“Bir Müslüman için Rabbimizin haram kıldığı faiz, rüşvet ve emeği sömürü gibi yollarla kazanılan para-mal haramdır ve gerçekte kazanç değil tam bir kayıptır. Bunun gibi Milli Piyango ve İddaa benzeri modern kumar yolları ile kazanılanlar da haramdır.”
Ali Rıza Demircan / Mirat Haber
Biz kullarına pek merhametli olan Yüce Rabbimizin rahmet tezahürlerinden biri de bizlere zarar verecek sözleri, davranışları, işleri ve ilişkileri bize yasaklamasıdır. Haram kılınıp yasaklanan işlemlerden biri de kumardır.
Bakara Sûresinin 219. âyetinde kısmî faydaları yanı sıra çok büyük zararları olduğu açıklanan kumar, Mâide sûresinin 90. âyetinde alkollü içkiler, putperestliği çağrıştıran uygulamalar ve fal/astroloji türü kehanetler ile birlikte Şeytanî türden iğrenç kötülükler olarak nitelenip haram kılınmıştır.
Mâide sûresinin 91. âyetinde ise Şeytan’ın aramıza kin ve düşmanlık sokmak için alkollü içkiler ve kumarı aracı kılmak isteyeceği bildirilmiştir.
Kumardan Kazanılanı Kullanmak ve Yemek de Haramdır
Biz müminler temelde helâl olan maddeleri de Tayyib olarak yani helâl kazançlarla alıp yemekle yükümlü kılındık. (el-Mâie88…) Bu sebeple kumardan kazanılan parayı kullanmak ve yemek de haramdır. Bu gibi haram kazançlardan Allah katında kabul olunur hayır da yapılamaz. Tam burada şu soru sorulabilir.
Laik T.C.Devleti İçin Vergi Kaynağı Olan Milli Piyango İddaa ve Benzerlerinden Kazanılan İkramiyeler de Haram mıdır?
Hiç şüphesiz haramdır. Bir Müslüman için Rabbimizin haram kıldığı faiz, rüşvet ve emeği sömürü gibi yollarla kazanılan para-mal haramdır ve gerçekte kazanç değil tam bir kayıptır. Bunun gibi Milli Piyango ve İddaa benzeri modern kumar yolları ile kazanılanlar da haramdır. Çünkü kumar, Rabbimizin “… Şeytan kaynaklı kaçınılması gereken bir pisliktir.” bir işlemdir. Değinildiği üzere basitinden karmaşığına kadar bir tarafın kazanıp diğer tarafların kaybettiği bütün oyunlar kumardır ve yasaklıdır.
Genelevlerden vergi alınması zinayı, bankalardan vergi alınması faizi meşrulaştıramayacağı gibi Devletin vergi alıp sosyal yardım kurumlarına pay ayırması ve kamuya harcama yapması da kumarı helâl kılmaz. İslâm’da amaçlar kadar araçların da meşru olması temel kuraldır. Sayıları sınırlı haramların konulması, insanların maddî ve mânevî zararlardan korunması ve kulluk çizgisinin sürdürülmesi içindir.
Burada yer gelmişken iki konuya daha sorulaştırarak açıklık getirelim.
Alışveriş merkezlerinin çekilişle verdikleri hediyeler, şans oyunlarından kazanılanlar gibi haram mıdır?
Elbette değildir. Çünkü burada yukarıda tanımı yapılan türden yani kazananı ve kaybedeni olan türden bir kumar yoktur. Alış veriş merkezi satışlarını artırmak için kazancından yaptığı çekilişlerde kazananlara hediyeler vermektedir. Alış veriş yapanların bir kısmının kaybı söz konusu değildir.
Milli Piyango, İddaa, At Yarışları ve Benzeri Kumar Türleri İçin Bayilik Alınması veya Bu Gibi Bayiliklere Yer Kiraya Erilmesi Caiz midir?
Caiz değildir. Çünkü bu işlemlerden her biri haram kılınan işlerde yardımlaşmadır. Yüce Rabbimiz el-Bakara 219 ‘da alkollü içkiler yanısıra kumarda da Büyük İsm/günah-zarar vardır, buyururken el-Mâide 2 ‘de İsmnitelik işlerde yardımlaşmamamızı da emretmektedir:
“İsm/günah-zarar ve düşmanlık olacak işlerde yardımlaşmayın…”
Açıkladığımız konunun bir benzeri kumar içeren yarışlar için at yetiştirip satmaktır. Soralım:
Kumar Türünden At Yarışları İçin At Yetiştirip Satmak Helâl/Caiz midir?
At yetiştirmek ve satmak helâldir. At yetiştirilmesi ile Peygamberimizin bir çok teşvik edici hadisleri vardır. Bu sebeple yarış atı yetiştiriciliği yapılabilir. Ancak atın kumar içeren at yarışlarına sokulması için yetiştirilip kiraya verilmesi veya satılması günahta yardımlaşma olarak haramdır.
Yetiştirilen atın kiraya verildikten veya satıldıktan sonra kumara aracılık yapan yarışlara sokulması ise yetiştiren kişiyi sorumlu ve günahkâr kılmaz.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *