2019’dan 24 Nisan 2020’ye kadar Adalet Bakanlığı görevini yürüten Sergio Moro, aralarında çıkan anlaşmazlık nedeniyle istifa etmişti.

Brezilya’da iktidar sağdan sola geçti

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *