Bu yıl Şarm El-Şeyh’teki iklim konferansının kapanışı ile BAE’de Aralık 2023’te yapılması planlanan 2023 iklim zirvesi arasında, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır, kendilerini yeni elektrikli araç santralleri olarak konumlandırmak için çalışıyor.
Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır’ın elektrikli araçlar için fabrikalar kuruyorlar
Jacob Wirtschafter / VOA News
Yeni nesil elektrikli araçların fosil yakıtlarla en güçlü şekilde ilişkilendirilen bir bölgede üretildiği bir çağın sinyalini veren üç ülkedeki üreticiler, uluslararası otomotiv şirketleriyle yeni hükümet desteği ve teknoloji odaklı ortaklıklar görüyor.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, elektrikli araç üretimi için en iddialı hedefleri belirledi.
Geçen ay Veliaht Prens Muhammed bin Salman, krallık ve daha geniş anlamda Orta Doğu’daki tüketicileri hedefleyen sedan ve spor arazi araçları tasarlamak, üretmek ve satmak için ilk Suudi araç markası Ceer’i piyasaya sürdü.
Ceer, Suudi Kamu Yatırım Fonu ile BMW’den bileşen teknolojisi lisansı alacak Çinli imalat şirketi Foxconn arasındaki bir ortak girişimdir.
Arthur D. Little’ın Seyahat ve Taşımacılık baş ortağı Joseph Salem, “Enerji ve ulaşım gelişmeleri, veliaht prensin kalbine çok yakın. Bu nedenle Ceer şirketini, Riyad’a, doğrudan denetlediği Kamu Yatırım Fonu çatısı altına aldı” dedi.
Ülke, 2026 yılına kadar yılda 150.000’den fazla elektrikli otomobil üretmeyi hedefliyor.
Bugün Suudi Arabistan’da yollara çıkan her araç ithal.
Salem, “Veliaht prens, EV’nin benimsenmesi için agresif belirlenen hedefleri onayladı” dedi.
Salem’in firması, içten yanmalı motorlu arabaların ve otobüslerin hakim olduğu bir filonun elektrikli araçlarla değiştirilmesini teşvik eden politikalar uygulamak için Suudi yetkililerle birlikte çalışıyor.
Danışman, Suudi hükümetinin dünyaya yaptığı çevresel zorunlulukların ve emisyon taahhütlerinin, krallıkta EV’ler inşa etme çabasının ana itici gücü olduğunu söyledi.
Salem, “Ancak, denklemle ilgili bir ekonomik unsur da var.” diye açıkladı. “Bugün mobilite sektörü tamamen karbon emisyonlu araçlar tarafından yönlendiriliyor. Bu araçları taşımak için, şu anda yerel olarak hükümet tarafından sübvanse edilen bir fiyata satılan petrolü kullanmanız gerekiyor.”
Salem, “Yerel olarak elektrikli araçlar üreterek petrolden tasarruf edebilir ve onu dış pazara ihraç edebilirler. Aynı mantık, krallıktaki yenilenebilir enerji üretim çabaları için de geçerli.” dedi.
Mısır
Bölgede sözde “ulusal” otomobiller üretmeye yönelik geçmiş girişimler, kalite sorunları ve marka coşkusunun eksikliği nedeniyle sekteye uğradı. 1960’ların başlarında, Mısır yapımı kompakt “Ramses”, ülkenin kendi kendine yeterlilik çabasını simgeliyordu.
Mısır’ın sömürge sonrası lideri Başkan Cemal Abdülnasır tarafından terfi ettirilirken, Ramses’in günde beş ila altı araba üreten montaj hattı ve mekanik güvenilmezliği konusundaki itibarı, ulusal markayı mahkûm etti.
Nasır, başkanlık aracı olan 1962 Cadillac Fleetwood’u elinde tuttu. 1972’de devlete ait Al-Nasr Otomotiv fabrikası, Ramses’in üretimini durdurdu. Al-Nasr şirketi, Türk üretici Tofaş’ın lisanslı Fiat modellerini üretmeye geçti.
Ocak ayında Başkan Abdel Fattah El-Sisi, Şarm El-Şeyh’teki Dünya Gençlik Forumu’na kişisel olarak Mısır’da inşa edilen EV’leri görmeye kararlı olduğunu söyleyerek Nasırcı tutkunun notlarını tekrarladı. El-Sisi, “Mısır’da elektrikli otomobil üretmek için birçok şirketle ortaklık kurmak için hızla harekete geçtik. 2023’ten itibaren Mısır’ın ilk elektrikli arabasını üreteceğiz.” dedi.
Aynı etkinlikte Kamu İşletmeleri Bakanı Hişam Tevfik, askeriyeye ait Al-Nasr Automotive’in cumhurbaşkanlığı direktifini yerine getirmek için Çinli otomobil üreticileriyle müzakere ettiğini duyurdu.
Bu arada, ülkenin özel sektöründe General Motors ve Mısırlı ortağı Al Mansour Automotive, Cadillac’ın tamamen elektrikli orta boy lüks SUV’si Lyriq’i gelecek yılın sonuna kadar Mısır’da piyasaya sürmek için bir tesis inşa ediyor.
GM Orta Doğu, bir Hummer EV olan Chevrolet Bolt Electric Utility’yi içeren bir EV serisi oluşturarak 13 tamamen yeni EV piyasaya sürmeyi planlıyor.
Yerel olarak düzenlenen COP 27 konferansı öncesinde Mısır, bir elektrik filosu için gerekli olan bir DC hızlı şarj şarj istasyonları ağı kurma konusunda gözle görülür adımlar attı.
Mısır’ın Infinity Energy şirketi ile BAE’li Masdar firmasının ortak girişimi olan Infinity Power, şimdiden ülke çapında yaklaşık 440 şarj noktası işletiyor. Şirket, şebeke elektriğini Aswan’daki 37,2 kilometre karelik (14,4 mil kare) büyük Benban güneş parkından besliyor.
Şirketin pazarlama direktörü Karim El Gazzar, “2023’te yollarda yıllık %10’luk bir artışla yedi bine kadar elektrikli araç daha görmeyi bekliyoruz” dedi. “Hükümetin EV’ler için sağlam bir ekosistem oluşturma planlarını yerine getiriyoruz.”
Türkiye
1961’de Türkiye Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, bir grup yerel mühendisi, tamamen Türkiye’de tasarlanmış ve üretilmiş Devrim adlı bir araba yapmaları için çağırdı. Bu araç, İstanbul’dan Ankara’ya yapılan bir Cumhuriyet Bayramı testini zar zor geçti ve Mısırlı Ramses’ten bile daha kısa bir üretim süresine sahipti.
Ancak Fiat, Renault, Toyota, Honda, Hyundai ve Ford ile elli yıllık istikrarlı ortaklıklar, Türkiye’nin otomobil üretiminde dünyada on üçüncü sırada yer almasına yardımcı oldu. Geçen yıl otomobiller, kamyonlar, motorlu taşıt parçaları ve aksesuarları, Türkiye’ye 25 milyar dolar gelir getiren ülkenin en büyük ihracat ürünleri oldu.
Kamyonlar, hafif ticari araçlar ve otobüsler, 2020 yılında otomotiv sektörünün yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan Türkiye için özellikle öne çıkıyor.
Ve 2022, kamyon ve otobüs sektöründe elektrikli araçlar üreten ve satan Türk montaj hatlarına sahne oldu.
Ford Motor Co. ve Koç Holding’in ortak girişimi olan Ford Otosan, tamamı elektrikli E-Transit kargo kamyonetini ABD’deki müşterilerin şirketin Missouri’deki Kansas City tesisinden sipariş almaya başlamasından sadece iki ay sonra Nisan ayında sevk etti. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Ford Otosan’ın Kocaeli’deki fabrikasında Transit Custom’ın %100 elektrikli versiyonunun üretimine 2023’ün ikinci yarısında başlamayı planlıyor. Genel Müdür Güven Özyurt, “Ford Otosan, yeni nesil Transit Custom modeli de dahil olmak üzere araç üretim kapasitesini artırmak için iki milyar dolardan fazla yatırım yapıyor ve istihdamı yaklaşık 3.000 artırıyor” dedi.
Bursa merkezli üretici Karsan ise elektrikli minibüs ve otobüs alanında Türkiye’nin ihracatının %90’ını gerçekleştirerek lider konumda bulunuyor. Şirketin elektrikli otobüsleri şimdiden ABD dahil 16 ülkede yollarda. Karsan, otonom e-ATAK’ını Amerika’nın otomobil başkenti Detroit’in sadece 140 km kuzeybatısındaki Michigan Eyalet Üniversitesi’nde 4 kilometrelik bir güzergahta işletiyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrikli araç endüstrisine olan coşkusunu dile getiriyor: “Seri üretim ile ülkemizin ve sektördeki markalarımızın adı daha iyi anılacaktır. Dünya temiz enerjiye doğru ilerliyor ve biz bu alanda asla geri kalmayacağız.”
Erdoğan, İstanbul’un yaklaşık 125 km güneyinde bulunan 4.300 çalışanı olan Gemlik Yerleşkesinde yılda 175.000 orta boy SUV üretmeyi hedefleyen yeni Türk e-araç üreticisi Togg ile görünür bir şekilde ilişkilendiriliyor. Cumhurbaşkanı, Ekim ayında selefi Gürsel’in yankısı olarak, Cumhuriyet Bayramı’nda Emine Erdoğan’ı Togg’un test sürüşüne çıkardı.
İstanbullu bir girişimci ve Lorenzo Schmid ile 2008 yılında inşa edilen İsviçre “zihniyeti” elektrikli araç prototipinin ortak yatırımcısı Kaan Kurşun, “Tabii ki Türkiye, birinci sınıf bir elektrikli otomobil inşa edecek mühendislik yeteneğine ve üretim kapasitesine sahip” dedi.
Kurşun, “Keşke Togg’daki ekip, onu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabasıymış gibi pazarlamak yerine özgün bir marka hikayesi geliştirebilseydi. Evet, Türkiye’de pek çok destekçisi var ama bunun Dubai veya Dublin’deki tüketiciler için zorlayıcı olacağını düşünmüyorum.” dedi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *